Annons

Landets scoutkårer ska bli mer hållbara

Mer återvunnen utrustning, klimatsmarta resor och miljökloka inköp. Scouterna ska engagerar sina scoutkårer, och dess 80 000 medlemmar, ännu mer i sitt hållbarhetsarbete.

Landets alla 80 000 scouter ska engageras i hållbarhetsarbetet.
Foto: Magnus Fröderberg/Scouterna

Scouter växlar upp sitt interna arbete för ökad hållbarhet. Nu kan varje kår landet runt ansöka om att bli ”hållbarhetscertifierad” och därmed förbinda sig att följa ett antal kriterier för att bedriva scoutverksamhet på ett mer resurssmart sätt.

– Rutiner och val spelar stor roll i alla föreningars hållbarhetsarbete, men ibland kan det vara svårt att veta var man ska börja. Genom det här initiativet engagerar vi inte bara våra scoutkårer, vi motiverar 80 000 individer att tänka och agera mer hållbart säger Cecilia Wesslén, hållbarhetsansvarig hos Scouterna, i ett pressmeddelande. Där berättar också Pia Berg, scoutledare i Bodens scoutkår, om hur de redan jobbar i hennes kår.

– Vi köper aldrig något nytt. Vi letar material, på loppisar eller secondhand och vi försöker återvinna allt vi kan. Vi arbetar också med den sociala hållbarheten, alla ska kunna vara med. Vi har exempelvis inga obligatoriska försäljningar, det kan vara svårt att sälja saker. Du ska kunna vara med oavsett förutsättningar, säger Pia Berg.

Scouterna och andra ledande friluftsorganisationer gör gemensam sak i arbetet för mer klimatsmarta resor. Foto: Helena Giertta

Certifikatet Hållbar scoutkår är framtaget av scouterna i Finland och i Sverige har Scouterna fått särskilda pengar från organisationen Svenskt friluftsliv för att implementera det runt om i landet.

Scouterna är en av de friluftsorganisationer som samarbetar för mer klimatsmarta resor inom friluftslivet, ett initiativ som STF drog igång i höstas med en stor klimatkonferens på Kebnekaise fjällstation (dit alla deltagarna själva vandrade). Andra deltagare i det nätverk som nu börjat sitt arbete är bland annat Svenskt friluftsliv, Svenska Kanotförbundet, Cykelfrämjandet och Orienteringsförbundet.

Läs mer om Kebnekaiseprotokollet.

Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.

Logotyp Svenska Turistföreningen Kom med som medlem

Som medlem i STF är du en del av arbetet att göra det möjligt för fler att komma ut och upptäcka Sverige. Som tack för att du är med och bidrar får du flera fina förmåner, bland annat tidningen Turist hem i brevlådan och bo till medlemspris på våra boenden.

Bli medlem i STF