Annons

Ny bastu i Tärnasjön

Redan för ungefär 10 år sedan började drömmen om att bygga en ny bastu med stora fönster och vidunderlig utsikt över Tärnasjön och Suoravares toppar berättar Lars-Göran Vesterlund, fastighetsskötare i Vindelfjällen.

Bastubygge i Tärnasjö.
Foto: Lars-Göran Vesterlund

I Tärnasjöstugan träffade han stugvärden Bitte och hennes man Björn. Björn och Lars-Göran satt i den gamla bastun och drömde om en ny, fräsch bastu med utsikt. Den gamla bastun hade tillgodosett gästernas tvagningsbehov under en lång period och därmed blivit mer eller mindre uttjänt. Det var dessutom synd att man inifrån bastun inte kunde njuta av den bedårande omgivningen, då fönstrens minimala storlek inte gav fjällmiljön rättvisa.

Lars-Göran Vesterlund i byggartagen. Foto: Aita Päts

Björn som var snickarkunnig föreslog att han kunde rita ett förslag på hur en ny, mer tidsenlig bastu kunde se ut. Han gjorde en jättefin skalenlig ritning, som Lars-Göran tryggt bevarade, i väntan på rätt tillfälle att lägga fram ett förslag till Länsstyrelsen i Västerbottens län om ett nytt bastubygge.

Eftersom Lars-Göran förutom sitt uppdrag åt STF även arbetar för Länsstyrelsen med bland annat brobyggen, fick han känna av när det var läge och när det fanns resurser till ett sådant projekt. Först många år efter initieringen kom det till hans kännedom att det fanns en del omärkta pengar och då var han extra ihärdig i förhandlingarna med Länsstyrelsen om att fördela en del av resurserna till bastuprojektet vid Tärnasjöstugan.

STF:s stugor i Vindelfjällen ägs av Länsstyrelsen som också fattar besluten om byggnaderna. (STF äger bara den ursprungliga, gamla stugan i Viterskalet och den lilla, äldre stugan med åtta bäddar i Syter.)

Länsstyrelsen godtog efter många om och men tanken att bygga en ny bastu och då skulle tre olika förslag presenteras. Det skulle bli upphandling enligt konstens alla regler innan beslut kunde fattas. Lars-Göran visade ritningen som Björn gjort och betonade att han helst ville bygga just den bastun. Länsstyrelsen tog in offerter från olika håll och andra aktörer, men det slutade ändå med att Lars-Göran fick som han ville. Lars-Göran gjorde endast en del smärre förändringar, som till exempel en större altan.

Byggnationen påbörjades i oktober 2023 med hjälp av en dugnadsgrupp från STF, som tillbringade en vecka på fjället tillsammans med Lars-Göran. På fem dagar restes stommen till bastun, taket lades, isolering och golv monterades.

När jag var stugvärd i Tärnasjö den senare vinterperioden under april 2024 återstod själva inredningen såsom att spika panel, bygga sittbänkar, lägga golvmatta, göra avloppet, bygga bänkar till omklädningsrum mm. Detta innebar att jag fick spendera en del tid med Lars-Göran, som verkade brinna för sitt drömprojekt.

Den nya bastun har stora härliga fönster med fantastisk utsikt mot sjön. Bastun är funktionell och den typen av bastu finns nog inte på andra STF:s stugplatser, tror Lars-Göran. Omklädningsrummet är rejält till storlek, duschrummet är separat och själva basturummet är rymligt. Det är tre separata rum på rad. Längs hela långsidan mot sjön finns en väl tilltagen altan med tak över huvudet, där man kan sitta och njuta av den bedårande utsikten över det kristallklara vattnet eller den gnistrande, vita snön mot Suoravares  och Juopmobaktes runda fjälltoppar på andra sidan sjön.

Länsstyrelsen stod för materialkostnaden och STF för arbetskostnaden. När sommarsäsongen 2024 öppnar beräknas den nya bastun vara igång och invigd. Lyckliga de gäster som får vara de första att njuta av ett livgivande bad i den nya bastun!

Det var fyra STF dugnadsarbetare; tre från Göteborg och en från Stockholm som landade med flyg i Hemavan. Typiskt nog, hade två av deras ryggsäckar inte kommit med flyget och den uppkomna situationen försenade transporten till Tärnasjö något, då en av de bortkomna ryggsäckarna innehöll viktig medicin som ägaren inte kunde avvara. Turen fick börja med ett besök till apoteket i Tärnaby och den saknade medicinen kunde som tur var ersättas.

Dugnadsarbetarna fick vandra från Norra Fjällnäs till Forsavan, beläget vid utloppet av Tärnasjön. Därifrån bar det vidare med båt till stugplatsen. Bagaget forslades med Lars-Görans sexhjuling.

I den andra försvunna ryggsäcken fanns ett paket med fryst hummer, som skulle blivit första kvällens stora överraskning, serverad av en hummerfiskare från västkusten. Alla trodde att hummern skulle behöva kasseras när väl ryggsäckarna kom på plats två dagar efter, men den var fortfarande kall eftersom den hade varit djupfryst och väl förpackad. Hummern flögs med helikopter från Forsavan där Lars-Göran precis hade avslutat ett projekt med brobygge för Länsstyrelsen. Hans kollegor var fortfarande kvar vid Forsavan och en helikopter skulle leverera material. Helikoptern gjorde en extra liten sväng till Tärnasjöstugan för att lämna de nu tillrättakomna ryggsäckarna. Gissa om det blev fest på kvällen och kanske var det första gången en hummermåltid avnjöts i Tärnajöstugan , för hummern lär väl inte trivas tillsammans med rödingen och öringen  i Tärnasjön.

Dramatiken fortsatte när en av dugnadsarbetarna nästa dag blev sjuk och började hosta med stigande feber. Efter ytterligare en dag hostade resten av arbetarna ikapp och de hade alla blivit smittade med vad som senare framkom var covid 19. Som tur var fanns ett stort lager av Alvedon och Ipren på plats, så på fem arbetsdagar lyckades ändå det snörvlande teamet få stommen till den nya bastun rest med heroiska insatser av sjuka dugnadsarbetare. Den enda som lyckades hålla sig frisk och kry var Lars-Göran som säkert hade stärkt sitt immunförsvar med många bastubad och ständig utevistelse på fjället. Det lär ju vara hälsosamt och stärkande i fjällen!

                                                                                                        Text och bilder:  Aita Päts

Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.

Logotyp Svenska Turistföreningen Kom med som medlem

Som medlem i STF är du en del av arbetet att göra det möjligt för fler att komma ut och upptäcka Sverige. Som tack för att du är med och bidrar får du flera fina förmåner, bland annat tidningen Turist hem i brevlådan och bo till medlemspris på våra boenden.

Bli medlem i STF