Annons

Kalvefalls gård — ett möte med naturen

I södra Östergötlands tassemarker är naturen nära. Ta en ridtur i skogen och pröva vilda smaker på gårdskrogen.

Tjälskotten jäser på de smala, ensliga vägarna. Denna snöfattiga vinter är det alla nyanser av brunt som dominerar denna östgötska sida av sydsvenska höglandet – om också just i dag pliktskyldigast draperat med ett tunt täcke isig snö. Uppåt värre, tänker vi trött och lättar på gasen inför en plötslig kurva där en torparstuga hukar mellan ålderstigna granar och mossbelupna stengärdsgårdar. Men efter att ha parkerat invid paddocken vid Kalvefalls gård, och klivit rätt in ladugården där ett uppsluppet tårtkalas pågår, avstår vi fler syrliga kommentarer.

Här är lika högt i tak som det är renskrapat på faten. Hit, till den lantliga idyllen med oändligt mycket sten att plocka innan plogen kunde sättas i jorden, flyttade på 1700- talet en ryttmästare. Han byggde sig, med kungens nådiga tillstånd, ett väl tilltaget boställe. Till gården hörde även åker och äng och en handfull ekonomibyggnader. Samt några med tiden allt knotigare äppelträd. Efter att ett okänt antal ägare till gården avlöst varandra klev så Olle Forsell in på arenan. Olle är uppvuxen i Tranås, men tillbringade somrarna i Ydre och lärde sig tidigt att uppskatta områdets stora skogar och många sjöar, med Sommen som juvelen i kronan.

Läs också Årås Kvarn — välbevarat kulturarv som lockar året om

– Här fanns allt, försäkrar han och dukar av resterna efter barnkalaset. Äventyr, kompisar, frihet…

I Ydre härad bodde även Anders Pettersson som 1850 emigrerade till Nordamerika, ändrade sitt namn till Andrew Peterson och blev nybyggare i Minnesota. Under hela sitt liv skrev Andrew Peterson dagbok. Och det var dessa dagböcker som Vilhelm Moberg 1948 hittade i Saint Pauls bibliotek och som kom att ligga till grund för hans emigrant-romaner.

– Det var alltså härifrån, från Ydre, som Karl-Oskar utvandrade, konstaterar Olle Forsell.

Gjorde verklighet av sina drömmar

Själv har han provat på en mängd olika arbeten. I grunden är han snickare, naturguide och folkhögskolelärare, men han har också arbetat med teater, fosterbarn, missbrukande ungdomar, kaféer och rockfestivaler. Ofta har det ena lett till det andra, och alltid med naturen som ett självklart inslag. Hästar kom tidigt in i hans liv, och snart insåg han att nordsvenskar var grejen.

– En stark, smidig och svensk ras, konstaterar han.

Läs också Nära fåglar – Roines porträtt fångar den enskilda individen

Men en massiv amalgamförgiftning fick honom nära nog att stupa. Olle blev bankrutt, både fysiskt, mentalt och ekonomiskt. När han sedermera blivit frisk bestämde han sig för att på allvar göra allt det där han tidigare pratat och drömt om. Nu, insåg han, fanns inte längre tid att vänta. Kalvefalls gård blev navet kring vilket hans nya liv växte fram. Byggnaderna rustades, gästrum inreddes, en krog byggdes i den gamla lagården och hästarna tog plats där det tidigare hade funnits kor.

– Och de igenvuxna markerna röjdes, av betande får såväl som med röjsåg, berättar Olle.

På de fina ridstigarna i de stora skogarna runt gården har han guidat sina gäster in i naturen. Inte, understryker han, ut i skogen. Han vill skapa förståelse för allt som naturen innebär, lära sina gäster att stanna i upplevelsen, att verkligen förstå vad de ser och att lyssna på det de hör. Och hästen utgör ett utmärkt hjälpmedel att komma nära naturen.

Olle erbjuder allt från veckoslutsturer till längre arrangemang, med övernattning och matlagning över öppen eld. Att sova under bar himmel, utan lampa, och bara lyssna på alla ljud, har varit en omvälvande upplevelse för många av hans gäster.

Läs också Tyresta nationalpark - Stockholms egen urskog

– Förutom vår egen mark har vi avtal att vara på 30000 hektar skog som ägs av såväl privatpersoner som av skogsbolag och kyrkan. Vilket onekligen ger variation i upplevelserna, kommenterar Olle.

Målgruppen har primärt varit utländska ridturister. På en världskarta invid baren visar nålar vilka länder som gästerna kommit från: USA, Island, Brasilien, Tanzania, Australien, Japan… Samt hela Europa. En besökare har till och med kommit från Svalbard.

