Annons

Så packar du sopsmart på turen - fixa en optimal fjällmeny

På fjälltur blir det ofta en hel del matförpackningar i ryggsäcken: torrsoppor, frystorkade maträtter och annat portionsförpackat. Snabblagat – men det ger mycket sopor. Med lite uppfinningsrikedom och planering kan du fixa en fjällmeny som minimerar antalet förpackningar, och därmed minskar problemen med sophantering i land bortom farbar väg.

Kanske är det dags att gå tillbaka till fjällmaten som den var förr, med mest basvaror. Du kan handla havregryn, pasta och ris i lösvikt i fjällstugans butik eller ta med hemifrån. Att kombinera medhavd mat med sådant du köper i fjällstugor är smart. Då blir det mindre att bära ut och plats i ryggsäcken för sopor att packa med hem.

Kanske köper du pasta och ris i fjällstugan och tar med egna såser och annat i torrform. Torkad svamp, rotsaker, lök och annat är gott att blanda i såser, grytor och soppor. Du kan också förbereda hela måltider hemma. En del, som torkad svamp och lök, kan köpas färdigt, men mycket – allt från köttfärs och ost, till morötter och paprika – går utmärkt att torka själv i en vanlig ugn. Det krävs lite tid att förbereda, men är inte svårt. I böcker och på nätet finns massor av tips och recept.

Satsa på smakrikt och hållbart protein och kolhydrater som du torkat själv. En stor påse med nötter, choklad och torkad frukt ger energi som räcker hela turen. Foto: Anders Tapper

Fjällmenyn behöver heller inte vara så varierad, allt smakar gott därute. Något så enkelt som pannkaka av färdig mix som steks i olja kan ätas till frukost, lunch och middag. Gott ihop med blåbär och hjortron från fjället – kanske hittar du även kantareller till crepes. Lyxa också till det med eget godis som piggar upp på turen. I stället för portionsförpackade bars och annat godis med emballage kan du ta med en större påse klassiskt jägarsnus med nötter, chokladbitar och torkad frukt.

”Kladdig mjukplast och torkpapper med matrester är sådant som besökarna numera uppmanas att bära med sig ner.”

Sedan förra året uppmanar STF sina stuggäster att själva bära ner en del av sina sopor från fjället. Tidigare brändes en stor del av avfallet på plats ute vid stugorna, men av miljö- och säkerhetsskäl är det på många håll inte längre tillåtet.

– Kladdig mjukplast och torkpapper med matrester är sådant som besökarna numera uppmanas att bära med sig ner, förklarar Johan Påve som är chef för STF:s fjällstugor.

Påsar till frystorkad mat får fjällbesökarna också ta hand om – eller välja bort. Dessa förpackningar är ofta i en blandning av plast och aluminium som inte kan återvinnas.

Metall och hårdplast går däremot bra att lämna i stugorna. Det förvaras i förråd till vintern och när snön bär transporteras återvinningen med skoter ner från fjället. En del sopor körs också vid returfärder med skoter och helikopter i samband med mattransporter.

Inte heller besökare på tur bör elda skräp på fjället, eftersom förpackningar ofta innehåller plast. Men tänd gärna en brasa med träpinnar och kvistar. Genom att laga mat över öppen eld sparas bränsle till uteköket. Ta med ett lätt kärl för att vid brasan koka allt från pasta till soppa och kaffe. Tänk på att kärlet blir sotigt så det måste förvaras i en påse.

Metall och glas går bra att lämna i fjällstugorna men plasten får du själv ta hand om.

Ja, några påsar blir det förstås för att klara packningen. Välj gärna biologisk plast av sockerrör, tallolja eller annat och för matförvaring funkar även bivaxdukar att vira runt. Smart också med en lätt matlåda i miljövänlig plast, alternativt i metall eller aluminium som även kan användas över öppen eld. Hundbajspåsar, gärna i biologisk plast, är en bra storlek för kladdiga förpackningar och småskräp.

”Fjällbesökare gör en stor insats om de anstränger sig för att minska avfallsmängden.”

Stugvärdarna delar också ut soppåsar till gästerna och tar ett stort ansvar för att informera fjällbesökarna kring avfallsproblematiken. Det fungerade över förväntan förra sommaren. Gästerna ställde upp och stoppade allt från överbliven gröt till plåster och snusprillor i sina soppåsar.

– Fjällbesökare gör en stor insats om de anstränger sig för att minska avfallsmängden och också bär med sig så mycket som möjligt av det svårhanterade skräpet, säger Johan. Han tycker att många fjällbesökare är bra på att skippa onödiga förpackningar. Däremot blir det mycket matrester i stugorna, där många lagar till mer än de äter upp.

– Matavfallet går inte att lagra eftersom det luktar och drar till sig skadedjur. Mitt tips är att vara lite noggrann när man mäter upp till exempel makaroner och havregryn.

I stugornas källsortering är det konservburkar i metall som är lättast att rengöra och komprimera.

– Av den anledningen har vi förändrat sortimentet med fler konservburkar i stugbutikerna, säger Johan. Vi har också valt förpackningar med lång hållbarhet, vilket gör att det blivit mindre av kravmärkt och ekologiskt som har sämre hållbarhet. Men att minska matsvinnet är viktigt, och det är också ett miljötänk.