Annons

Siljan runt för goda smaker

Mat runt Siljan är en av flera lokala skördefester som lyfter fram Dalarnas många mathantverkare. Turist for dit och fann en kakstuga på hjul, vanebildade marmelad och vertikalodlat mikrogrönt.

I Tällberg driver Tony och Christina Holm Kakstugan i en Citroënbuss från 1965.
Foto: Emma Mattsson

När sommaren övergår till höst och förråden är som mest välfyllda dukas det upp till skördefest runtom i Sverige. I det gamla bondesamhället var Mickelsmäss en av årets stora höjdpunkter, en högtid som inte sällan firades med vilda fester och allt vad gården förmådde erbjuda av mat och dryck. Dagens matfester kan ses som ovanligt trevliga tillfällen att köpa nyskördat direkt från odlarna, men också som motiv att besöka outforskade delar av sitt närområde – eller upptäcka helt nya resmål längre bort.

Dalarnas Skördefest är en gemensam helg i början av september där lokala nätverk runt om i Dalarna bjuder in till egna skördefester och marknader. En av dessa är Mat runt Siljan. Odlare, mathantverkare och lokala producenter runt Dalarnas största sjö öppnar upp sina gårdar, växthus och verksamheter för besökare. Många gårdar bjuder även in konsthantverkare och matkamrater från trakten. Besökarna väljer fritt ur programmet, tar sig runt på egen hand och skapar därigenom sina egna matrundor. Årets matfest hölls i början av september, men många gårdsbutiker och andra verksamheter har öppet längre in på hösten och även andra delar av året.

Vår rundtur börjar på Björgården, en mil norr om Rättvik. Gårdsbutiken här är något av en uppvisning i konsten att förädla. På hyllorna står marmelad- och syltburkar med kreativa smaker som rabarber/rosépeppar, blåbär/citron/basilika och lingon/äpple/kanel/brännvin jämte chutneys, safter, salsor och andra produkter av traktens bär, frukt och grönsaker. Allt görs hantverksmässigt i små satser, utan industriella tillsatser. Bakom produktionen står Yvonne Björ, som för 20 år sedan bestämde sig för att lämna jobbet som företagsrådgivare för att satsa på sin dröm: att jobba med mathantverk. Hon gick en kurs på Eldrimner i Jämtland, Sveriges mathantverkscentrum, byggde en syltverkstad på gården och började koka sylt i franska koppargrytor. Sedan dess har hon vunnit pris i både svenskt och nordiskt mästerskap i mathantverk. Numera håller hon själv kurser i traditionell syltkokning på gården. Yvonne är även ordförande i den ideella organisationen Mat runt Siljan som ligger bakom den årliga matrundan.

”Det här är en av årets bästa helger och ett fantastiskt tillfälle för oss att manifestera den närproducerade maten.”

I kaffestugan intill Hansjö mejeri serveras mejeriets grillost ­tillsammans med
grannen Solsyrans grönsaker. Foto: Emma Mattsson
Gårdsbutiken har vuxit över åren hemma hos Johan och Emma Erkers i byn Laknäs. Foto: Emma Mattsson

– Det här är en av årets bästa helger och ett fantastiskt tillfälle för oss att manifestera den närproducerade maten, säger hon. Vi vill lyfta fram all mat som är producerad i Dalarna och välkomnar därför alla, oavsett om produktionen är stor- eller småskalig, ekologisk eller inte.

På gårdsplanen serveras pannkakor med en buffé av gårdens sylter. Dessutom gräddas tuttul, traditionellt mjukt tunnbröd, och på den stora utegrillen steks kolbullar och egengjorda korvar. Dagen till ära gästar också flera mathantverkare från trakten. En av dem är Lina Englund, som nyligen har startat gårdsmejeriet Mor Linas getgård. Hon kom på att hon ville ha getter när hon var 13 och för ett par år sedan uppfyllde hon drömmen och började tillverka egna getostar i gårdens eget mikromejeri. Nu lever hon och hennes familj i grannbyn Born tillsammans med 17 getter och 13 killingar som går på bete i skogen runt gården.

