I februari ligger kallsnön fluffig och norrskenet sprakar, i mars och april njuter vi av ljusa dagar med sköna solgropar – och långt in i maj bjuder fjällen på härlig vårskidåkning. Fjällstationer och stugor runt hela fjällkedjan gör skidturen enkel och bekväm.
Vilka fjäll längtar du efter? Vad vill du uppleva? Hur länge vill du vara borta? Turists fjällreporter Lena Hedman tipsar om kortare, och några lite längre, turer – två till fem skiddagar – från Abisko i norr till Dalafjällen i söder. Ett par turtips på Kungsleden går att kombinera så att du kan vara ute i nio dagar.
Det går förstås att förlänga alla turer. Fyll på med lättsamma dagsturer, spännande toppbestigningar eller en kravlös dag framför brasan. Börja med att planera in en reservdag så att du slipper stressa till tåget – för oförutsedda händelser och dåligt väder, eller bara ett spontant äventyr.
1. Abiskofjällens branta dal
Välj bort Kungsleden den här gången och skida i stället en lätt dagstur till Kårsavaggestugan. Gorsa – i det samiska namnet Gorsavággi – betyder ravin och stugan omges av höga branter. Stanna en extra dag och skida in i dalen mot glaciären och spana efter järvspår och ripor. På natten kanske norrskenet flammar. Återvänd till Abisko fjällstation och njut trerätters middag och sällskap från hela världen.
Sträcka: Abisko t/r: 28 km. (Plus dagstur.)
Skiddagar: 3.
Bonus: Vid bra väder ta dig från Gorsavággi oledat väster om fjället Gohpasčorru, till Låktatjåkko fjällstation (ej STF). Avslutningsvis ner till Björkliden och tåget där.
Resa: Tåg Abisko/Björkliden.
Karta: Fjällkartan BD6 1:100000 och Calazo Abisko 1:50000.
2. Från Kebnekaise på Kungsleden (långtur)
Från Nikkaluokta skidar du mot mäktiga fjäll vid Kebnekaise fjällstation. Lägg en dag på topptur om vädret tillåter, och åk sedan mot Singistugan. Följ Kungsleden till fint belägna Kaitumjaurestugan. Brant ner till Teusajaurestugan i fjällskog. Efter färd över sjön och ny stigning nås turens högsta punkt med magisk vy mot Sareks toppar. Brant utför till Vakkotavarestugan.
Sträcka: Nikkaluokta–Vakkotavare, 70 km.
Skiddagar: 5 (exklusive topptur).
Bonus: Kliv av bussen i Kebnats och fira turen med en dag på Saltoluokta fjällstation. Kanske går färden vidare söderut på Kungsleden, se tips 3.
Resa: Tåg Kiruna, buss Nikkaluokta. Buss Vakkotavare/Kebnats, tåg Gällivare.
Karta: Fjällkartan BD8 och Calazo Kebnekaise, båda 1:100000.
3. Laponia och fjällens mesta vy
En vacker del av Kungsleden startar i Saltoluokta. Ladda med mys vid brasan och övernatta på fjällstationen. Färden går först uppför och sedan är det lättåkt till Sitojaurestugan. Över sjön och upp på Njunjes fjällsida med vy över Rapadalen och klippan Skierffe – ta långfika och njut! Brant ner till Aktsestugan vid porten till Sareks nationalpark. Lång etapp över sjöar och i skog med älg och tjäder till Pårtestugan. Sista dagen i gammelskog till Kvikkjokk med fjällstation.
Sträcka: Saltoluokta–Kvikkjokk, 68 km.
Skiddagar: 4.
Bonus: Stanna en extradag i Aktse och spana djurspår i dalen.
Resa: Tåg Gällivare, buss Kebnats (Saltoluokta). Buss Kvikkjokk, tåg Murjek.
Karta: BD10 1:100000 och Calazo Saltoluokta–Kvikkjokk 1:50000.
4. U-dalen i Vindelfjällen
Lättsam start från Hemavan med Norrliften upp på kalfjället. Småkuperad terräng till Viterskalsstugan som ligger i ingången till en magnifik U-dal formad av inlandsisen. Nästa dag genom själva Syterpasset med branta U-sidor och över fjället Vuekienaesie till Syterstugan. Sista dagen kan du friåka på östra fjällsidan och spana efter järvspår. Långt, men lättåkt, ner till Solberg. (I fint väder välj den högre leden via Vallentjåkke raststuga till Laisaliden.) Förbokad taxi tillbaka till Hemavan.
Sträcka: Hemavan–Solberg 42 km.
