Annons

Frukostbuffén måste bli mer inkluderande

Johan Eskilsson blev väldigt besviken på frukosten på Sylarna. Han önskar i sin insändare ett mer inkluderande STF. Han får svar från Maria Persson, Operativ chef fjäll på STF.

Frukost på Sylarnas fjällstation. (Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. )
Foto: Gösta Fries

I början av vecka 28 gjorde jag tillsammans med ett par vänner ett tvådagars tältbesök vid Sylarnas fjällstation. Första morgonen såg vi fram emot att äta frukostbuffé på stationen och även fylla upp en papperspåse med ett så kallat ”Lunchpaket” (även kallat ”Matsäck”). Tyvärr blev vi väldigt besvikna i stort sett omgående.”Inga kokta ägg, inga charkuterivaror och en äggröra som var den mest smaklösa vi någonsin ätit (Var det ens några ägg i receptet?). Hela buffén bestod nästan enbart av vegananpassad mat.

Känslan är att vegan-aktivismen inom STF har gått alldeles för långt. Som medlem ser jag gärna en utveckling till en mer inkluderande frukostbuffé på Sylarnas fjällstation. Även personer som äter animalisk föda MÅSTE få känna sig välkomna på dagens viktigaste mål.

Mina vänner undrade vad vi skulle fylla våra lunchpaket med? Här fanns ju i stort sett ingenting av värde. Resultatet blev att flera i sällskapet gick till receptionen och krävde återbetalning av den erlagda avgiften (115 kr).

Att kalla lunchpaketet som erbjuds på Sylarnas fjällstation för ”Lunchpaket” (alt ”Matsäck”) är kraftigt missvisande. En mer korrekt och ärligare benämning vore exempelvis ”Frallpaket”. För det är vad det är, och inget annat.

Konkreta tips för att göra frukostbuffén mer inkluderande samt för att förvandla frallpaketet till ett lunchpaket:

1. Återinför kokta ägg omgående

2. Återinför åtminstone några charkuterivaror

3. Begränsa vegan-aktivismen

Om inga ändringar sker måste lunchpaketet/matsäcken döpas om, exempelvis till ”Ostfrallepaket” eller något liknande som mer överensstämmer med innehållet. Annars är det som sagt en väldigt missvisande beskrivning av vad som erbjuds.

En skylt på buffébordet kungjorde att kokta ägg och andra (animaliska) produkter hade plockats bort i syfte att minska helikoptertransporterna. Men detta är i min mening endast ett svepskäl. Vill man minska transporterna finns det en mängd andra produkter som med fördel kan tas bort i stället, exempelvis coca cola-burkarna, russinpaketen, havregurten, fröer till havregurten, etc.

I övrigt vill jag berömma den fantastiska personalen på Sylarnas fjällstation. Mycket trevliga, tillmötesgående och serviceinriktade personer. Kanonbra rekryteringar!

Med förhoppning om ett mer inkluderande STF

Johan Eskilsson

SVAR:

Hej Johan,

Tack för att du hör av dig och det är såklart tråkigt att höra att du och ditt sällskap var så missnöjda med frukosten på Sylarnas Fjällstation. Men jag ska vara ärlig och säga att jag inte riktigt kände igen mig i din beskrivning av frukostbuffén. Jag behövde därför kolla upp vad vi erbjuder och vi har:

Bröd (2 sorters frallor + råglimpa), knäckebröd
Flora, leverpastej, ost, solrossmör, kaviar, messmör, färskoströra, rabarbermarmelad, inlagd gurka, hummus, mjölkfri färskost
Gröt med äpple och kanel, rårörda lingon, äppelmos, skogsbär (lingon + blåbär)
Laktosfri mjölk, havremjölk, müsli, granola, diverse frön/flingor/torkad frukt
Chiapudding x2
Våfflor, blåbärssylt, grädde
Havregurt (när den tog slut i mitten av juli behövde vi flyga upp animalisk yoghurt)
Äggröran var tillfällig då den gjordes på frusna helägg från vintersäsongen. När de tog slut i mitten av juli ersatte vi dem med kokta ägg som vi flög upp med helikopter.