Vid ett annat bord säljer makarna Isa och Mattias Dahls mikrogrönt, det vill säga skott av pak choi, rödkål, broccoli och andra grönsaker, medan dottern Lily säljer ägg från familjens hönor. Paret Dahls driver Microgreens Rättvik och odlar skotten i familjens villakällare.

”Vi odlar vertikalt, vilket förbrukar 90 procent mindre vatten jämfört med konventionell odling.”

– Vi odlar vertikalt, vilket förbrukar 90 procent mindre vatten jämfört med konventionell odling. Och skotten innehåller 40 gånger mer näring än färdig broccoli, säger Mattias.

Christina Zuccotti och Mats Thureson från Stockholm har besökt matfestivalen runt Siljan flera gånger tidigare och har många favoriter de alltid återvänder till.

– Vi åker vi alltid hit till Björgården och handlar Skogslyckans sylt eftersom den är vanebildande. Den är gjord av hallon, lingon, svartpeppar och vanilj och smakar himmelskt till dessertostar, säger Christina.

Ett annat stopp paret gärna tipsar om är Ickholmens gård utanför Vikarbyn.

– Där kan man laga egna kolbullar över elden och köpa gårdens eget kött och jättefina grönsaker. Bredvid Björgården ligger en fin handelsträdgård och i Vikarbyn kan man besöka vävstugan och den kombinerade hatt- och inredningsbutiken mitt i byn, så det finns mer än bara mat. Det finns också flera fina vandringsleder, på vägen hem ska vi testa en led runt Stångtjärnsberget utanför Falun.

Ost, bröd och marmelad – utanför Hansjö mejeri, en halvmil norr om Orsa, väntar skafferiets väsentligheter i varsitt marknadsstånd. Surdegsbröden kommer från det nystartade bageriet Levebröd i Våmhus och havtornen i marmeladen från ett Orsapar som har satsat på kombinationen naturguidningar och havtornsodling. Osten görs av Björn och Nicolina Daniels, som driver det lilla hantverksmejeriet Hansjö mejeri sedan 2019. På bordet framför dem finns bland annat Gulla, en lagrad hårdost som vann guld i NM i mathantverk 2022.

– Vi har jobbat mycket med att få till den, så det kändes otroligt kul att få så fin respons, säger Björn.

Han tog över mejeriet efter sina föräldrar, som drev lantbruk med mjölkkor och började tillverka ost för att komplettera mjölkproduktionen. Nu driver storebrorsan Johan Daniels mjölkgården, medan Björn och Nicolina gör ost och andra mejeriprodukter av den Kravmärkta mjölken.

På andra sidan vägen i Hansjö har Solsyran radat upp nyskördade grönsaker och fyllt gårdsbutiken med mjölksyrade diton. Och i kaffestugan intill mejeriet gör Frö, en hyllad restaurang i Sälen, ett gästspel. På menyn står grönsaker från Solsyran, gulärtskräm och mejeriets yoghurt, toppat med fläsksida från Leksand eller grillost från Hansjö.

– Det känns fint att kunna gå och hämta så bra råvaror hos grannarna, säger Emma Ramirez och häller upp Frös egen kombucha med smak av kråkbär och ros.

I Tällberg möts vi av doften av nygräddade pannkakor och en ombyggd rödvit skåpbil.

– Vi har tema kakor. Vi gör småkakor och pannkakor. Dessutom rostar vi eget specialkaffe, eftersom kakor utan kaffe är som kärlek utan kyssar, säger Christina, som driver Kakstugan med maken Tony Holm.

Skåpbilen, en Citroën HY från 1965, står parkerad utanför Tällbergs gamla lanthandel, som paret tog över för tio år sedan efter många års trånande. Då var huset i stort behov av renovering, men nu håller paret på att förvandla det till en permanent kakstuga med kafé. Retrobilen är en svårslagen försäljningskanal under tiden. Ett par turister stannar till och beställer i den lilla luckan. En stund senare kommer Tony Holm ut och serverar en citro(ë)ncrepes, och en ”Falu röd”-galette med falukorv formad som dalahästar.

