Annons

Utemat för eld & låga

Koka en mustig gryta, grilla en varm macka eller stek en smarrig rissonipytt. Med en värmande eld och enkla redskap fixar du matfesten i naturen. Här är tips på både prylar och recept.

Trefoten är friluftslivets, och eldstadens, klassiker. En lätt, tunn och stark kedja med krok i ena änden gör det enkelt att justera grytans höjd och kokning över elden. Kedjan ska vara så lång att den kan dras genom grytans hänkel och kroken hakas fast ovanför i kedjan för rätt höjd på grytan.
Foto: Stefan Wettainen

Visst är det praktiskt med mackor och termosfika på turen. Men om du vill vidga ditt uteätande och redan har grillat korv och använt friluftskök, då finns massor av goda rätter att laga och roliga redskap att använda för dig som vill ta dig tid vid lägerelden. Elden är fortfarande speciell för oss människor – inte minst för vårt behov att samlas, umgås och prata. Den ger värme, ljus och möjlighet att laga mat. Dessutom knastrar den så gott.

Eldmat tar sin tid. Det ryker och sotar. Men oj så god en långlunch kan bli. Tänka bara på att elda där och när det är tillåtet. Bra också att ta med egen torr ved, inte minst tändved. Att ta ved och kvistar från växande träd är inte tillåtet enligt allemansrätten.

Smaklig spis!

Elisabeth Johansson är konditor, kock, matboksförfattare och dessutom välkänd jurymedlem från tv-programmet Hela ­Sverige bakar. Hon gillar också att laga mat utomhus och med de, ofta uråldriga, redskap som hör lägerelden till. Här bjuder hon på några av sina bästa uterecept.

Kyckling med rissoni och soltorkade tomater

En enkel och mättande rätt som även passar bra att laga till många.

4 port

  • 500 g kycklinglårfilé
  • Salt och peppar
  • 1 burk krossade tomater
  • 400 g rissonipasta, förkokt
  • 140 g soltorkade tomater i olja
  • 150 g fetaost
  • 1 kruka basilika
  • 4 msk pesto
  • Olja eller smör att steka i

Gör så här:

  1. Dela kycklinglårfiléerna i två delar.
  2. Värm upp stekhällen över öppen eld.
  3. Ringla i olja eller lägg i en klick smör.
  4. Stek kycklingen på medelvärme så att de hinner bli ordentligt genomstekta, salta och peppra.
  5. Lyft över kycklingen i ett annat kärl.
  6. Lägg i rissonin och häll på krossade tomater, se till att Murikkan är lagom varm. Rör om lite.
  7. Lägg tillbaka kycklingbitarna, lägg på soltorkade tomater, smula över fetaosten och lägg på basilika. Servera med pesto.

Varma mackor med skogssvamp och cheddar

Supergoda och lättlagade svampmackor.

4 port

  • 1 stor rödlök
  • 400 g svamp t.ex. kantareller, trattkantareller och skogschampinjoner
  • 2–3 msk smör till stekning
  • Salt och peppar
  • 8 rejäla skivor cheddarost
  • 8 skivor valfritt bröd
  • 1/2 kruka persilja,
    grovt hackad
  • smör till järnet

Gör så här:

  1. Skiva löken. Ansa och finfördela svampen.
  2. Stek löken och svampen i smör i en stekpanna över öppen eld, salta och peppra.
  3. Lägg ost mellan bröden, så att det blir dubbelmackor.
  4. Värm klämjärnet över elden, ta bort det från elden och lägg i lite smör.
  5. Lägg i en dubbelmacka åt gången och kläm åt lätt. Placera järnet över elden tills mackan fått färg på båda sidor. Det går även bra att steka mackorna på båda sidorna i en stekpanna över öppen eld.
  6. Fördela svampen över mackorna och strö över hackad persilja.

Köttgryta med rostade rotfrukter och rårörda skogsbär

Den här grytan går bra att göra även på nötkött, t.ex. högrev.

4 port

  • 500 g fläskkarré
  • 1 1/2 liter vatten
  • 2 buljongtärningar
  • 400 g små potatisar
  • 3 morötter, delade
  • 3 schalottenlökar, delade
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk maizena
  • 300 g grönkål
  • Olja till stekning
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Tärna köttet och fräs det i grytan med olja. Salta och peppra.
  2. Häll på vatten och buljongtärningar. Låt köttet sjuda 1–1,5 timme med lock.
  3. Lägg i potatis, morötter och schalottenlökar. Koka ytterligare ca 20 minuter.
  4. Häll i vispgrädde. Red av med maizena utrört i lite vatten.
  5. Riv grönkålen i bitar, värm en stekpanna med lite olja i och lägg i grönkålen ett par minuter, vänd runt kålen då och då. Servera kålen till grytan.

Rostade rotfrukter

  • 600 g blandade rotfrukter t.ex. morötter, gulbetor, rödbetor

Gör så här:

  1. Dela rotfrukterna på mitten och grilla dem på ett galler på medelhög värme.
  2. Vänd rotfrukterna i olja när de är färdiga och strö över salt.

Rårörda skogsbär

  • 225 g bär, lingon och blåbär
  • 1 1/2 dl strösocker

Rör ihop bären och sockret, låt stå ett par timmar tills allt socker smält.

