Annons

Korrö hotell – en egen värld vid Ronnebyån

Hantverk och historia. Friluftsliv och folkmusik. Restaurang och anrikt boende. Du hittar det i småländska Korrö.

Efter många år som föreståndare för Folkets hus i Kosta sökte Ola Abrahamsson jobbet som ansvarig för vandrarhemmet i närbelägna Korrö. Han fick det inte. Uppdraget gick i stället till ett yngre par. Först när dessa hoppade av erbjöds Ola att överta arrendet av hantverksbyn där vandrarhemmet ingick.

”Det är en vacker plats. Påträngande frodig grönska och bruset från forsen ständigt närvarande”

–Men jag minns att en bister dam från STF i Stockholm först frågade om jag inte hade en fru också, säger han över kaffe och hembakad rabarberpaj i kaffestugan.

Och det hade han. Åsa. De första åren var det hon och en väninna som drev anläggningen. Men i drygt 20 år har nu Korrö varit ett familjeföretag där även sonen Pär och hans fru Carolina ingår.

På Korrö finns kanoter att hyra och en sju mil lång kanotled på Ronnebyån att upptäcka.

Korrö hantverksby ligger precis där Ronnebyån delar sig i två, i Linneryds socken, fyra mil söder om Växjö. Det är en vacker plats. Påträngande frodig grönska och bruset från forsen är ständigt närvarande. Naturreservat sedan 1970 med slåtterängar, åkrar mellan stengärdsgårdar och fina kulturmiljöer.

Vattenkraften i ån har använts sedan medeltiden. Här har funnits kvarn och sågverk, men även garveri, färgeri, spinneri, väveri, smedja, gjuteri, bryggeri och skomakeri. Samt en omtyckt hälsobrunn.

”Korröschnitzel till bord fyra”.

Det finns många historier om Korrös forna hantverkstraditioner. Som att gårdens ägare, tyske bryggarmästaren Carl Fredrik Uebel, hällde malt rakt ner i ån och sedan lät sina anställda gesäller hämta vattnet nerströms och tappa det på flaskor som såldes på den krog som Uebel också ägde.

”För vandrare, paddlare, cyklister och fiskare är förutsättningarna mycket goda”

I dag är det Tingsryds kommun som äger byn med sina många och välbevarade gamla byggnader. Hantverketutgör fortfarande ett viktigt inslag, med återkommande utställningar och kurser i gamla hantverkstekniker.

Läs också Fjällgården Enaforsholm bjuder lugnet bortom Åre

När Ola Abrahamsson med familj övertog arrendet var anläggningen tämligen nergången, med en ödslig parkering och glest mellan gästerna. I dag är Korrö desto mer välbesökt.

Korrö från ovan. Sjön Viren ligger alldeles intill.

–Det är fullt för jämnan. Vissa helger kan det vara helt hysteriskt, konstaterar Ola utan att se det minsta bekymrad ut under halmhatten.

En viktig anledning till uppsvinget är restaurangen som invigdes 2007. Matsalen har blivit Korrös hjärta med en innovativ meny, det egna ölet Korröl och en veranda med skuggande lövträd som skjuter ut över Ronnebyåns livliga och humusrika vatten.

”Korrö hantverksby ligger precis där Ronnebyån delar sig i två”

I köket basar Pär, andra generationen Abrahamsson. Hansom när han var liten aldrig ville sätta sin fot på föräldrarnas arbetsplats – blev kock på gården.

Läs också Långholmen – bo på fängelseön mitt i Stockholm

STF-vandrarhemmet har funnits i hantverksbyn sedan 1950. I år har familjen Abrahamsson dock bytt epitetet ”vandrarhem” mot namnet Korrö hotell – utan att släppa kopplingen till STF.

Familjen Abrahamsson driver Korrö.

Här finns 22 rum med sammanlagt 64 bäddar fördelade på fyra byggnader, alla från 1800-talet. Husen är varsamt renoverade med breda golvplankorna och kakelugnar bevarade i vissa rum. Ett par hus har kvar sitt kök för självhushåll.

Men högt på familjen Abrahamssons önskelista står möjligheten att ta emot fler nattgäster.

–Korrö är i dag en stor anläggning, med drygt 20 helårstjänster och uppemot 100000 besökare varje år, säger Ola Abrahamsson. Och vi fortsätter att öka, vilket naturligtvis stärker självkänslan.

