Med rätt liggunderlag blir tältnätterna behagliga, ryggsäcken lagom tung och du kan gå med lätta och utvilade steg. Men ett bekvämt, välisolerat och vikt- och volymslimmat underlag kan kosta en rejäl slant. Så fundera igenom hur du ska använda ditt underlag, hur mycket komfort du vill ha, vad din kroppsbyggnad kräver och hur du prioriterar pris respektive vikt. Inte sällan blir valet en avvägning mellan olika parametrar.
Billigast och tåligast är underlagen i cellplast som är lätta och värmer bra, men som inte är överdrivet mjuka för kroppen. De kan enkelt fästas utanpå ryggsäcken och kan användas som sittunderlag vid raster och som förstärkning i kombination med annat liggunderlag. Utöver den klassiska rullen, finns i dag även hopvikbara varianter.
Luftfyllda madrasser är ett mer bekvämt alternativ. Här finns en mängd modeller med olika metoder att blåsa upp, med varierande vikt, storlek och fyllning – och i olika prisklasser. Luftmadrasserna ger god höjd över marken vilket isolerar bra och gör det bekvämt även om terrängen är ojämn. En nackdel är att de kan punkteras.
- Packa ihop: Vik några gånger på längden, men rulla sedan ihop det – så blir det färre veck och mindre slitage.
- Medföljande packpåse är ofta för liten, byt till en rymligare.
- Efter turen: Torka madrassens insida genom att blåsa upp med pumppåse och låt den ligga i solen en halvtimme, töm på luft och gör om proceduren.
- Förvara underlaget med öppen ventil på en mörk och sval plats, gärna utrullat.
Många ansåg att friluftslivet revolutionerades när de självuppblåsbara liggunderlagen kom; bara att rulla ut och så fylls de mirakulöst med luft. Modellerna innehåller skummaterial och är därför tyngre och mer skrymmande än ofyllda underlag som du själv blåser upp med pumppåse, inbyggd pump eller direkt med munnen.
Minsta möjliga vikt och packvolym får den som satsar på en superlätt modell, vilket bland annat påverkas av hur lätta materialen är. För att spara vikt kan liggunderlag också vara mumieformade, med smalare huvud- och fotända. Dessa passar dock sämre för kraftigare personer eller för den som ofta vänder sig i sömnen. Ofta finns samma modell i olika storlekar: kolla längd- och breddangivelser. Gramjägare kan välja underlag som har luftfyllda kanaler med öppna ytor emellan, vilket passar bäst för varma turer eftersom markkylan kryper upp.

Tänk på att den som gillar att sova på rygg uppskattar ett längre underlag mer än den som ligger på sidan. Ett smalare liggunderlag, liksom en modell med blank yta, ökar risken att glida av underlaget. Luftmadrasser med kanaler på längden har ibland tjockare kanaler längst ut vilket är bekvämt och håller den sovande på plats. Kanaler på bredden fördelar kroppsvikten bra, men kan också göra det lättare att glida av. Prova dig fram!
Underlagets värmeisolerande förmåga är en viktig parameter. God isolering ger luftmadrasser med kompletterande fyllning av syntet eller dun. En del modeller består av luftceller som håller luften stilla vilket gör det lättare för kroppen att värma upp den, och som ökar bekvämligheten genom att avlasta hela kroppen jämnare.
Den tjockaste madrassen står inte alltid emot kyla bäst. Hur mycket underlaget isolerar finns oftast angivet med ett R-värde,”resistance value”, som visar hur väl modellen håller kvar din kroppsvärme. Ett lägre värde på 1–2 passar för sommarbruk med plusgrader. R-värde 3 ger isolering även för vår och höst med några minusgrader, och för vintertältning gäller ett värde på 4 och högre. Under kalla vinterturer behövs dubbla underlag och då kan du lägga ihop R-värdena för att se hur de isolerar.
Smart är att ta med två underlag även på barmarksturer. Ett lätt och tunnare av cellplast kan användas dagtid vid fikaraster och vilostunder. Detta underlag behöver inte vara i full längd. På natten i tältet stoppar cellplasten markkylan och gör också att du inte känner av rötter och stenar. Närmast kroppen har du ett uppblåsbart, bekvämt och lätt underlag som på kalla turer är fyllt med dun eller syntet. Då sover du gott och får ny energi.
Cellplast och/eller luftfyllt?

- Generationer av friluftsfolk har använt liggunderlag i cellplast. Lätta och endast 1–2 centimeter tjocka (300 gram för ett på 1,4 centimeter) men isolerar ändå mot markkylan. Användbart även som sittunderlag, också för flera personer. Kan kännas obekvämt som enda underlag, men bra komplement till luftfylld madrass. Stort plus för lågt pris (från hundralappen) och slittålighet.
- Cellplastunderlag finns även med struktur liknande äggkartong och hopvikbara i paneler. Pris cirka 400 kronor. ”Pucklarna” kan upplevas som hårda, men funkar fint med en luftmadrass ovanpå.
- Med ett självuppblåsande underlag är det bara att öppna ventilen och lägga ut underlaget. För att få madrassen riktigt fylld måste du dock blåsa in sista luften själv. Består av ett isolerande skum som ger god komfort och isolering – men också gör modellen rätt skrymmande i packningen och väger en del. En tresäsongsmodell på 3,8 centimeter kan väga cirka 780 gram och kosta runt 1 000 kronor. Billigare finns men de är ofta tyngre. En fördel är att underlaget funkar okej även om det blir punkterat.
- Liggunderlag du fyller själv med luft är ofta lättare och packvolymen mer slimmad. De fylls med pumppåse, inbyggd pump eller med munnen. Ofta finns en ventil för inblåsning och en för tömning av luften, eller en kombiventil. En lätt modell för sommartid, cirka fem centimeter tjock, kan väga runt 400 gram. Pris från cirka 600 kronor till flera tusen beroende på märke.
- För bättre isolering kan en uppblåsbar modell med extra fyllning väljas. Tresäsongsunderlag på sex centimeter med syntetfyllning kan väga cirka 550 gram och kosta från 1 000 kronor. För kalla vinterturer finns dunfyllda underlag på sju centimeter med vikt runt 850 gram och pris från 2 000 kronor.