Annons

”Vår är mitt allra vackraste ord”

DET BLEV MINDRE pengar till naturvården i år. Det rör sig om 48 miljoner kronor mindre än förra året.

Detta är en åsiktstext där innehållet är avsändarens egen uppfattning.

Det visar en utredning som STF och Friluftsfrämjandet gjort.

Det kanske inte låter så farligt, men kan komma att få många konkreta konsekvenser; spänger byts inte ut när det behövs, vindskydd repareras inte, Naturums öppettider minskar.

Det kommer göra det svårare att ta sig ut i den natur som vi valt att skydda, just för att den är särskilt betydelsefull, artrik och viktig för friluftslivet.

En del av de åtgärder som tidigare utförts av länsstyrelserna kommer förhoppningsvis göras av andra. Civilsamhällets ideella krafter kommer att ta sig an nya uppgifter. Och det är förstås bra. Men det bekymrar mig att staten fortsätter nedskärningen av naturvården, trots att de säger att de värnar det rörliga friluftslivet.

Det är också viktigt att vi nu bygger upp naturkunskapen hos nya generationer och nya delar av befolkningen.

Det finns många som aldrig varit och vandrat i naturen, åkt skidor eller paddlat i vårt vackra land.

KUNSKAPEN OM naturen ger en förståelse och en medvetenhet om människan och vår påverkan på jorden. Ju fler som vågar sig ut på vandring, desto fler kommer att vårda och värna det vi har tillsammans. Att vi plockar med vårt skräp, försöker lämna platserna som de var innan vi kom. Allemansrätten ger oss skyldigheter och rättigheter och aldrig är det så tydligt som nu på våren; när det spritter av liv överallt, och man vandrar med uppmärksamma ögon och öron. Djuren får ungar, grönskan är skör och många vill ut och njuta av allt det nya och vackra. Ja, jag erkänner att jag är en äkta vårälskare. Jag undrar om det ens finns något vackrare ord på svenska än vår. Det är förstås vackert i båda sina betydelser, men årstiden är vackrast.

Våren hör kärleken till, fågelsång och frid, ljus och värme, grönt och skönt. Man vänder blicken åt ett annat håll, det mörka och tunga får ge vika. Det kanske är olämpligt att vara en sådan vårvurmare, alla årstider har ju sin charm.  Jovisst: sommarens långa, varma lediga dagar, höstens vackra färgglada skogar, vinterns snö och skidåkning. Men ändå – för mig slår våren det mesta i livet.

NU SKA JAG ut i solen, cykla, grilla, simma och påta i trädgården.

Fast först: Tack för alla fina berättelser ni läsare skickar till oss. Glöm inte att gå in på Turist.se och läsa dem.

HELENA GIERTTA

Helena.giertta@stfturist.se