”Dels en vandringsled, dels en cykelled, sammanlagt tolv mil genom Vilhelm Mobergs utvandrarbygd”

Anläggningen är öppen året runt. Att få avans även på årets mörkare månader kräver dock både fantasi och vilja, konstaterar Ola. Så har till exempel julborden blivit en viktig tilldragelse. I ladan anordnas också allt från bröllop, kalas och konferenser till jägarexamen, och utanför högsäsong erbjuds olika former av upplevelsepaket.

Läs också Lurö skärgård, välkommen till Vänern

För vandrare, paddlare, cyklister och fiskare är förutsättningarna mycket goda. Här finns kanoter att hyra och en sju mil lång kanotled att utforska. Den forsande ån bjuder också på ypperligt fiske. Från restaurangens veranda har man god uppsikt över sportfiskare i alla åldrar som dagen lång står uppradade utefter åkanten och landar den ena fisken efter den andra. Rekordet för gädda är 12800 gram, för abborre är det 1695 gram.

Välbevarad gårdsmiljö.

Vandraren hittar fina stigar genom naturreservatet och dessutom är Korrö en av utgångspunkterna för Utvandrarleden. Den består dels av en vandringsled, dels av en cykelled, sammanlagt tolv mil genom Vilhelm Mobergs utvandrarbygd – förbi torp och hembygdsgårdar, genom kyrkbyar och längs sjöar och åsar.

Själva väljer vi att hålla oss kvar där vi är för att utforska de olika byggnader som tillsammans utgör Korrö hantverksby. De flesta härstammar från 1800-talets storhetstid då bryggarmästare Uebel härskade över byn och det fanns hantverkare i varje vrå.

Bo i fyra olika gårdsbyggnader, alla med anor från 1800-talet.

I kvarnen står det mesta kvar som det lämnades, i den ena herrgårdsflygeln finns reception och butik, i den andra rum för övernattande gäster. Färgargårdens lärlingskammare användes vid inspelningen av filmen Utvandrarna, och sågverket kan berätta om hur vattenkraften kom till användning när de grova timmerstockarna skulle förädlas till plank och bräder.

Det har blivit eftermiddag och på stenbron står besökare lutade mot räcket och betraktar vattnet som krumbuktar sig mellan stränderna. Under det täta lövverket kommer kanoterna smygande mot bryggan. Några cyklister rullar nerför backen.

På trappan utanför färgargården har hela familjen Abrahamsson lockats att slå sig ner.

Korrös årliga folkmusikfestivalNordens största med omkring 5000 besökare – har precis avslutats och det finns plötsligt en ledig stund då alla kan samlas.

–Vi har högt i tak, med egna ansvarsområden och snubblar inte på varandra, summerar Åsa Abrahamsson. I slutändan drar vi alla åt samma håll.

Alla kan fiska!

Mycket mer hinner inte sägas innan alla fyra måste iväg igen. Åsa till kontoret, Pär mot köket, Carolina, som svarar för service, går snabbt åt sitt håll och Ola sitter upp på lådcykeln för att ge sig iväg för att se till den nya bastun med ute-spa nere vid ån.

På vägen hinner han stanna till för att plocka upp några fimpar som ligger halvt gömda i gräsmattan.

–Det är de små detaljerna som gör den stora skillnaden, kommenterar han och stoppar fimparna i jackfickan. •

Kort om Korrö:
  • Öppet hela året.
  • 22 rum, 64 bäddar.
  • Frukost och lunchpaket.
  • Restaurang.
  • Självhushållskök.
  • Bastu och utomhusspa.
  • Uthyrning av bland annat cyklar och kanoter.
  • Folkmusikfestival, slöjd- och hantverkskurser, jägarexamen, historiska vandringar med mera.
  • Åk kollektivt: Buss från Växjö, Länstrafiken Kronoberg.
  • Läs mer om Korrö hotell.
I närheten:
Hitta på karta
Läs också

Läs också Skagsudde, fyrhistoria vid Höga kusten

Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.

Logotyp Svenska Turistföreningen Kom med som medlem

Som medlem i STF är du en del av arbetet att göra det möjligt för fler att komma ut och upptäcka Sverige. Som tack för att du är med och bidrar får du flera fina förmåner, bland annat tidningen Turist hem i brevlådan och bo till medlemspris på våra boenden.

Bli medlem i STF