Annons

Välj rätt vindsäck

När ovädret drar in på turen kan vindsäcken bli räddningen. Kryp in i ditt bärbara väderskydd och håll värmen! Säcken är även bra på blåsiga fikaraster året runt.

När du packar ryggsäcken inför turen är det lätt att välja bort det som väger extra. Men se till att ta med en vindsäck, ett lättburet väderskydd på runt ett halvkilo som kan tryckas ihop för att ta liten plats i ryggsäcken. Det är en billig livförsäkring – vindsäckar finns från 500 kronor och mer utrustade kostar 1600 kronor. Säcken blir som ett litet tält där du är skyddad. Ofattbart hur det tunna tyget kan utgöra skillnaden mellan iskall dödsfara och en skyddad värld. Se till att testa hemma först så du vet hur den funkar!
Vindsäcken blir också din vän på skidturer och långfärdskridsko där du kanske plurrat och behöver byta om i lä. Den är användbar året om.

Så funkar vindsäcken:

  • Vindsäcken är helt enkelt en jättestor ”påse” att krypa in i för att söka skydd vid hårt väder.  I snö gräver man sig också en sittplats  för att öka vindskyddet.
  • Väven, oftast i nylon, är helt eller delvis silikonbelagd för att vara vattentålig – vilket är extra viktigt vid sittytan mot snön. Om hela väven är belagd, och få ventiler finns, är det risk för kondens.
  • De mer välutrustade vindsäckarna från Fjällräven och Hilleberg har ventiler med plats att sticka ut huvudet, och öppningarna kan stängas med dragkedja. Skönt att kunna vädra ordentligt och även titta ut. Nackdelen är att alla extra detaljer ökar vikten.
  • Från Terra Nova och Lifesystem kommer lättare vindsäckar med små ventiler. Dessa saknar öppningar där det går att titta ut, men har fönster för utblick.
  • Säcken kan även fungera som sovsäcksöverdrag och kan också spännas upp som ett vindskydd. Praktiskt då med öglor i hörnen som kan användas vid förankring.
  • En väl synlig säkerhetsfärg, orange eller röd, är bra om till exempel fjällräddningen behöver rycka ut för att leta efter dig.

Turist har testat fyra vindsäckar som rymmer två till tre personer. Alla har integrerad packpåse. Priser varierar i butiker och näthandel, cirkapris anges.

Terra Nova Bothy 2 – LÄTTBUREN MED FÖNSTER

PRISVÄRD OCH LÄTT. Något prasslig nylonväv, silikonbelagd för att stoppa väta. Sittytor har kraftigare väv. Perfekt med två fönster att titta ut genom, men vi kan sakna möjlighet att sticka ut huvuden. Trång packpåse har nättyg ytterst och blir till en liten takventil. Smart med takfäste för stav som ger extra stöd. Bra med röd säkerhetsfärg. Fästlina och dragsko nertill saknas. Finns även för fler personer och en lättare modell.
Antal personer: 2
Storlek: 100×155 cm
Vikt: 365 g
Pris: 595 kr

Fjällräven vindsäck 3 – VETTIG OCH OPRASSLIG

LÄTTKOMPRIMERAD MED BRA DETALJER. Nylonväven är mjuk och oprasslig, men lite hängig. Silikonbelagd för vattenskydd. Tre dragkedjeförsedda ventiler med plats för huvuden att titta ut. Dragsko nertill. Lina med karbinhake som säkerhetsfäste. Förankringsöglor i hörnen. Blå färg ger behagligt ljus inifrån, men en sämre säkerhetsfärg. Reflexer finns. Alla detaljer ökar vikten, men säcken är inte tyngst. Lättpackad.
Antal personer: 3
Storlek: 190×200 cm
Vikt: 460 g
Pris: 1 600 kr

Hilleberg vindsäck 3 – REJÄL KLASSIKER

VÄLUTRUSTAD OCH GEDIGEN. Vattentät baksida med silikonbelagd väv och ventilerande framsida som står emot väta. Tålig, men lite prasslig nylonväv. Lättreglerade dragkedjor upptill ger ventiler där huvuden kan stickas ut. Dragsko nertill. Kraftiga förankringsöglor i hörnen. Säkerhetslina har metallhake som fäste. Bra säkerhetsfärger i rött och gult samt reflex. Många smarta detaljer, men också tyngst. Rymlig packpåse.
Finns även för två personer.
Antal personer: 3
Storlek: 190×210 cm
Vikt: 580 g
Pris: 1 600 kr

Lifesystems Survival Shelter 2 – LÄTTVIKT I SIGNALFÄRG

BRA PRIS FÖR GUIDENS LÄTTASTE VINDSÄCK. En av de mer vattenskyddade med silikonbehandlad nylon som är prasslig. Vi gillar fönstret, men även här saknar vi öppningar där det går att sticka ut huvudet. Packpåsen har yta med nättyg som blir till en liten takventil. Dragsko finns nertill, men ingen säkerhetslina. Utmärkt med stora reflexytor och signalorange säkerhetsfärg. Förvaringssäcken är trång. Finns även för fyra personer och en lättare modell.
Antal personer: 2
Storlek: 100×155 cm
Vikt: 350 g
Pris: 500 kr