Mat runt Siljan
  • Ett nätverk av lokala mathantverkare, odlare, bönder och andra mataktörer från Siljanområdet.
  • En skördefest i form av en matrunda i början av september varje år.
  • Ingår i paraplyorganisationen Dalasmak som samordnar flera skördefester och matrundor i Dalarna samma helg.
  • På webbsidan Dalasmak.se finns information om Dalarnas småskaliga mat- och dryckesaktörer samlad.

Någon kilometer norrut, i byn Laknäs längs den pastorala Siljansvägen, välkomnas vi av Emma och Johan Erkers. De fick idén att starta en gårdsbutik efter att ha insett att de själva inte klarade att äta upp allt de odlade. De startade med ett tillfälligt grönsaksstånd vid vägkanten och gjorde kort därefter om gårdens flisförråd till en liten självbetjäningsbutik. När även den blev för liten satsade paret på att bygga nytt, vilket resulterade i en stor, röd stalliknande byggnad som invigdes i fjol.

– Det var en stor investering som gav oss lite ont i magen, men det har gått över all förväntan, säger Emma. Folk är väldigt intresserade av närproducerat, men också av att få lära sig mer om odling och det är så härligt att få dela med sig av kunskaperna.

Runt gården går 150 kor och kalvar som har förvandlat den tidigare igenvuxna skogen till öppna björkhagar, samtidigt som de ger näring till odlingarna. Och i gårdsbutiken varvas gårdens grönsaker, chutneys och charkuterier med Leksandsknäcke och andra Dalaprodukter. Plus krukväxter och höstbuketter från gårdens växthus och snittbloms-odling.

Bland besökarna på Erkers lantgård möter vi familjen Günther från Vikarbyn som har handlat tomater, blommor och godis.

– Det är så fint här! Vi flyttade hit från Tyskland 2021 och känner oss fortfarande lite som turister på upptäcktsfärd.

– Vi ville flytta någonstans där vi kunde bo vid en sjö och få riktig vinter och lite kultur. Vi satte oss med en karta och så hamnade vi i Vikarbyn.

På Silwagården på Sollerön hittar vi ytterligare en nyöppnad gårdsbutik – fylld med egenproducerade marmelader och chilisåser, honung och lokalt hantverk – men framför allt en förtjusande trädgård med rosengångar, grönsaksbäddar, växthus och självplock av snittblommor.

– Det här blev så mycket bättre än jag hade kunnat drömma om. Det är nästan så att jag måste nypa mig i armen ibland, säger Isabella Neyman som bestämde sig för att lämna sitt vårdjobb under pandemin för att få tid att bygga upp sin drömträdgård tillsammans med maken Magnus Skog.

Den här lördagen har trädgården intagits av otaliga lokala slöjdare och konstnärer som säljer sina alster. Dessutom serveras ätbart hantverk i form av bullar, cupcakes och andra hembakta godsaker dekorerade med färska blommor. Kön ringlar lång till den lindblomsgröna kaféluckan i stallet. Och överallt i trädgården sitter folk och fikar: under en skuggande vindruvspergola, mellan dignande äppelträd och mot den soliga stallväggen.

– Vilken superdag! Jag kan inte tänka mig ett bättre avslut på sommarsäsongen, säger Isabella Neyman.

Bo med STF i närheten av Siljan
  • Backlunds bed and breakfast, Vikarbyn
  • Orsa vandrarhem
  • Mora Målkullan vandrarhem

Hitta på karta
Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.

Logotyp Svenska Turistföreningen Kom med som medlem

Som medlem i STF är du en del av arbetet att göra det möjligt för fler att komma ut och upptäcka Sverige. Som tack för att du är med och bidrar får du flera fina förmåner, bland annat tidningen Turist hem i brevlådan och bo till medlemspris på våra boenden.

Bli medlem i STF