Annons

Skelettet från stenåldern berättar

Ta chansen att se ett av Skandinaviens äldsta och mest kompletta skelett. Möt en atletisk, 70-årig kvinna från äldre stenåldern.

Österödskvinnans liv gestaltas i SVT:s storsatsning Historien om Sverige. Bilden är från avsnitt 1 som sänds 5 november.
Foto: Ulrika Malm/SVT

På Göteborgs stadsmuseum visas från och med 5 november ett av de äldsta och mest kompletta skelett som hittills påträffats i Skandinavien — för första och kanske sista gången. Österödkvinnan levde för cirka 10 000 år sedan, under äldre stenåldern. Hennes kvarlevor hittades i bohuslänska Österöd 1903 av stenhuggaren Karl Ahl.

Modern forskningsanalys visar att kvinnan var cirka 170 centimeter, atletiskt byggd, hade mörkt hår och mörk hy, och var förhållandevis gammal när hon dog, cirka 70 år. Hon hittades med huvudet uppåt vilket tyder på att hon begravdes sittande.

— Ett unikt arkeologiskt fynd som har stor betydelse för vår tolkning av forntiden. Österödskvinnan ger publiken möjlighet att komma en individ som levde för 10 000 år sedan riktigt nära, säger Else-Britt Filipsson, arkeolog på Göteborgs stadsmuseum i ett pressmeddelande.

Som en del av en av museets basutställningar, Spåren talar, presenteras nya forskningsrön om mänsklighetens utveckling i den här delen av världen. Men själva Österödsskelettet visas bara till och med april 2024.

—Det här är känsliga kvarlevor som vi inte kan ställa ut en längre tid. Vi visar henne för första och kanske sista gången, på grund av att hon är så skör, så detta är en unik möjlighet för publiken, säger museets chef Carina Sjöholm.

Österödskvinnan väcks också till liv i SVT-satsningen Historien om Sverige . Första avsnittet, om stenåldern, visas 5 november.

Läs mer om skelettets historia och stenhuggare Ahls makabra fynd.

Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.

Logotyp Svenska Turistföreningen Kom med som medlem

Som medlem i STF är du en del av arbetet att göra det möjligt för fler att komma ut och upptäcka Sverige. Som tack för att du är med och bidrar får du flera fina förmåner, bland annat tidningen Turist hem i brevlådan och bo till medlemspris på våra boenden.

Bli medlem i STF