Nu när bokslutet till och med juli 2024 är klart, står det klar att föreningen tappat drygt 20 procent i bokningar, jämfört med samma period förra året.
– Det är ett tapp som vi inte kommer att kunna ta ikapp under resten av året, säger Lena Walterholm, vice vd på STF.
En del av det försämrade resultatet är en följd av föreningens neddragningarna av service och utbud i Jämtlandsfjällen (läs mer här). Den tillbakagången är budgeterat och ligger i nivå eller något över den plan som man gjort, enligt Lena Walterholm. Men transportproblemen i övre Norrland har ökat nedgången ytterligare.
Finns det reserver för att klara det tappet?
– Vi har en väldigt stabil kassa och vi har reserver. De är inte oändliga men vi klarar det här och är inte oroliga.
Om du ska förutspå, vad tror du om ekonomin för kommande höst- och vintersäsong?
– Vi ekonomer spår inte. Vi kallar det prognoser, och vi ser inte att vi kan ta igen tappet från våren. Bokningsläget vände lite uppåt efter midsommar, men inte tillräckligt. Många avvaktar också, bokar senare nu än tidigare, eftersom de inte vet om tågen går eller inte. Vi är förstås beroende av att folk kan ta sig till våra boenden.
Hur ska STF möta nedgången i Jämtland?
– I vår plan finns att vi ska få fler egna anläggningar, hitta nya boenden och även andra nya intäkter. Där har vi börjat med Undersvik gårdshotell i Hälsingland och Gysinge värdshus i Gästrikland som STF nu driver i egen regi. Men vi behöver fler.
Hur har det gått ekonomiskt för de nya boendena?
– Jag tycker nog att antalet gästnätter i Undersvik är okej, där finns en basbeläggning med bland annat konfirmationsläger från Svenska kyrkan som fortfarande äger gården. När det gäller Gysinge är det för tidigt att säga något. Det är ju första sommaren som vi driver anläggningen.