Annons

Möt Maria Ros Hjelm – STF:s nya generalsekreterare

Sedan i somras har Maria Ros Hjelm tagit över som generalsekretare och VD för Svenska Turistföreningen.

Maria Ros Hjelm – STF:s generalsekreterare

Styrelsen hade bestämt sig. Beslutet var ännu inte offentligt, men till STF:s blivande generalsekreterare och VD hade Maria Ros Jernberg utsetts. Efter drygt fyra år som vice GS och kommunikationschef kände hon organisationen väl och var redo att ta över efter sin företrädare Magnus Ling.

–Jag tyckte mig ha en rätt bra bild av hur jag vill utveckla STF ytterligare, berättar Maria (som under sommaren gift om sig till efternamnet Ros Hjelm).

Så kom Coronakrisen.

–Allt ställdes på ända. I dag står vi inför en helt annan verklighet. Men jag är mer intresserad av jobbet än någonsin. När vi är ur krisen får jag ta mig en ny funderare på hur STF ska gå vidare, konstaterar hon.

–Jag tror ju på STF och vet vad föreningen betyder för så många. Jag tror också att vi kommer att kunna dra lärdomar av den här tiden. Vissa beslut kan bli lättare att fatta, sådant vi tagit för givet kan ses i nytt ljus.

En stor del av Marias yrkesliv har utspelat sig inom den ideella sektorn. Till STF kom hon från uppdraget som chef för nuvarande Giva Sverige, ett nätverk för landets insamlingsorganisationer.

–Jag älskar ideella föreningar, medlemsdemokrati och den komplexitet det innebär! Där människor brinner för en sak händer spännande saker. Det blir en särskild nerv i en sådan organisation.

Att leda en ideell förening som STF, med sin kommersiella verksamhet runt om i hela Sverige, är förstås särskilt komplext.

Det gäller att förstå att de båda storheterna hänger ihop och behöver varandra. Det är just bredden som är det fantastiska med STF. •

  • UPPVÄXTEN: ”På en gård på en ö utanför Gullspång i Värmland. Med skogen, älven och Vänern bakom knuten.”
  • VÄRMLÄNNINGAR: ”Glada, positiva och pratar mycket. Precis som jag.”
  • LEDARSKAP: ”I en organisation med många viljor gäller det att både kunna lyssna och agera.”
  • STF: ”Vi har varit turistiska pionjärer förr. Vi ska vara det igen, inte minst inom hållbarhet.”
  • FRITIDEN: ”Att vara ute och gå, helst vid vatten, är bästa terapin.
  • KÖRKORT: ”… för röjsåg står på listan. Håller på att lära mig sköta släktgårdens skog.”

(Ursprungligen publicerad i Turist nr 3 2020.)