Annons

Njut en dagstur vid Kinda kanal

Knotig blandskog och vackert sjölandskap möter vandraren på Viggeby halvö, utanför Linköping. Den som önskar förlänger turen in på Östgötaleden.

Att ta sig runt mellan de många sjöutsikterna lockar till många fikastopp. Vilket gärna gör vandringen runt halvön Viggeby längre än du tror.
Foto: Gunnar Andersson

I

nsjöar hör den svenska hösten till. Vattnet har magasinerat sommaren och solen värmer oss vandrare ännu en aning. Tillsammans med färgsprakande lövträd och årstidens klara luft finns alla förutsättningar för en lyckad dagstur. Viggeby halvö skjuter ut i sjön Järnlunden, ligger söder om Linköping – och fyller de flesta kriterier med råge. Ett välordnat naturreservat med med tio rastplatser, och två rundslingor om sammanlagt åtta kilometer som löper strandnära. Även bad för de modiga.

Halvöns västra del domineras av Rimforsaåsens hällmarkstallar med inslag av sandstränder, flyttblock och mjukt rundade klipphällar.
I samband med bygget av Kinda kanal sänktes sjön med över två meter vilket även skapat tydliga terrasser längs strandlinjen. Sjöns höga vattenkvalité uppskattas av fågel. Knappast artrikt om hösten, men havsörnen stannar kvar och kan skymtas.  Östra delen bjuder på slåtter och betesmark. Jordbruk har bedrivits sedan järnåldern och resulterat i en ofta lummig blandskog med påfallande stora inslag av grov ek och lind.

Utöka turen vidare på ­Östgötaleden in i Brokinds ­lövskogs naturreservat och dess ekhagar. Foto: Gunnar Andersson

Ständiga utsikter och skiftande växtlighet tvingar till långsammare tempo än vad vandraren förmodligen förutser och de korta rundslingorna upplevs längre än vad de verkligen är.

Tips: Ta Östgötatrafikens buss till hållplats Brokind vägkors. Därifrån återstår 50 meter till Östgötaleden och en kilometer till Viggeby naturreservat. Vägen dot passerar Kindakanalens sluss och Brokinds slott från 1700-talet. På tillbakavägen hinner du med en kort avstickare in i Brokinds lövskogs naturreservat med Östergötlands vackraste ekhagar (särskilt den södra som kallas Skolhagen). Inga markerade stigar, men ytterst promenadvänligt.

Mer info: naturkartan.se

Hitta på karta
Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.

Logotyp Svenska Turistföreningen Kom med som medlem

Som medlem i STF är du en del av arbetet att göra det möjligt för fler att komma ut och upptäcka Sverige. Som tack för att du är med och bidrar får du flera fina förmåner, bland annat tidningen Turist hem i brevlådan och bo till medlemspris på våra boenden.

Bli medlem i STF