Annons

Våga vinter i skärgården

Njut av skridskoåkning på frusen havsis, vandring på snöpudrade klippor och uppfriskande bad i vak. Följ med på en iskall upptäcktsfärd kusten runt, från Luleå till Tjurpannan i norra Bohuslän.

Utmed norra Norrlandskusten, som här vid Bjuröklubb, skådas norrsken från september till april.
Foto: Gunnar Nordlund

Den strandnära vintern har mycket att erbjuda: infrusna bryggor, gnistrande isformationer och svarta nätter vid undangömda vikar

Luleå satsar stort på fatbike, cyklar med breda däck, som funkar utmärkt på snötäckt is. Finns att hyra på flera ställen i stan och i skärgården. Foto: Helena Holm
1. Luleå skärgård: Sparka, cykla, skrinna, sväva …

Få platser kan som Luleå skärgård visa upp vinterns många ansikten, oavsett om det är midvinter med kyla och mörker eller vårvinterns sol och gnistrande vita vidder. Förutom att låna en spark eller prova isbanan mellan Norra och Södra hamnen kan man ta bilen på isvägen ut till skärgårdsöarna. Isvägen öppnar i månadsskiftet januari/februari och är helt säker så länge du följer reglerna och håller dig på den upplogade vägen. På isen kan du också cykla fatbike (mycket breda däck) eller boka en tur med svävare ut till ytterskärgårdens isberg. Stugor finns att hyra året om, bland annat via Luleå kommun.

2. Bjuröklubb, Skellefteå: Klubben ut i Bottenviken

”Jag var ute på Bjuröklubb och jag tittade på stranden. Och vågorna krålade och jag vada in i natten”
Så sjunger Laleh i egna låten Bjurö Klubb. I övrigt av många mest känd från radions Sjörapporten. Och visst är den utskjutande udden – ”klubben” – utanför Lövånger, söder om Skellefteå, värd ett besök, även vintertid. Frånsett Haparanda är udden den östligaste punkten i Sverige med många spår av gamla boplatser. Här byggdes 1859 en fyr på en klippa, 52 meter ut i havet. I dag är udden naturreservat med fina vandringsleder och fri utsikt över det öppna havet.

Skuleskogens nationalpark är fin att vintervandra i. Numera går inte vandringsleden längre i skrevan. Foto: Linda Åkerberg

3. Höga Kusten, Ångermanland: På snöskor vid brantkusten

Den spektakulära brantkusten mellan Härnösand och Örnsköldsvik – med sina öar, fiskelägen och skogshöjder – är njutbar året om. Områdets starkt kuperade terräng, inte minst Skuleskogens nationalpark, passar bra att utforska på snöskor. Ta då gärna med karta och kompass; det kan vara svårt att hitta rätt i obanad terräng och tidvis djup snö där sommarledernas markering döljs. Snöskor går att hyra på många håll (se hogakusten.com). I nationalparken finns också enkla övernattningsstugor, öppna året runt och för alla.

4. Hornslandet, Hudiksvall: Formad av vind och eld

Hornslandet är en halvö öster om Hudiksvall, med säregen och värdefull natur, präglad av klapperstensfält och många gammeltallar varav flera bär spår efter en dramatisk brand som 1888 härjade på halvön. Här hittar man också Sveriges äldsta tall, 770 år gammal. Ekopark Hornslandet är en naturskyddad så kallad ekopark och här, liksom i angränsande Hölicks naturreservat går det att året om vandra mil efter mil genom glesa kusttallskogar, med bara hav och horisont som sällskap, gärna en stormig dag då havet ryter. Hornslandet har kommit upp i diskussionerna som framtida nationalpark.

