Annons

Cykla dressin: Tips på 5 banor att utforska i sommar

Åk med eller cykla själv – alla kan! Här är några av landets banor att trampa på.

Två personer med armarna i luften
Foto: Caluvafoto / Johnér

1. Smalspåret i Småland

Två etapper av den smalspåriga järnvägen Växjö–Västervik i östra Småland är öppna för dressintrafik: Hultsfred–Målilla, 1,1 mil, och Virserum–Åseda, 2,9 mil. Banan går förbi välbevarade banvaktarstugor och genom anrikt kulturlandskap. Dressinen hämtar och lämnar du i Hultsfred, Virserum eller Åseda. Lördagar i juli–augusti körs tåg på sträckan Virserum–Åseda. Då omdirigeras dressintrafiken.

2. Från Gullspång åt två håll

Från Gullspång, i Värmlands sydligaste hörn, går två olika dagsturer för dressinturisten. Torvedsbanan går söderut genom omväxlande landskap två mil till slutstation Torved. Otterbäcksbanan löper fyra mil norrut rakt genom vackra och vilda skogsmarker. Värt ett besök är museihandelsboden i Håkanbol med kafé sommartid.

3. På inlandsbanan i Dalarna

Ta dressinen på den nedlagda delen av inlandsbanan, mellan Mora och Vansbro i Dalarna. Banan går genom vackra Västerdalarna, ständigt nära sjö och älv och rakt ut i skogen. Sträckan är sex mil lång och du börjar med start i antingen Mora eller Vansbro. Cykla en bit och vänd tillbaka, eller ta hela sträckan på två dagar med natt i tält eller vindskydd.

4. Förbi Dellen via Delsbo

Över broar, genom tunnlar och längs badsjöar går Dellenbanan, 54 kilometer järnväg rakt in i Hälsingland mellan Hudiksvall och Hybo, strax öster om Ljusdal. Start i Delsbo, mitt på sträckan med kafé och turistbyrå i det gamla stationshuset. Vissa dagar körs rälsbuss på sträckan och då är dressintrafiken inskränkt.

5. Längsta banan i Tornedalen

På Sveriges längsta dressinbana, 9,3 mil, mellan Morjärv och Haparanda i Norrbotten, gick rälsbussen fram till 2012. Utgångspunkten är Vitvattnets station, med tre mil till Morjärv och sex till Haparanda. Sommartid är detta renbetesland – kanske siktar du en ren på vägen. Delvis följer banan Torne älv och passerar bland annat berömda Kukkolaforsen.

Läs också

Läs också Vandra i Sverige: Turists 10 bästa låglandsleder

Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.

Logotyp Svenska Turistföreningen Kom med som medlem

Som medlem i STF är du en del av arbetet att göra det möjligt för fler att komma ut och upptäcka Sverige. Som tack för att du är med och bidrar får du flera fina förmåner, bland annat tidningen Turist hem i brevlådan och bo till medlemspris på våra boenden.

Bli medlem i STF

info

Turist.se använder Cookies Läs mer här