Vårt klimatavtryck är något av det vi jobbar mycket aktivt med och vi anpassar hela vår verksamhet för att kunna använda oss av så få helikopterleveranser som möjligt. Det är också viktigt ur störningssynpunkt för att minska buller i fjällen. Det betyder att vi ofta serverar alternativ som har lång hållbarhet och som vi kan transportera upp vintertid vilket är bättre för både djur och natur. Därför har vi många icke-animaliska produkter på frukosten men vi har flera animaliska produkter också. Vi jobbar med att ha olika alternativ som ska ge våra gäster möjlighet att fylla på med energi inför dagens tur. Att vi bytt ut ”vanlig” mjölk mot laktos- och mjölkfria alternativ är dels för att de möjliggör vintertransporter men också för att de är mer inkluderande och fler kan äta dem! De produkter du föreslår att vi ska plocka bort är sådana som vi har just för att vi inte behöver flyga upp dem med helikopter. Vi har valt att byta ut termen ”lunchpaket” till ”matsäck” just av den anledning du beskriver. Smörgåsar, energibar och blåbärssoppa är ingen riktig lunch med lagad mat, utan just en matsäck.

Vi tar med oss dina synpunkter och jag ska även framföra till mina kollegor på Sylarnas fjällstation din positiva återkoppling om deras bemötande på plats.

Vänligen

Maria Persson, Operativ chef fjäll

GENMÄLE:

Hej Maria,

Tack för din respons!

Jag förstår problematiken med att helikoptertransporter stör rennäringen och inser att dessa måste minimeras så långt det går. Det jag vänder mig mot (och detta gäller såklart inte bara Sylstationen, utan STF som helhet) är att animaliska produkter verkar vara de som först och instinktivt väljs bort av de inköpsansvariga på STF.

Självklart kan jag vara utan kött under några dagar på fjället. Även två veckor om så krävs. Men denna fråga handlar inte om det. Om vi som förening ska erbjuda frukostbuffé, lunchpaket/matsäck, matvaror i butik med mera så tycker jag att vi ska ha ett inkluderande utbud. Tyvärr tycker jag att vi går åt fel håll och det är detta jag menar med en växande ”veganaktivism” inom STF. Kanske lite hård beskrivning men ändå en gnagande känsla som jag upplever har stärkts under mina senaste års vandringar i Jämtland/Härjedalen och i Kebnekaise-området. I stugorna/stationerna är ”känslan” att exempelvis frystorkad mat (påsar från Blå Band etc.) med köttinnehåll som bolognese, korv stroganoff och strimlad biff alltmer trängs undan av vegetariska alternativ. Samtidigt stryks allt fler animaliska produkter från frukostbufféerna.

Jag skriver ”känslan” för att det är min egen upplevelse, och jag kan såklart ha fel. Men om jag har rätt så är det en trist utveckling som leder till att STF:s matservice i förlängningen endast vänder sig till veganer, vilket vore rejält exkluderande.

Förmodligen är jag en utdöende art som tjatar om sådana här saker, men syftet är inte att tjata för tjatandets skull, utan för att göra STF bättre och mer inkluderande.

Och som sagt, de som jobbar på STF:s fjällstationer och stugor gör ett kanonjobb! Stort tack för att ni erbjuder en toppenservice långt ute på kalfjället!

/Johan

Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.

Logotyp Svenska Turistföreningen Kom med som medlem

Som medlem i STF är du en del av arbetet att göra det möjligt för fler att komma ut och upptäcka Sverige. Som tack för att du är med och bidrar får du flera fina förmåner, bland annat tidningen Turist hem i brevlådan och bo till medlemspris på våra boenden.

Bli medlem i STF