När snön och isen ligger blir känslan snudd på ”arktisk” ute på Billuddens smala näs. Foto: Roine Magnusson

5. Billudden, Gävle: Välformade isvallar och flak

I allra nordligaste Uppland, där Dalälven mynnar i Bottenhavet, sträcker en förlängning av Uppsalaåsen ut sig som ett tre kilometer långt finger i havet. Udden är tillgänglig via en grusad gång- och cykelväg från Rullsands camping. I naturreservatet finns många stigar att utforska, såväl utefter de flacka klapperstensstränderna som längs grusåsens rygg och runt Europas största havtornssnår. I barmarkstider kan du leta kalksten med fossil i, och när isen börjar lägga sig fascineras du av välformade isvallar och gungande flak invid stranden.

6. Utö/Stockholms skärgård: Ö som ger själen ro

Att en vinterkväll kliva av båten från Årsta havsbad i beckmörkret på Utös Gruvbrygga är som att mjuklanda i ett svalt duntäcke. Att sedan dagen därpå ge sig ut på vandring under en isblå himmel med frostnupen vass som frasar mot byxbenen gör det lätt att andas. Utös vandringsleder slingrar sig genom beteshagar, under gamla tallar och över havsnära klippor. Först Utö runt och därefter över till grannön Ålö och runda även den. Totalt nära tre mil fördelat på två dagar med övernattning i hyrd stuga.

7. Stendörren, Sörmland: Ta hängbron till skärgården

I Stendörrens naturreservat kan du upptäcka skärgården mellan Nyköping och Trosa, utan tillgång till båt. Hängbroar, markerade stigar och vindskydd med eldstäder underlättar för besökaren att ta sig långt ut i skärgårdsnaturen – året runt. Ved tar du själv med dig. I reservatet möter du mestadels orörd natur som näringsrika strandängar, rika granskogar och hällmarker med martallar. Längst ute på Äspskär flyger blicken långt över öppet vatten. Naturum är stängt vintertid men utsiktstornet alltid öppet.

Skridskotur på havsis, i exempelvis Sankt Annas skärgård, är en häftig upplevelse. Men rätt kunskap och utrustning krävs – och åk aldrig ensam! Foto: Henrik Trygg

8. Sankt Annas skärgård/Söderköping: Svårslaget för skridskor

Att med långfärdsskridskor på fötterna ta sig fram mellan skärgårdens öar och skär är en stor upplevelse. För många inbitna skridskoåkare finns det få områden som slår Gryt och Sankt Anna med sin mångfald av öar och slipade hällar. Här är skärgården bred med sparsam bebyggelse och en mängd småöar. Det är också ovanligt med rännor i isen vilket kan vara ett gissel för skridskoåkare i andra skärgårdar. Men det krävs erfarenhet och kunskap för att åka skridskor på havet. Åk i sällskap alternativt häng på en guidad tur, använd gröna kartor eller sjökort och låt isens beskaffenhet avgöra turplaneringen.

Blekinges sommaridyll Listerlandet gör sig utmärkt som off season-destination. Foto: Niklas Kämpargård

9. Listerlandet/Blekinge: Stränder och avenbok i sydöst

Trots sina långa vita stränder är den platta landtungan som sticker ut i Östersjön mellan Blekinge och Skåne okänd för många. Längst ut finns berget Listershuvud och utefter Listerlandets 80 kilometer långa kust ligger ett pärlband med traditionella byar att strosa i. Att vintertid, när det är glest mellan besökarna, vandra längs stränderna eller göra ett besök i Listershuvuds branta och av ädellövskog inbäddade naturreservat är ett utmärkt och syremättat sätt att fylla batterierna. Här finns ett av landets största avenbokbestånd.

10. Stenshuvud/Österlen: Äntligen lugnt på Österlen

Strax söder om Kivik ligger Sveriges sydligaste nationalpark. Den präglas av kustberg, lummiga ädellövskogar, pastorala hedar och vackra, närmast exotiska, sandstränder, allt förenat i ett storslaget landskap. Här finns flera vandringsleder, lika lämpliga under årets alla årstider. Vintertid kan havet glimtas genom avlövade träd under vandringen upp till bergets topp. Inte långt från Stenshuvud, söder om Viks hamn, ligger Prästens badkar, en världsunik så kallad sandvulkan som bildats för cirka 500 miljoner år sedan.