Servera grytan med rostade rotfrukter och rårörda bär.

Grillkorv i pinnbröd med gurkmajo, ärtmos och rostad lök

Ett roligt sätt att servera korven färdiggrillad i brödet.

8 stycken pinnbröd

  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 2 dl vatten

Gör så här:

  1. Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål, häll i vattnet och blanda degen väl.
  2. Lägg den i en liten påse och ta med degen ut tills det är dags att använda den (samma dag).

Tillbehör

  • 4 dl gröna ärtor
  • 4 msk bostongurka
  • 4 msk majonnäs
  • 8 grillkorvar
  • 4 msk rostad lök

Gör så här:

  1. Mosa ärtorna med en gaffel.
  2. Blanda bostongurka och majonnäs.
  3. Sätt ett grillspett i änden på varje korv, bäst blir det om man sticker in den till ungefär hälften i korven.
  4. Dela degen i åtta bitar och rulla ut centimetertjocka längder och rulla runt korvarna. Håll pinnarna över glöden och snurra runt tills de fått en gyllenbrun färg.
  5. Servera korven med mashed peas, gurkmajo och rostad lök.

Grillkorv med karamelliserad lök och senapskräm, persilja

Det går bra att välja den senap man gillar bäst till senapskrämen.

4 port. karamelliserad lök

  • 2 rödlökar
  • 2 msk smör
  • 2 tsk honung, flytande
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Skiva löken, stek den mjuk på medelvärme i smör i en stekpanna över öppen eld.
  2. Ringla över honungen och vänd runt. Salta lätt och peppra.

Senaps-crème fraiche

  • 2 dl crème fraiche
  • 2 msk senap, valfri

Blanda alla ingredienser till såsen.

Platta korvbröd (samma deg som till pinnbröd)

  • 8 grillkorvar

Gör så här:

  1. Dela degen i åtta bitar. Platta ut degen till cirka 1 cm tjocka kakor och lägg dem på ett galler över öppen eld. Vänd på bröden så de blir jämnt gräddade på båda sidorna.
  2. Grilla korvarna på ett galler över öppen eld, vänd runt dem då och då så att de blir jämnt grillade.
  3. Servera korvarna på bröden med karamelliserad lök och senapskräm.

Grillad lammkorv

Libabröd med vitlökssås, ajvar och picklad eldgrillad lök. Libabröd och ajvar finns att köpa i välsorterade matbutiker.

4 port. Picklad eldgrillad lök

  • 4 schalottenlökar
  • 1 1/2 dl ättika
  • 1 dl strösocker
  • 1 1/2  dl vatten
  • 1 tsk senapsfrön
  • lagerblad

Gör så här:

  1. Dela löken på hälften och rosta den över öppen eld i en stekpanna.
  2. Rör ihop ättika, socker och vatten. Rör tills allt socker smält (eller koka upp lagen och låt den svalna).
  3. Lägg i löken, senapsfröna och lagerblad i lagen. Låt dra minst 10 minuter i lagen.

Vitlökssås

  • 2 dl smetana
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • salt och malen vitpeppar

Blanda alla ingredienser till såsen.

  • 8 lammkorvar
  • 4 libabröd
  • 1/2 burk ajvar, valfri styrka
  • 100 g blandad sallad

Gör så här:

  1. Grilla korvarna över öppen eld på ett galler, vänd på dem då och då så det blir jämnt grillade.
  2. Lägg på libabröden på gallret mot slutet, så att de blir varma.
  3. Lägg korven på bröden och servera med vitlöksås, ajvar, sallad och picklad grillad lök.

Grillprylar

Gryta  

  • Grytor är fantastiska. Koka och må bra. Varmt och mättande för många. Finns i aluminium (lätt, blir buckligt med tiden), samt i gjutjärn (tung). Olika storlekar finns. Grytor för eld bör ha en bra hänkel (handtag typ hink). Tar stor plats i packningen men det går bra att packa saker inne i grytan.

Stekhäll  

  • En stekhäll är mångsidig men tung. En stor svagt skålad, stekpanna av stål utan kanter, oftast med löstagbara stålben som gör att den kan stå själv över elden. Finns i olika storlekar. Kallas ofta Muurikka vilket är ett av flera varumärken.

Klämjärn 

  • De kallas klämjärn, mackajärn eller smörgåsjärn. Finns i gjutmetall (tungt, ger jämn värme), samt i tunnare plåt (lätt, behöver passas mer). Smöra på, lägg i en fylld dubbelmacka, vik ihop och värm över elden. Även våffeljärn för eld finns.

Handskar

  • Ett par enkla arbetshandskar i läder är bra att ha när heta redskap ska hanteras över eld.

Grillgaller  

  • Grillgaller över eld är praktiskt. För samtidig tillagning av flera korvar, eller en gryta som ställs ovanpå. Flera smidiga, hopfällbara modeller i olika vikt och format finns. Tips: Ett begagnat ugnsgaller funkar fint ovanpå eldstadens stenar.

Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.

Logotyp Svenska Turistföreningen Kom med som medlem

Som medlem i STF är du en del av arbetet att göra det möjligt för fler att komma ut och upptäcka Sverige. Som tack för att du är med och bidrar får du flera fina förmåner, bland annat tidningen Turist hem i brevlådan och bo till medlemspris på våra boenden.

Bli medlem i STF