Annons

Strömsnäsbruk – nytt liv i den småländska lanthandeln

Ett k-märkt vandrarhem i behov av kärlek. Två pensionärer på jakt efter en ny utmaning. Det sa klick i Smålands sydvästra hörn.

Det är i mitten av september och en plötslig värmebölja har tvingat in oss i skuggan under en 700 år gammal ek. Vimpeln hänger trött rakt ner på flaggstången och sommarens hektiska högsäsong är över. Margareta Vestin dukar fram toscabakelser och Tyrone Milton häller upp kaffet.

I dag kan värdparet på Strömsnäsbruks vandrarhem sitta ner för en stunds samtal och en kopp kaffe.
–Annars blir det inte mycket tid över, det är jobb jämt, försäkrar Tyrone.

Med ökat gästtryck har öppettiderna utökats. Numera är ruljangsen i gång större delen av året.

Men varken han eller Margareta ser ut att misstycka. Sedan 2015 har de axlat ansvaret för vandrarhemmet i Strömsnäsbruk. De var båda vad de själva kallar ”tokiga pensionärer från Stockholm” som sökte något nytt att gå igång på. Tyrone skrev, som den entreprenör han alltid varit, brev till Sveriges alla kommuner och berättade vilka de var och att de ville ha något att göra.

”Det här är absolut roligaste vi gjort. Och det jobbigaste”

–Vi fick 400 svar, säger han. Helt fantastiskt. Näringslivschefen i Markaryd erbjöd först ett konditori, men det var inget för oss. Då återkom han med ett vandrarhem i behov av nya arrendatorer.

Läs också Årås Kvarn — välbevarat kulturarv som lockar året om

Värdparet Margareta och Tyrone.

Den gamla gården i Strömsnäsbruk, i Markaryds kommun med nära till såväl Skåne som Halland, hade varit vandrarhem sedan 1960. Tyrone och Margareta lockades av utmaningen det innebar att få de vackra gamla husen invid ån Lagan i gott skick – med en lummig hembygdspark till granne och museijärnvägen till Markaryd precis utanför tomten som ytterligare dragplåster.

De skrev kontrakt för tre år, med möjlighet till förlängning, och kavlade upp ärmarna.

–Det var ganska nerslitet när vi tillträdde. Inte minst fasader och fönster på de k-märkta husen var i akut behov av ett nytt lager färg, berättar Tyrone.
–Men nu har husen målats om och vi är jättenöjda, säger Margareta. Det här är det absolut roligaste vi gjort. Och jobbigaste.
–Och beläggningen ökade med 300 procent bara första året, tillägger Tyrone nöjt.

Personlig inredning med loppisfynd kännetecknar rummen.

Det tog dem ett år att komma i ordning. Loppmarknader har dammsugits på möbler och annat som kan bidra till att skapa en mysig hemkänsla. Kompisar har hjälpt till att röja, och även att baka till sommarkaféet inhyst i den gamla mangårdsbyggnaden – där också reception och värdparets bostad ryms.

Huset med sin snickarglädje uppfördes i en grannby i mitten av 1800-talet, men flyttades till sin nuvarande plats för att bli lanthandel och träffpunkt för hela bygden. Så småningom byggdes en flygelbyggnad till.

Lagan rinner precis utanför fönstren.

På 1950-talet köptes gården av kommunen och hotades av rivning till förmån för ett planerat villaområde. Men lokala entusiaster föreslog ett vandrarhem i stället och så blev det. 1969 checkade de första gästerna in; nästan 70 år senare hälsas gästerna fortfarande välkomna hit, med Margareta och Tyrone som entusiastiskt värdpar.

Vandrarhemmet har 50 bäddar fördelade på två byggnader. Mest efterfrågat är rum 13 med utsikt över Lagans svarta vatten, berättar Tyrone. Det ligger i flygeln, Kristinero, döpt efter handelsman Sven Ljunggrens hustru. Det var han som 1865 köpte gården och öppnade ortens första handelsbod.

”Mest efterfrågat är rum 13 med utsikt över Lagans svarta vatten”

–Det är framför allt utländska gäster som vill ha rum 13. Kanske delvis för att siffran aldrig används på hotell utomlands.

Läs också Garveriet i Floda serverar framtidens mat

Kaffet är urdrucket och när solen är på väg att gå ner bakom en jättelik lönn, med löv som precis börjat visa en antydan till röda nyanser, blir det svalare. När syrsorna börjar kvida ger vi oss iväg för att möta skymningen på stigen runt Hammarsjön. Det är stilla och tyst, med lätta moln av dimma som kommer dansande över vattnet och in mellan träden.

Vandrarhemmet delar park med hembygds-gården. Här finns bland annat ett museum i den gamla höglofts-stugan från 1700-talet.

Annat var det när pappersbruket, Strömsnäs bruk, var i drift. Under 1960-talet arbetade här över 800 personer i fabriken, som då var en av Smålands största arbetsplatser.

Vid Riksettan, dåvarande huvudvägen mellan Stockholm och Helsingborg, låg förr Värdshuset Tulpanen, en av dåtidens mer kända vägkrogar. Populär är berättelsen om hur det här, en dag i april 1967, stannade en bil med några långhåriga ynglingar. När de försökte tränga sig före i restaurangkön blev de artigt men bestämt tillsagda av Lillemor i köket att rätta in sig i ledet. Mick Jagger och Keith Richards och de andra i Rolling Stones lydde förvånat och fick vänta på sina köttbullar tills det var deras tur.

Tyrone, som i många år jobbat med reklam och marknadsföring, vet vikten av en god historia. Han berättar också att Margareta och han, i 15 år tillbringade drygt halva året i Thailand, där sol och värme gjorde underverk med värk och humör.

Men nu har vi minskat ner tiden i Thailand för att i stället utöka vandrarhemmets öppettider. Vi trivs jättebra. •

info

Turist.se använder Cookies Läs mer här