Annons

"STF har tappat kontakten med sina gräsrötter"

Hans Bedman är besviken på STFs överenskommelse i Jämtland-Härjedalsfjällen och väljer att lämna föreningen. Han får svar av STFs kommunikationschef Johanna Murray.

Hej STF ledning,

Mitt namn är Hans Bedman och har varit en trogen fjällvandrare sedan min första vandring 1980. Den vandringen som jag gjorde med en kamrat 18 år gammal med tält i Jämtland under en vecka gav mersmak, trots att vädret var uselt och vår erfarenhet var mycket begränsad. Det blev några års paus efter den vandringen men i början av 90 talet tog jag upp  denna tradition och startade en tradition att tillsammans med några arbetskamrater göra en veckovandring sista veckan i augusti. Det har blivit 31 vandringar och den äldsta i sällskapet är nu 80 år. Vi har under de senaste 25 åren använt oss av fjällstugor.

Vi har vandrat i Jämtland, Vindelfjällen, Kebenekaise, Padjelanta, Stora sjöfallet, Jotunheimen, Rondane, Trollheimen, Dolomiterna, Mount Blåmassivet samt Appalacherna.

Att kunna utnyttja både fjällstugor och även fjällstationer ger hela upplevelsen en helt annan dimension. Att vandra en dag, sedan kunna ta en bastu i Helags eller Blåhammaren och sedan kunna få äta en god middag lockar naturligtvis en hel del människor. Att den upplevelsen kan slå en solsemester vid medelhavet är nog ingen överdrift.

Nu har vi förstått att både matserveringen på både Blåhammaren och Helags ska stänga, även Gåsens fjällstuga. Jag läser att det nästan applåderas av STF.

Vi som har blivit lite äldre uppskattar den bekvämligheten och jag tror att även den yngre generationen som nu växer upp kräver lite mer än torrmjölk och knäckebröd för att ta sig från spelkonsolerna och komma ut i fjällvärlden och få ett naturintresse.

Att så fullständigt kapitulera för samernas krav är helt obegripligt. En renskötsel som syftar till att ta fram animaliskt kött där både snöskoter, fyrhjulingar och helikopter används för att bedriva verksamheten. Dessutom är omsättningen av hela rennäringen att jämföra med ett par större matvarubutiker i mellan Sverige.

Att sitta och lyssna på samerna som berättar om den enorma fjällinvasionen är ju en enorm överdrift. Det skapar ju bara stora motsättningar. Och vandringen i fjällen pågår under kanske drygt 8 veckor. Slitaget vintertid på snön kan väl inte vara så stort problem.

Vi har i sällskapet diskuterat hur STF bevakat våra intressen och är mycket besvikna. Vi har därför alla beslutat oss för att lämna STF som förening. Vi känner inte igen oss längre och ser inte att ni bevakar våra intressen.

Tråkigt, naturligtvis men ledningen för STF har helt tappat kontakten med sina gräsrötter.

Hälsningar från medlem (….) som nu tillsammans med sina vandrarkompisar nu lämnar föreningen som vi varit trogen så länge.

Hans Bedman

SVAR:

Hej Hans

Det är tråkigt att höra att du bestämt dig för att lämna Svenska Turistföreningen som medlem. STF är en demokratiskt uppbyggd organisation och det var medlemsombuden som under riksstämman 2022 beslutade om föreningens nya visionära målbild som säger att STF ska vara drivande i den hållbara omställningen av turism och friluftsliv.

När STF år 2021 fick beskedet från Länsstyrelsen Jämtlands län att det dåvarande markarrendeavtalet måste förhandlas om för att minska störningarna på renskötseln inleddes ett stort arbete med målet att fortsatt långsiktigt säkra tillgången till Jämtlandsfjällen för föreningens medlemmar och allmänheten. Anledningen till att STF alls får ha byggnader på statlig mark på renbetesfjäll är för att främja det rörliga friluftslivet. Enligt miljöbalken får inga byggnader uppföras här förutom för rennäring, forskning, bofasta och just det rörliga friluftslivet.

Situationen i Jämtlandsfjällen är unik. Här finns nästan lika mycket statlig vandringsled som i hela Norrbotten. I en enda sameby finns fyra stycken av STFs egendrivna fjällstationer, dvs hälften av totalen. Det har funnits fog för att tala om avsevärd störning för renskötseln här. Det vi har velat undvika är att mycket större delar av STFs verksamhet skulle tvingas stänga om vi inte kunde komma överens mellan STF, Länsstyrelse och berörda samebyar. Det finns andra fall – Mansjöstugan som tillhörde Anjans fjällstation – där frågan gått hela vägen till regeringen för avgörande och där tvingades en fjällstuga med betydligt mindre verksamhet än STFs att stänga.

Det är med anledning av allt detta som STF nu tar ett steg tillbaka från de senaste årens utveckling. Förändringarna kommer att ske successivt och från och med 2024 är det restaurangen på Blåhammaren som stänger. För att värna det rörliga friluftslivet kommer vi givetvis behålla butiker med proviant, självhushållskök och erbjuda tak över huvudet för den som vill vandra med lätt ryggsäck. Och för den som vill sätta sig ner och njuta av en god restaurangmiddag så hälsar vi varmt välkommen till Storulvåns fjällstation.

Att STF applåderar de nedskärningar som vi nu gör i Jämtlandsfjällen stämmer inte och det är tråkigt om du och dina vänner fått den uppfattningen. Däremot är det glädjande att vi äntligen har hittat en nivå där vi kan fortsätta tillgängliggöra området på ett sätt som ger såväl framtida generationer av vandrare som renskötare goda förutsättningar.

Johanna Murray, Kommunikationschef

Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.

Logotyp Svenska Turistföreningen Kom med som medlem

Som medlem i STF är du en del av arbetet att göra det möjligt för fler att komma ut och upptäcka Sverige. Som tack för att du är med och bidrar får du flera fina förmåner, bland annat tidningen Turist hem i brevlådan och bo till medlemspris på våra boenden.

Bli medlem i STF