Annons

Testa nya vinteräventyr: 6 iskalla utmaningar

Visst gillar vi skidåkning – men det finns ju mycket mer att göra på snö och is. Här är tipsen för dig som vill pröva något nytt i vinter.

Vinteräventyr
Foto: Följ med och bryt is i Kalix. Pressbild

1. Skridskor i Dalarna

Sjön Runn är klassisk långfärdsis. Här plogas flera banor hela säsongen och lokala föreningar arrangerar guidade turer och teknikkurser, och skridskor finns att hyra. Allra mest händer under Runn Winter Week i mitten av februari. Då arrangeras allt från draghundstävling och kiting till månskensturer och en mängd olika lopp och aktiviteter för hela familjen.

Vinteräventyr utmaning
Runn har plogad bana hela vintern. Foto: Runn Winter Week

2. Tur med isbrytare

Att få följa med en riktig isbrytare ut i svallande packis är en exotisk upplevelse inte bara för utländska turister. I vissa turer ingår även dopp i isvak iklädd överlevnadsdräkt, eller åtminstone en promenad på isen för de lite mer försiktiga – och ibland även servering av lokala delikatesser som löjrom. Kalix, Piteå och Luleå erbjuder alla isbrytarturer.

Vinteräventyr utmaning
Bad från isbrytare i tvågradigt vatten. Foto: Anthony Tiant

3. Hinderbana på is

Klart att trenden med alla sorters hinderbanelopp även omfattar dem på snö och is. I Luleå körs en sex kilometer lång tävling på isen där många av hindren också är byggda av snö. Skor med isdobbar rekommenderas. Tävlingen är en av många aktiviteter i Södra hamnen under familjedagen Luleå on ice i början av mars. För den som vill träna i förväg finns hinder på Södra hamnplan i Luleå uppsatta.

Vinteräventyr utmaning
Högt och långt på isen i Luleå. Foto: Explore Luleå

4. Vintersim i Skellefteå

Basta eller inte basta före vinterdoppet – det är frågan? I Skellefteå, där det arrangeras vintersimmästerskap varje år i februari, tror man på det senare. Här möts internationella simmarstorheter och lokala badentusiaster i älvens uppsågade bana. Vinterbadarfestivalen i skånska Båstad däremot är tyvärr nedlagd. Men kallt vatten, landet runt, finns det gott om – liksom varma bastur.

Vinteräventyr utmaning Vintersim i Skelefteå
Bästa vintersimmaren koras i Skellefteå. Foto: Lars Thulin/Johnér

5. Lakens egen festival

Pimpelfiske och ismete passar bra att göra i sällskap, och mängder av små och stora fisketräffar och tävlingar arrangeras landet runt. Vad sägs om den lokala lakafestivalen i Ammarnäs, Vindelfjällen, i månadsskiftet januari–februari? Här samlas byborna en mörk kväll för att pimpla lake – som är som bäst vintertid. Dagen därpå är det återträff på värdshuset för traditionsenlig lakamiddag.

Vinteräventyr utmaning Lakafestivalen
Laken är vinterfiskets djuping. Foto: Magnus Ström/Johnér

6. Bygg din egen Igloo

Att leka och gräva i snön är kul, att lära sig hur man gör kan vara ännu roligare. Instruktioner finns i överlevnadsböcker och på nätet, men du kan också bygga själv under kunnig ledning. Bland annat Saltoluokta fjällstation arrangerar igloobyggarhelg där övernattning i nya lyan ingår. Flera vildmarks- och friluftsarrangörer erbjuder kurser i att bygga snöbivack, en enklare variant av snöhydda.

Blocka i kalendern för igloobygge. Foto: Håkan Hjort/Johnér