Annons

Äta ute: Välj rätt matlåda

Lunchlådan används ofta hemma och på jobbet – och blir allt vanligare i friluftslivet. Den smarta matlådan finns i olika material och ger ett lättsamt matfix.

Glas passar bra hemma och på ­jobbet. Plast funkar även för friluftsliv – liksom tåliga ­lådor i aluminium och rostfritt stål.
Foto: Stefan Wettainen

En bra matlåda är en kär vän till vardags och allt fler upptäcker att den är praktisk även i friluftslivet. Lådan är lätt att ta med på utflykt. Den ryms i en liten ryggsäck när du vill ha lättsam matlagning där ute.

Den smarta boxen är en höjdare av flera anledningar, den ger till exempel bättre hushållsekonomi. Att laga rejäla laddningar av mat för att sedan äta hemma eller på jobbet sparar mycket pengar. Du kan få portioner för runt 20 kronor i stället för att äta lunch på krogen för en dryg hundring.

Miljömässigt är det också bra att kunna använda en låda i många år i stället för att köpa färdigmat i engångsförpackningar.

Matlådan är inget nytt påfund utan en klassiker som funnits länge. Den gamla svepasken i trä eller näver användes förr som förvaring av torr mat. Ibland snyggt målad och höll för generationers bruk i bondesamhället.

”Numera finns matlådor i olika material.”

Unikaboxen blev uppföljaren för arbetare. Efter förebild från amerikanska matlådor tillverkades den i Sverige bland annat av Alstermo bruk. Helt klart en unik box av lackerad och hårt pressat papp.

Numera finns matlådor i olika material – allt från glas till bioplast och aluminium. I vårt test finns också en låda av bambu som egentligen är ett gräs – och miljövettigt för att det också är snabbväxande. Av bambuns cellulosafiber har ett material tillverkats som är robust och liknar hård plast. Lådan kan diskas i maskin, men ska inte värmas i mikro. Det finns också lådor med trälock av limfogad, sågad bambu.

Länge var matlådor mest av fossil plast som inte är så miljövänligt. Nu finns nya plastmaterial, till exempel svensk tillverkning av bioplast från tallolja. Ett annat tips är lådor som görs av sockerrör. Bioplasten är lätt, kan mikras och diskas i maskin – men kan ibland bli lite skev av värmen och allra bäst är handdisk.

”Mest hållbara är matdosor av aluminium och rostfritt stål.”

En matlåda i testet är i vanlig fossil plast och den har ett lock med inbyggd kylklamp. En smart svensk uppfinning som håller maten kall fram till lunch, förstås lite beroende på omgivande temperatur.

Glas är ett material som känns fräscht att förvara mat i. Glas är dock tyngre, mer ömtåligt och passar bäst för bruk hemma och på jobbet. Lådorna kan värmas i mikro, är ibland ugnsfasta och klarar maskindisk. Vanligtvis finns klicklock i plast som håller tätt under transport.

Mest hållbara är matdosor av aluminium och rostfritt stål som klarar hårda tag i många år. Det finns även modeller med knäppfäste i locket som minskar risken för läckage. En fördel med materialet är att maten på trappervis kan värmas över öppen eld – men lådorna blir förstås sotiga. De kan också värmas i ugnen, men inte i mikro. Har lådan plasttätning till locket – kolla om den klarar hög värme. Modeller i rostfritt stål klarar maskindisk. Aluminium ska diskas för hand.

En fördel med lådor i glas, aluminium och rostfritt stål är att de inte tar upp lukt eller färg, vilket ibland plast kan göra.

När det gäller hantering av mat krävs eftertanke. Ju snabbare maten kommer från spisen till kylskåpet desto längre håller den – upp till tre dagar. Ställ först i kallt vatten eller snabbkyl på balkong eller uteplats. Smart också att packa lådan ihop med kylklampar eller välj en låda med inbyggd kylklamp. Du kan också toppa maten med frysta grönsaker som håller kylan. Eller ta med en fryst låda som tinar under dagen.

Utifrån låda (tätt lock?) välj grytor, matiga soppor, lasagne, pajer, sås av köttfärs, sallad eller vegetariska varianter ihop med pasta eller annat.

Laga det du gillar – och njut av att ha maten fixad för kommande dagar.

Turist testar: FEM MATLÅDOR

ROBUST AV BAMBUFIBER
Fjällfika matlåda

Stadig låda hålls ihop med ett kraftigt gummiband. Har texten ”Fjällfika – det händer något med oss på fjället”. Passar också fint på tur. Liknar hårdplast men är gjord av bambufiber. Rymmer en liter.
Måtten är 18 x 12 x 6,5 centimeter. Pris 329 kronor på stikkandesign.se.
Plus: Tålig med fin design. Ekologisk och återvinningsbar bambufiber. Klarar maskindisk.
Minus: Tål inte mikro. Vätska kan sippra ut om lådan hamnar upp och ner.
Tips: Grågrön låda med skotskrutigt lock av bambu. Bestick i bambu medföljer. Barbour Bamboo Lunch Box kostar 265 kronor på www.widforss.se.