Skiddagar: 3.
Tips: En fin långtur går från Syter till stugorna i Tärnasjö, Serve och Aigert till Ammarnäs.
Resa: Tåg Umeå eller Östersund, buss Hemavan.
Karta: Fjällkartan AC2 och Calazo Vindelfjällen, båda 1:100000.
5. Skida genom Marsfjället
Börja turen i Kittelfjäll på leden vid Borkafjället till Bleriksstugan som förvaltas av Länsstyrelsen Västerbotten. Nästa dag över Marsfjället – en längre etapp som går via Marsfjällskåtan till Fatmomakke med sin kyrkstad. Njut en promenad bland byns träkåtor och beundra kyrkan innan du tar taxi till Saxnäsgården för en god middag. Kanske blir det en extra skiddag med en tur upp på Satsfjället.
Sträcka: Kittelfjäll–Fatmomakke, 37 km.
Skiddagar: 2 plus extradagar.
Bonus: Stanna en dag i Kittelfjäll och gör toppturer. Även här har STF boende.
Resa: Tåg Östersund, buss Kittelfjäll/Saxnäs. Anslutning även till långfärdsbussen Lapplandspilen i Vilhelmina.
Karta: Calazo Kittelfjäll–Borgafjäll 1:100000.
6. Lugn i Hotagens fjällmark
Tura till Almdalens fjällgård i väglöst land. Hotagenfjällens naturreservat i nordvästra Jämtland bjuder på urskog, rikt djurliv, aktiv rennäring och fjälltoppar över tusen meter. Till Lakavattnet, där vägen slutar, tar du dig lättast med bil (drygt tio mil från Östersund). Därifrån går leden nio kilometer, genom skog och uppför, mot fjällgården med 1800-talsanor. I kaffestugan serveras mat och fika och proviant säljs i lilla butiken. Njut en dag på plats och skida runt Grubbfjället som reser sig likt en snötäckt borg.
Sträcka: Lakavattnet t/r: 18 km. Plus dagstur. Skiddagar: 2–3.
Bonus: Testa fiskelyckan på Häbbersvattnet, Grubbvattnet eller Nils-Jonsavattnet.
Resa: Tåg Östersund, hyrbil.
Karta: Fjällkartan Z3 1:100000.
7. Dagstura i Skäckerfjällen
Vackra Skäckerfjällen ligger undangömt i västra Jämtland – och bjuder på snösäker, omväxlande skidterräng och folktomma fjäll. Bo på anrika Kolåsens fjällhotell och gör dagsturer härifrån. Ta skotertransporten Fjällexpressen norrut till Storvallen och skida in i Rutsdalen eller gör en topptur. Du kan också få skjuts västerut över sjön Äcklingen för topptur på Storfjället eller åk in i Strydalen mot Lill-Anjeskutan. Möjligheterna är många. Kvällstid njuter du av middagen på Kolåsen med råvaror från gården och trakten.
Sträcka: Dagsturer.
Skiddagar: 2–3.
Bonus: Stanna en dag i Kolåsen och pimpla öring och röding.
Resa: Tåg Järpen, buss Kallsedet där värden hämtar.
Karta: Fjällkartan Z4, 1:100000.
8. Gränslöst runt Sylmassivet
En storslagen skidtur mellan fjällstationer går runt Sylarnas vita fjällslott. Skida från Storulvån till Sylarnas fjällstation med ny servering. Om vädret tillåter går turen in i Norge, först högt och sedan brant ner i Ekorrpasset till idylliska Nedalshytta och nästa dag till fäbodvallen Storerikvollen – båda har matservering kring påsk, i övrigt självhushåll. Åter in i Sverige och upp till STF:s högst placerade fjällstation Blåhammaren med trerätters (från januari 2024 är restaurangen nedlagd. Självhushåll och butik finns kvar). Snabbt utför till Storulvåns fjällstation.
Sträcka: Storulvån t/r: 82 km.
Skiddagar: 5.
Tips: Kortare är klassikern.
Jämtlandstriangeln: Storulvån–Sylarna–Blåhammaren.
Resa: Tåg Enafors/Duved, busstransfer Storulvån.
Karta: Fjällkartan Z6, Calazo Jämtland, båda 1:100000.
