Annons

En lugnare tid i nationalparken

Många av våra nationalparker är minst lika fina att besöka utanför högsäsong. Så här års lockar stillheten, den klara luften och lövträdens alla färger. Här åtta hösthärliga parkupplevelser.

Slåttdalsskrevan i Skuleskogens nationalpark är en mäktig upplevelse.
Foto: Linda Åkerberg
Precis på gränsen till
Färnebofjärdens nationalpark ligger Gysinge bruk med naturum. Foto: Mikael Svensson

1. Färnebofjärden, Nedre Dalälven
STRAND OCH BRUSANDE ÄLV

Älvlandskapet i gränslandet mellan Uppland och Gästrikland bildar en mosaik av sjö och fors, strandäng och skog. Fågellivet är rikt, fisket omtalat bra och växtligheten frodig. De välbevarade kulturmiljöerna vid Gysinge bruk rymmer också naturum, och huvudentrén i närheten är en fin plats att uppleva forsarna på. I och kring parken finns markerade vandringsleder, och vattenlabyrinterna är utmärkta för paddling. På hösten klär grönskan om till guldkostym, du slipper myggen (som kan vara besvärliga sommartid) och vid rätt säsong är fågelsträcken imponerande. Uttern går att se året runt, men enklast på vintern.  

  • Buss går till Gysinge från Gävle och Sandviken. 
  • Enkla stugor finns att hyra i parken, boende finns också i Gysinge. 
  • Med STF bor du närmast i Sala eller i Öregrund.  
Ursholmen, väster om de stora ­Kosteröarna och numera obebodd, ingår i Kosterhavets nationalpark. Foto: Martin Borg

2. Kosterhavet, Bohuslän
YTTERSKÄRGÅRD TILL HAVS OCH PÅ LAND

Om hösten töms populära Kosteröarna och dess arkipelag på turister och stillhet råder över kobbar, stränder och bryggor – när inte kulingen drar in förstås! Kosterhavets nationalpark, i nordligaste Bohuslän, består främst av undervattensmiljöer där den djupa, salta Kosterfjorden skapar ett oerhört gynnsamt klimat. På huvudöarna Syd- och Nordkoster, delvis utanför nationalparken, blandas gammalt kulturlandskap med karg ytterskärgård. Här är fint att vandra, cykla och paddla och turer ut på nationalparkens vatten arrangeras långt in på hösten. På Sydkoster ligger naturum och bara båtresan ut är en upplevelse i sig. 

  • Båt från Strömstad till Nord- och Sydkoster går alla dagar året runt.
  • Boende finns det gott om, både på öarna och i Strömstad. 
  • Närmaste STF-boende finns i Gerlesborg och i Brodalen, båda strax norr om Lysekil. 
Guldkronan är symbolen för alla Sveriges 30 nationalparker. Foto: Tomas Pärlemo

3. Hamra, Hälsingland
SOM SKOGEN EN GÅNG VAR

Den urgamla skogen är det som lockar allra mest i Hamra. Det här är ett av mellersta Sveriges få orörda skogsområden med lavbehängda gammeltallar, en del upp till 400 år gamla. Men halva ytan består också av myrkomplex med kärr, bäckar, tjärnar och gungflyn. Om hösten har myggsurret tystnat och tajmar du björkarnas färgskifte lyser hela landskapet i knallgult. I Hamra finns vandringsleder av olika svårighetsgrader, allt från Hamraledens cirka sex timmars vandring genom hela parken med bitvis utmanande terräng, till tillgänglighetsanpassad trätrottoar från huvudentrén. 

Läs också Porten till naturen fyller 50

  • Egen transport behövs för att nå parken. 
  • Vintertid prepareras en led för skidor och snöskor. 
  • Nära STF-boenden finns i Fågelsjö och Hovra. 
Store Mosses myrområde är vandringsvänligt året om. Foto: Martin Fransson

4. Store Mosse, Småland
PÅ SPÅNG ÖVER VIDA VIDDER

Sydsveriges största myrområde och fjällkänsla gör Store Mosse till en exotisk plats – två mil från småländska Värnamo. Största delen av nationalparken är torvmosse, men på myren bildar skogsbevuxna sanddyner öar och åsar. Fem kilometer vandringsleder, delvis spänger, sträcker genom parken. På hösten sprakar vitmossan i rött och flyttfåglarna sträcker förbi. I november börjar utfordringen av kungs- och havsörn. Naturum ligger vid fågelrika Kävsjön och har öppet sommartid och skollov. En öppen raststuga med kamin finns i parken. 

