Annons

Förbered dig för skridskosäsongen med plurrövningar

Äntligen dags att damma av skridskorna. Att ta sig ut på äventyr med långfärdsskridskor kräver dock förberedelser, inte minst vad gäller säkerhet.

Långfärsskridskor plurrövning

Långfärdsskridskor: Hur känns det att hamna fullt påklädd i iskallt vatten? Klarar du att ta dig upp på fast is igen och funkar säkerhetsutrustningen?

Nyslipade skridskor och packad ryggsäck i all ära – den viktigaste förberedelsen för en stundande skridskosäsong kan vara ett dopp. Skridskoklubbar, Friluftsfrämjandet med flera arrangerar plurrövningar landet runt för den som vill testa att gå igenom isen. Kallt och blött, javisst – men en bra investering för tryggare skridskoturer framöver.

En bra insikt är att ett kallt dopp faktiskt inte medför omedelbar livsfara. Ryggsäckens flytkraft håller dig uppe och rätt klädd kan du ligga ganska länge i vaken utan att ta skada. Dessutom får du testa utrustningen, och inse vikten av säkerhetsdetaljer som grenrem och isdubbar.

Väl förberedd kan du ta det lugnt – och andas kontrollerat. Ju mer andningen ökar (vilket den automatiskt gör när hjärnan noterar kylan mot huden) desto sämre fungerar omdömet. Och har du en gång njutit av att byta från våta plurrkläder till ryggsäckens torra reserver kommer du inte att slarva med packningen. Allt ska finnas där, från topp till tå, vattentätt emballerat.