På fjällturer kan vädret snabbt slå om och när vinden ökar blir det kallt – skönt då att ta rast i vindsäcken. Blåser det upp till snöstorm på vinterturen kan det bli nödvändigt att slå läger. I ett rejält oväder är en snöbivack att föredra, men det kräver mycket träning att gräva en vettig sådan och ofta är snötäcket för tunt. Det går snabbare att krypa in i en vindsäck.
Vindsäckar finns för två eller flera personer. Bra är om det finns en säkerhetslina med karbin eller annat fäste som du förankrar i jacka eller byxa så att inte säcken blåser bort när den sätts upp. Med en liten snöspade i packningen kan du gräva en plats i en skyddande driva. Det går också att med skidorna stampa upp ett utrymme för fötterna och platta till en snösoffa. Bäst är förstås att slå läger i fjällskogen där träden ger en del skydd.

”Ha med sittunderlag och värmeplagg för att hålla värmen inne i vindsäcken”

På vinterturen är det särskilt viktigt att hålla värmen inne i vindskyddet. Satsa på varsitt liggunderlag i stället för sittunderlag – ytan behövs för att få värme vid rygg, bak och fötter. Cellplast isolerar oslagbart mot markkylan, är lätt att bära och kan fås för under hundringen. Liggunderlaget läggs på snön eller på skidorna för att komma upp en bit. Sitter du still länge kan ryggsäcken vara en bra plats att stoppa kalla fötter i. Det kan dock bli trångt att få in flera ryggsäckar i vindsäcken. Ta då in det du behöver och säkra ryggan utanför.

Läs också 13 fjällturer: Hitta vinterns bästa skidäventyr

Ha alltid med ett extra värmeplagg på turen, till exempel en dunjacka – utöver mellanlager över underställ (helst i ull som värmer även när det är fuktigt). En lätt dunsovsäck fungerar som ytterligare värme för hela kroppen och kan även användas i fjällstugan. Ta på din nedpackade torra mössa och vantar – och byt gärna till torra strumpor. Smart att dra plastpåsar över strumporna om kängorna är blöta.
I ryggsäcken behöver du också packa reservproviant och varm dryck. Satsa på extra mat som nötter och olika bars, bröd, renkött och annat som kan ätas utan att behöva tillagas.

Läs också 8 tips: Så väljer du rätt underställ

Vid en kort rast kan vindsäcken användas som ett snabbt skydd. Det är lättare att dra vindsäcken över huvudet och inte staga upp med skidor. Foto: Linus Meyer

Det här ska du titta på vid köp:

  • SYNLIGHET: En bra säkerhetsfärg, liksom reflexer, är bra för att synas på långt håll.
  • VENTILATION:  Väven kan vara genomsläpplig, men det behövs också ventiler. Några säckar har större öppningar med plats att sticka ut huvudet.
  • DETALJER: Bra om säcken kan dras ihop nertill med dragsko för att stoppa kalldrag. Fönster i klarplast är trevligt för att kunna se ut. Packpåsen ska inte vara för trång.
  • FÖRANKRING: Kolla att din säck har en säkerhetslina med fäste så att inte vindsäcken blåser bort vid uppsättning.
  • MATERIAL: Väven är oftast i nylon och stoppar vind. Beläggning, ofta i silikon, gör säcken vattentät – extra viktigt vid sittytan.

6 vädersäkra tips:

  1. Kolla väderprognoser före turen, till exempel SMHI har särskilda fjällprognoser.
  2. Vid risk för stark vind, senarelägg eller anpassa turen, till exempel välj en rutt i skyddande skog.
  3. Vänd i tid om snöovädret drar in. Gå tillbaka och invänta bättre väder.
  4. Tänk på att vinden ökar kylan. Minus tio grader i kombination med tio sekundmeter vind ger kyleffekten minus 20 grader.
  5. Ta med en vindsäck på dina turer och träna hemma på att sätta upp den.
  6. Ha med förstärkningskläder, extra proviant och varm dryck.

Psst! Lär dig mer om fjällsäkerhet genom Fjällsäkerhetsrådet.•

Läs också

Läs också Laviner - här är expertens 7 goda råd

Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.

Logotyp Svenska Turistföreningen Kom med som medlem

Som medlem i STF är du en del av arbetet att göra det möjligt för fler att komma ut och upptäcka Sverige. Som tack för att du är med och bidrar får du flera fina förmåner, bland annat tidningen Turist hem i brevlådan och bo till medlemspris på våra boenden.

Bli medlem i STF