9. Lättsamt i Vålådalsfjällen
Vilsam tur i naturreservat där du kan spana efter spår av järv och lo. Skida från Vålådalen i gammal skog upp till Stensdalsstugan, invigd 2014, med rymligt kök, bastu och stora fönster mot Lill-Stensdalsfjällets näsa. Åk vidare över kalfjäll till Vålåstugan där riporna trivs. Efter utförsbacke och gles fjällskog ser du in i u-formade passet på väg till Lunndörrsstugan som har fin bastu. Lättsam tur över myr och i skog tillbaka till Vålådalens fjällstation. Avsluta med badtunna under stjärnorna och kaffe vid brasan.
Sträcka: Vålådalen t/r: 56 km.
Skiddagar: 4.
Tips: Kortare tur går direkt från Vålåstugan två mil utför till Vålådalen.
Resa: Tåg Undersåker, buss Vålådalen.
Karta: Z53 och Calazo Vålådalsfjällen, båda 1:50000.
10. Helags i pilgrimsspår
En tur med panoramavyer går från Ramundberget upp till stugan Fältjägarn, drygt tusen meter över havet, där du ser ut mot Helags och norska fjällen. Här har pilgrimer gått till S:t Olavs grav i Trondheim, dåtidens Nidaros. Lättåkt färd till Helags fjällstation med middag, och bastu med utsikt mot landets sydligaste glaciär. Mysigast är att bo i gamla stugan Östan. Kort etapp till Kläppen, och taxi eller skidor till Ljungdalen med vandrarhem.
Sträcka: Ramundberget–Kläppen/Ljungdalen, 40–46 km (plus dagstur).
Skiddagar: 3–4.
Bonus: Extradag på Helags med toppbestigning eller fjällrävsspaning.
Resa: Tåg Östersund och buss Ramundberget och Ljungdalen, alt långfärdsbussen Härjedalingen.
Karta: Fjällkartan Z8 1:100000.
11. Se myskoxar i Funäsfjällen
Börja Härjedalsturen i Tännäs med att se myskoxar i hägn för avel och forskning. Bo på Tännäsgården och bli skjutsad eller ta taxi till Käringsjövallen. Skida in i Rogens unika natur med åsar, sjöar och gammal skog till Rogenstugan. Vidare på is- eller transportled till Skedbrostugan. Lång etapp över Rödfjället ner till Tänndalen, med spaning efter myskoxar, håll avstånd! Kanske unnar du dig en taxi till Skarvruets boende.
Sträcka: Tännäs–Tänndalen 45 km.
Skiddagar: 3.
Tips: Parkera egen bil i Käringsjövallen för rundtur via Rogen och Skedbro. Boende, ej STF, finns även i Käringsjön.
Resa: Långfärdsbussen Härjedalingen till Funäsdalen. Eller tåg Östersund och buss.
Karta: Z8 1:100000, Calazo Grövelsjön–Rogen 1:50000.
12. Mjuka fjäll kring Grövelsjön
Långfjällets naturreservat i norra Dalarna bjuder på urskog och kalfjäll. Från Grövelsjöns fjällstation tar du dig upp och över fjällplatån och glider ner till välplacerade Hävlingestugorna vid sjön. Boka stuga hos länsstyrelsen i Dalarna eller chansa på plats i öppen stuga. Gör en dagstur in i Töfsingdalens urskog. Tillbaka till Grövelsjöns fjällstation med höga Storvätteshågna i blickfånget. Njut av kravmärkt mat och spa.
Sträcka: Grövelsjön t/r: 26 kilometer. (Plus urskogstur.)
Skiddagar: 2–3.
Tips: En långtur går från Grövelsjön norrut till stugor vid Storrödtjärn, Rogen och Skedbro med avslut i Tänndalen eller Tännäs.
Resa: Tåg Mora och buss Grövelsjön.
Karta: W1 1:100000, Calazo Grövelsjön– Rogen 1:50000.
13. I Fulufjällets nationalpark
Bo en natt på Sälens/Gräshedens vandrarhem före turen. Vandrarhemmet erbjuder skjuts (med din egen bil) till byn Mörkret, öster om Fulufjället. Därifrån tar du vinterleden upp på fjället via rastskyddet Brottbäcksstugan. Följ Södra Kungsleden som går på fjällplatån genom nationalparken. Bo i länsstyrelsens stugor: Tangsjöstugan och/eller Tangåstugan och avsluta med Björnholmsstugan. Sista etappen går mellan Näsfjället och Mellanfjället ända tillbaka till Gräshedens vandrarhem.
Sträcka: Mörkret–Gräsheden, 50 km.
Antal dagar: 3–4.
Tips: Det går också att få skjuts till Gördalen, väster om Fulufjället, för en lite längre tur med boende första natten i länsstyrelsens Rörsjöstuga.
Karta: Fjällkartan W2 1:100000.