Annons

"Bejaka mörkret"

Om konsten att se ljust på vår tillvaro.

Norra polcirkeln soligast i världen
Foto: Mårten Leo

Detta är en åsiktstext där innehållet är avsändarens egen uppfattning.

Så här års går många omkring och suckar över det tilltagande vintermörkret. Vilket inte är konstigt. Det är mörkt morgon som kväll. En mulen dag bjuder de ljusa timmarna knappt mer än grått dunkel och värst är det i trakter som fortfarande väntar på snön. Klart det kan kännas tungt ibland att bo i Sverige.

Men jag vill påstå att vi hänger läpp helt i onödan. Just årstidernas tydliga skiften är något jag verkligen uppskattar. Jag har bestämt mig för att trivas i mörkret. Utan den här perioden skulle det återkommande ljuset framåt februari aldrig skänka sin glädjeboost med vårvinter och vår. Mörkertiden är dessutom mysets årstid. Elda i spis och kamin, tända ljus och lampor.

Framför allt ser jag till att vara ute i skog och mark varje ledig helg. Försöker ta vara på de ljusa timmar som bjuds. Några soliga söndagar räcker faktiskt för att även bleka fräknar ska övervintra och humöret hållas uppe. Mörka, klara vinternätter är också bra till att spana in stjärnhimmel och norrsken. Som passagerare på planeten Tellus under vår resa längs Vintergatan är perspektivet som turist både svindlande och kort.

”Lägger vi samman allt ljus är området längs med norra polcirkeln soligast i världen”

Att vi i Sverige ofta klagar över mörkret är intressant eftersom vi gärna bortser från helheten i våra årstider och soltimmar. Faktum är att jordaxelns lutning mot omloppsbanan kring solen gör att den korta perioden av vintermörker med råge kompenseras av våra långa somrar med ljusa kvällar, nätter och midnattssol. Dessutom bryts solstrålningen i atmosfären och höjer solen på himlen, vilket vinklar ner mer ljus mot oss i norr. Tillsammans gör dessa två faktorer att det under ett år faktiskt är mer dag än natt i Sverige.

Lägger vi samman allt ljus är området längs med norra polcirkeln soligast i världen. Tro det eller ej, men vi vinner över trakterna kring ekvatorn med cirka åtta soldygn mer per år! Södra Sverige kommer inte långt efter. Även här har vi fler ljusa timmar per år än tropikerna. Förutsatt att tjocka moln inte skymmer, förstås.

Så varför fortsätter vi surmula över vårt upplevda svenska mörker? Visst tycks det dunkelt nu fram till vintersolståndet, den 21 december klockan 23:23, då allt vänder. Men rent ljus- och solmässigt under året är vi enligt meteorologins teorier riktiga vinnare. Det gäller bara att bita ihop lite, så här i novembers verklighet.

Källa: SMHI:s kunskapsbank

För övrigt…

…ter sig allt enklare ovan molnen.

…bortser solteorin från väder och klimat.

…vinner Yuma i Arizona världens verkliga solliga.

Anders Tapper
Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.