Havsörn, men också skäggmes, sångsvan, salskrake … kan skådas på Getterön vintertid. Foto: Mikael Nord

11. Getterön/Varberg: Skåda örni gryningen

Till Getteröns våtmarker söker sig både fåglar och fågelskådare och det är väl värt ett besök för hela familjen, året om. Vintertid är det mest havsörn som samlas i stora mängder kring halvön strax utanför Varberg. Här finns flera gömslen där du kan komma närmare fåglarna utan att skrämma dem. Tubkikare och guider finns att tillgå på naturum. Mellan oktober och mars är det örnutfordring vid naturum tidigt på mornarna, kom i gryningen! Naturum ger guidning om fågelbordet lördag morgon. Passar även nybörjare och barnfamiljer. Se även naturumgetteron.se.

När båt- och sommargästerna åkt hem delar du Marstrand – fästningen, gränderna, klipporna och de fina promenaderna – bara med de bofasta. Foto: Göran Assner

12. Marstrand/Bohuslän: Följ gränden mot fästningen

Mot öppet västerhav ligger ön där Karl X Gustav 1658 lät uppföra Carlstens fästning – en imponerade siluett som sedan omvandlades till fängelse. Sommartid är det trendigt och trångt om utrymme i de slingrande gränderna. Vintertid finns plats och ro att utforska vad som en gång var en viktig och krogtät fiskehamn. Promenera på fina stigar runt ön eller ta färjan tillbaka till Koön och utöka vandringen där. Ta ett iskallt dopp från släta klippor, bli guidad i fästningens fängelseceller, avnjut solnedgången och njut en nybakad kardemummabulle på Bergs konditori. Marstrand lever året om.

13. Hindens rev/Lidköping: Spännande och smalt i Vänern

Aldrig mer än hundra meter bred och som högst 20 meter över marken. Den fem kilometer långa, raka och mycket smala landtungan sträcker sig från Kållandsö rakt ut i södra Vänern, mellan Vänersborg och Lidköping. Hindens rev är ett roligt, annorlunda och mycket naturnära promenadstråk med inlandsisen som arkitekt och en lågmäld växtlighet. Längre ut mot spetsen minskar höjden över havet ytterligare, tills marken helt försvinner under vattnet och fortsätter som ett undervattensrev. Vintertid ses ofta skridskoåkare paradera på isen utanför.

Tjurpannan i norra Bohuslän – vintertid kan det vara klokt att välja en läigare dag för besök. Foto: Stefan Gunnarsson
14. Tjurpannan/Tanum: Storslaget utmed Bohuskust

Tjurpannans naturreservat, mellan Fjällbacka och Strömstad, ett av Bohuskustens mest väderexponerade partier. Passagen utanför den branta kuststräckan har i alla tider varit fruktad av sjöfarare. Betade strandängar och det utsatta läget har format ett öppet och lättvandrat hed- och hällmarkslandskap med storslagna vyer över havet. Här finns flera markerade slingor runt reservatet. Ett besök på Tjurpannan en vinterdag är en storslagen och spännande naturupplevelse. Men var försiktig, gå aldrig för långt ut på klipporna. Sök sedan gärna lä och gemyt i fiskeläget Grebbestad, strax söder om.

Hitta på karta
Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.

Logotyp Svenska Turistföreningen Kom med som medlem

Som medlem i STF är du en del av arbetet att göra det möjligt för fler att komma ut och upptäcka Sverige. Som tack för att du är med och bidrar får du flera fina förmåner, bland annat tidningen Turist hem i brevlådan och bo till medlemspris på våra boenden.

Bli medlem i STF