Annons

Möt Turists nya chefredaktör: "Det ska bli fantastiskt kul"

Helena Giertta brinner för självständig journalistik, ser fram emot att skriva om sånt som är roligt och inspirerande, och hoppas att den där fjällvandringen äntligen ska bli av.

– Tidningen Turist är fantastiskt fin. Det ska bli oerhört roligt att göra tidning om hela Sverige och dess bredd, att få skriva om fjäll och hav och stad, om natur och kultur och allt som är angeläget för våra läsare. Innehållsmässigt ligger det långt ifrån vad jag sysslat med de senaste åren, så det ser jag verkligen fram emot.

I april i år tog Helena Giertta över utgivarskapet på Turist efter Anders Tapper. Innan dess var hon i 14 år chefredaktör för Journalistförbundets tidning Journalisten och de senaste åren även för Finansliv, Finansförbundets tidning. I den rollen har hon ofta tagit kampen för press- och yttrandefrihet, både internationellt och på hemmaplan.

– Min fasta övertygelse är att journalistik ska vara självständig för att ha ett värde. Varje journalistisk produkt måste utgå från sina läsare och inget annat. Det har varit utgångspunkten i hela mitt yrkesliv som tidningsmakare.

Helena är uppvuxen i Göteborg och har bott och arbetat i Hälsingland i många år. Fortfarande klappar hjärtat lite extra för Järvsötrakten – och förstås för sommarstället på Väddö i Roslagen, där hon alltid har ett nytt byggprojekt på gång.

– Nu ser jag fram emot att göra den där fjällturen som jag började läsa böcker inför redan som trettonåring. Tänk om den äntligen kan bli av!

Läs Anders Tappers sista ledare här.