Finalist till Årets vildkock

Under tiden vi samtalat har mörkret kommit krypande. Det har blivit dags för middag. Olle, som två år i rad varit finalist till Årets vildkock, ger sig ut i köket för att se efter vad som finns i skåpen. Älgkalv, sötpotatis, ramslökssmör, sallad, lokal öl… Annars är årets kulinariska höjdpunkt det vilda julbord som under tio års tid lockat gäster från när och fjärran till Kalvefalls gård. Nästan helt baserat på vilt och lokala naturprodukter.

– Förberedelserna pågår hela året, hojtar han från köket.

Vi plockar granskott, ramslök och almfrön, i juli går gösen till, på hösten är det jakt och slakt av lamm och Linderödssvin. Och så nubben förstås, väl lagrad och kryddad med älgört eller stensöta. Olles partner Åsa Strandberg slår sig ner vid bordet. Hon och Olle träffades sent i livet, ”på begagnatmarknaden” som Olle ömsint förklarar. Åsa tog med sig sina islandshästar från Norrland och flyttade in på gården och tillförde ytterligare en dimension i verksamheten, tölten.

Läs också Den årliga vintervandringen i Skåne, en 20-årig tradition på Kullatorpet

”En häst undviker helst konflikter och älskar att göra dig till lags”

– Olle Forsell, vandrarhemsvärd

– Vi har eget ridhus där jag undervisar i harmonisk ridning på islandshästar, berättar hon. Och så tar jag med mig gäster i naturen där de får lära sig att kommunicera med hästen. Det gäller både erfarna ryttare och dem som aldrig ridit förr.

Allt från självhushåll till femstjärnig helpension

De har ändå valt att göra en liten men viktig kursändring av verksamheten. I syfte att locka fler spontangäster, och därmed öka beläggningen på gården, erbjuder man numera STF-boende med möjlighet till aktiviteter i stället för aktiviteter med boende.

– Man kan välja allt från enkelt självhushåll till femstjärnig helpension, försäkrar Olle. Med tillval av avancerade ridkurser, turridning varje dag eller bara någon enstaka ridtur.

– Jag vill ju helst att hästarna ska fortsätta att vara ett första alternativ, inflikar Åsa.

Läs också På spaning efter lodjur i Tarradalen

Men i förrådet finns också allt som behövs för att ge sig ut i skogen utan häst. Som kanoter, tält, ryggsäckar, regnkläder, cyklar, kokgrejor, sovsäckar. Sammantaget tillräckligt med utrustning för ett femtiotal personer. Efter middagen blir vi länge sittandes och samtalar om hästar och ridning. Efter år av egen erfarenhet och med otaliga hästmänniskor på besök kan Olle och Åsa sin sak. De vet hur man kommunicerar med sin häst, vad som bör undvikas och hur hästen bäst får den trygghet som behövs för att må bra.

– En häst undviker helst konflikter och älskar att göra dig till lags, undervisar Olle. Det bästa våra hästar vet är när vi är glada.

Senare, under den korta promenaden i det kompakta mörkret från krogen till boendet i den nogsamt renoverade gamla visthusboden, tycker vi oss nästan höra hur Olles nordsvenskar lystrar från hagen för att avgöra hur vi mår.

– Vi mår bara bra, viskar vi tillbaka.

Kort om Kalvefalls
  • Ligger vid vägs ände i Ydre i södra Östergötland. Intill sjön Sommen, ca 10 kilometer från Österbymo.
  • Öppet hela året.
  • Frukostservering och krog.
  • Fem rum och upp till 25 bäddar.
  • Hästgård: Kurser, ridläger och turridning på nordsvenskar och islandshästar. Ridhus och paddock finns. Även egna hästar är välkomna.
  • Kanot och cykel uthyres, guidade naturäventyr erbjuds.

Läs mer om STF Kalvefalls gård

Hitta på karta
Läs också

Läs också Rennäring och fjällturism, en konflikt mellan motstridiga intressen

Läs också Lurö skärgård, välkommen till Vänern

Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.

Logotyp Svenska Turistföreningen Kom med som medlem

Som medlem i STF är du en del av arbetet att göra det möjligt för fler att komma ut och upptäcka Sverige. Som tack för att du är med och bidrar får du flera fina förmåner, bland annat tidningen Turist hem i brevlådan och bo till medlemspris på våra boenden.

Bli medlem i STF

info

Turist.se använder Cookies Läs mer här