  • Lokaltrafik går från Värnamo och Gnosjö. Cykelavstånd från Värnamo och tillåtet att cykla på markerade leder i parken.  
  • Två gamla torp inne i parken går att boka som vandrarhem. 
  • Bo med STF i Gnosjö och Huskvarna.
Slåttdalsskrevan i Skuleskogens nationalpark är en mäktig upplevelse. Foto: Linda Åkerberg

5. Skuleskogen, Höga kusten
VÄRLDSARV MED HÖSTLUGN

Branta berg och gammal skog, storslagna skärgårdsvyer och geologiska fenomen Skuleskogens nationalpark är en del av världsarvet Höga kusten. Slåttdalsberget med sin över 30 meter djupa skreva är en höjdpunkt där du under högsäsong kan behöva trängas med många. Hösten är lugnare och naturum, vid Skulebergets fot, är öppet mars till november. I och runt nationalparken finns gott om vandringsleder och den som vill vandra längre hakar på den totalt 13 mil långa Höga kustenleden. Inne i parken finns sex övernattningsstugor som inte kan bokas i förväg. 

  • Länstrafiken trafikerar nationalparken. Sommartid går särskilda Världsarvsbussar. 
  • Året runt arrangeras många aktiviteter i och kring nationalparken. 
  • STF-boenden vid Höga kusten: Kustladan, Snibben, Pelle Åbergsgården med flera.  
Tresticklan är orörd, och relativt lättillgänglig, storskog i Västsverige. Foto: Jens Johannesson/Azote

6. Tresticklan, Dalsland
ORÖRD GRÄNSTRAKT I VÄSTER

Smala bergsryggar med myrmark och långsmala sjöar emellan, det sägs att från luften ser Tresticklanområdet ut som en tvättbräda. För att vara Götaland är det här ett ovanligt stort obebyggt och väglöst land – där skogen till stora delar fått växa orört efter en stor brand på 1830-talet. För den som bor i södra Sverige och vill uppleva obruten vildmarkskänsla en hösthelg är Tresticklan ett bra val. Här finns goda möjligheter till dagsturer, bland annat en rundtur på 8 kilometer från östra entrén vid Råbocken. Där går också en vandringsled till Riksgränsen och vidare till övernattningsstugan på norska sidan. 

  • Egen transport eller beställa resa med Västtrafikens närtrafik (se Tresticklans hemsida).
  • Strax innanför norska gränsen, i Budalsvika, finns en övernattningsstuga, mer info på Turistinformationen i Dals-Ed.  
Stranden i Stenshuvuds nationalpark är härligt hösttom. Foto: Gustaf Emanuelsson/Folio

7. Stenshuvud, Skåne
ÖSTERLEN MED EXTRA ALLT

Det vilar något särskilt sydländskt över Stenshuvuds lövskogsberg, sandstränder och rullande hedar. Själva huvudet reser sig 97 meter över havet, vilket ger strålande utsikt över Hanöbukten mot danska Bornholm. I parken finns flera vandringsleder som tar dig till parkens alla hörn. Om hösten blir stränderna ljuvligt tomma, turistskarorna glesnar och köerna är ett minne blott. Nu glöder avenbok och ek i skogen, äpplena mognar utefter vägarna och när solen värmer är havet njutbart långt in i oktober. 

  • Kollektivtrafik går från Simrishamn och Kristianstad. 
  • Skåneledens etapp 5 går rakt igenom. 
  • Bo med STF i Haväng, Kivik, Baskemölla, Brantevik med flera. 
Vilken nationalpark hittar du till i höst? Foto: Stefan Isaksson/Johnér

8. Söderåsen, Skåne
SÖK DIN EGEN VY

Du lär inte vara ensam om att vilja se Söderåsen när ädellövskogen på branta åsar ståtar i sin allra vackraste höstprakt. Mest välbesökta är utsiktspunkterna vid Skäralid och Kopparhatten, men sök dig gärna vidare till andra delar av parken som också bjuder på enastående vyer över rasbranter och vindlande vatten. Hjortsprånget, Lierna och Odensjön är exempel på fler fina platser, och i naturområdena runt omkring parken. Här finns många vandringsleder, rundor och stigar, en del av dem tillgänglighetsanpassade. Naturum ligger vid huvudentrén i Skäralid och har öppet från februari till november. 

  • Skånetrafikens bussar trafikerar entréerna både i norr och söder. 
  • STF:s certifierade signaturled Ås till ås går genom delar av nationalparken. 
  • Bo med STF i Villa Söderåsen, Skäralid och Klåveröd. 
Hitta på karta
Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.

Logotyp Svenska Turistföreningen Kom med som medlem

Som medlem i STF är du en del av arbetet att göra det möjligt för fler att komma ut och upptäcka Sverige. Som tack för att du är med och bidrar får du flera fina förmåner, bland annat tidningen Turist hem i brevlådan och bo till medlemspris på våra boenden.

Bli medlem i STF