Annons

Goliatmusseronen delar smaklökarna

En del tycker den smakar sött som kola. Några tycker doften är kväljande som parfym. Och andra liknar den vid mögelost. Svampen goliatmusseron har en alldeles egen smak- och doftpalett.

Den vänstra bilden föreställer trattkantareller. Den högra en man som håller upp svampen goliatmusseron.
Hittar du vanliga trattkantareller eller en goliatmusseron på Svampens dag?
Foto: Linda Grimstedt och Linda Romppala

– Inte förrän jag kom till Japan och fick den tillagad på rätt sätt, kunde jag själv uppskatta den.

Så säger biologen och svampkonsulenten Niclas Bergius. I slutet av 1990-talet upptäckte han att goliatmusseronen – känd under sitt japanska namn matusake och en av världens mest exklusiva matsvampar också växer i Sverige.

Niclas Bergius hade hört rykten om att den hyllade japanska nationalklenoden kunde finnas i Sverige. Han gick ut med efterlysningar via media, fick stort gensvar och många tips, och kunde genom DNA-analys konstatera att jo, goliatmusseronen, den ljusbrunspräckliga skivlingen med sin stadiga fot, var exakt samma art. Sedan dess har goliatmusseronens rykte vuxit. Svampen serveras numera även på svenska finkrogar och allt fler svampentusiaster ger sig ut på jakt.

Svampens dag

Svampens dag firas den första söndagen i september i hela Norden. Syftet är att öka kunskapen om svamp och lära ut vilka svampar som är ätliga. 2025 infaller svampens dag söndag 7 september. En rad organisationer arrangerar då event och utflykter runt om i landet.

Goliatmusseronen växer på magra, torra tallhedar. Den är vanligast norrut, i Västerbotten och Norrbotten.

– Men den förekommer faktiskt i nästan hela landet och har hittats så långt söderut som i Halland. I norr kan den plockas en bra bit in september och i södra Sverige även i oktober.

Enligt Niklas Bergius finns fler internationellt erkända delikatessvampar än vi kanske tror  Sverige.

– Till exempel talltuvskivlingen, en grönaktig lågväxt svamp som också är mycket uppskattad i Japan. Den påminner om Karljohan och har en raffinerad smak.

Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.

Logotyp Svenska Turistföreningen Kom med som medlem

Som medlem i STF är du en del av arbetet att göra det möjligt för fler att komma ut och upptäcka Sverige. Som tack för att du är med och bidrar får du flera fina förmåner, bland annat tidningen Turist hem i brevlådan och bo till medlemspris på våra boenden.

Bli medlem i STF