GLASLÅDA HÅLLER TÄTT
Åhléns matlåda glas

Modell i tjockt glas med klicklock i plast (polypropylen) och silikon. Bra för att förvara matrester och ta till jobbet – men lite tung på vandring. Rymmer 0,88 liter.
Måtten är 20,5 x 15,5 x 7,5 centimeter. Pris 69 kronor på www.ahlens.se.
Plus: Klicklock med fästen som håller tätt. Tar inte upp lukt eller färg. Tål mikro och diskmaskin. Bra pris.
Minus: Väger en del. Lock av fossilplast är inte så miljövänligt.
Tips: Ugnsfast glaslåda med lock av bambu i serien Ikea 365+. Rymmer en liter. Pris 55 kronor från www.ikea.se. Bra med trälock för den som vill plastbanta.

BIOPLAST AV TALLOLJA
Clas Ohlson matlåda

Materialet är bioplast av tallolja och lådan är svensktillverkad. Bra lock med gummikant som sitter tätt och gör lådan allround vid transport till jobbet och på vandring med ryggsäck. Rymmer 1,2 liter.
Storleken är 18,5 x 14,5 x 6,5 centimeter. Pris 30 kronor på www.clasohlson.com.
Plus: Lätt låda med vätsketätt lock. Av miljövänlig bioplast och återvinningsbar. Klarar mikro och maskindisk. Bra pris.
Minus: Kan bli repig efter hand.
Tips: Lätt och prisvärd är även Gastromax matlåda i bioplast av sockerrör. Den rymmer 0,8 liter och tillverkas i Finland. Pris 35 kronor på www.forvara.se.

LÅDA MED KYLLOCK
Frozzypack

Svensktillverkad matlåda håller maten kall i cirka sex timmar. Locket med kylgelé kan frysas över natten. Lådan är i plast (polypropylen) och rymmer 0,9 liter. Större modell finns och lock med olika färger.
Måtten är 20 x 13 x 8 centimeter. Pris 169 kronor på www.smartasaker.se.
Plus: Håller maten kall. Vätsketät. Kan användas i mikro (men ta av locket). Tål maskindisk.
Minus: Väger en del. Lite trögt att öppna locket. Av fossil plast.
Tips: Lådan Chill to go har lock med kylklamp. Bestick sitter fast på locket. Rymmer 1,6 liter. Pris 169 kronor på www.forvara.se.

TÅLIG & LÄTT I ALUMINIUM
Trangia Matdosa 209

Rejäl låda i aluminium från svenska Trangia. Mysigt att värma maten vid brasan och bra med handtag. Rymlig på cirka 1,4 liter (mindre storlek finns).
Måtten är 20 x 13 x 7 centimeter. Kostar 249 kronor på www.trangia.se.
Plus: Stryktålig och lätt. Tar inte upp lukt eller färg. Kan värmas över eld, utekök, i ugn och på platta. Handtag.
Minus: Inte helt vätsketät – kräver upprätt förvaring. Klarar inte mikro. Lite trögt att öppna och stänga locket. Handdisk.
Tips: Lunchbox i rostfritt stål med låshakar som sluter tätt. Rymmer 0,75 liter. Pris 199 kronor från www.ekokul.se.

Matförvara med känsla
  • Hög mysfaktor
    Att värma en matlåda över elden är trivsamt. Kanske en god pytt i en låda av aluminium eller rostfritt stål. Skön känsla har även plåtlådor i snygga färger som du fyndar på loppis. Bäst för torr mat.
  • Slöjda i näver
    Gör din egen ask av näver. Ta med lov av markägaren näversjok från en björk som ska fällas, böj till en rund form och sy ihop med lintråd eller björkrötter. Snida botten och lock av trä. Passar bra för mackor.
  • Återvinn glasburk
    Använd glasburkar med lock för matförvaring. Spara gärna fina burkar med dekoration i glaset. Passar för grytor, soppor och annat som lätt kan fyllas i burken.

    Lådan håller maten fräsch. Foto: Stefan Wettainen

Fem enkla råd om matlådor
  • MATERIALVAL. Glas passar bra hemma och på jobbet. Plast funkar även för friluftsliv – liksom tåliga lådor i aluminium och rostfritt stål.
  • DISKA LÅDAN. Glas, plast och rostfritt stål kan diskas i maskin. Aluminium ska handdiskas.
  • RÄTT STORLEK. Lådor finns i olika storlekar. En lämplig lunchbox för en person är från 0,7 till 1,2 liter.
  • VÄRM MATEN. Plast kan värmas i mikro liksom glas som även kan vara ugnsfast. Lådor i aluminium och rostfritt stål kan värmas i ugn, på platta och över öppen eld.
  • SLUTER TÄTT? Irriterande om soppan sipprar ut från lådan vid transport. Vätsketäta är ofta plastboxar och glaslådor med klicklock i plast.
Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.

Logotyp Svenska Turistföreningen Kom med som medlem

Som medlem i STF är du en del av arbetet att göra det möjligt för fler att komma ut och upptäcka Sverige. Som tack för att du är med och bidrar får du flera fina förmåner, bland annat tidningen Turist hem i brevlådan och bo till medlemspris på våra boenden.

Bli medlem i STF