Annons

Välj rätt handskar: 8 tips för att hålla händerna varma och torra

Dina handskar ska inte bara hålla händerna varma och torra i ditt aktiva vinterliv. Viktigt är också bra passform och bra grepp.

När fingrarna är iskalla vid skidåkning, långfärdsskridsko, sparkturer eller långpromenader är det omöjligt att njuta av ledighet och vackra vyer. Det enda du tänker på är att du fryser om händerna. Vettiga handskar är bland det viktigaste i vinterutrustningen. Handskar ska stoppa väta och vind, värma gott och vara luftiga så att det inte bildas kondens.

Dessa tips underlättar när du ska välja handskar för dina roliga aktiviteter i vinter.

8 handfasta tips

1. Olika modeller för olika väder

Satsa på en året runt-garderob av handskar. Du behöver både tunna, smidiga och vindtäta handskar, några varma av ull som innervantar samt tumvantar till ytterskal.

2. Passform

God passform är viktigt. För små handskar klämmer och kyler. Handskarna ska sitta lagom tajt med plats för luftig värme runt fingrarna.

3. Stadigt grepp

Handskarna ska inte ha halkigt grepp. Slitstarkt skinn eller gummibelagd syntet ger bra grepp i stavarna.

4. Tumvantar

Bäst värme ger tumhandskar. Smart med skalmodeller där du kan välja innervante beroende på hur kallt det är. Innervantar av ull är varmast.

5. Tänk på handleden

Handleden är en fryspunkt som kyler dina händer. Korta handskar ger god rörelsefrihet och ventilation. Långa skaft mer värme. Prova ihop med jackan.

6. Prisnivå

Längdskidhandskar i skinn är ofta dyrare än i syntet. Spana in alternativ som prisvärda arbetshandskar för montagearbeten. Många modeller är för vinterbruk.

7. Värmepåsar

Den som är frusen kan använda värmepåsar för engångsbruk som placeras i handsken.

8. Naturmaterial är att föredra

Välj gärna naturmaterial som ull och skinn. Spana efter kromfritt garvat skinn. Handskar i syntet är gjorda av olja, men fria från krom. Använd miljövänliga impregneringar.

Sköt om handskarna
  • För att skinnhandskar bättre ska stå emot väta och slitage kan du fetta in med till exempel Hestra Leather Balm där bivax ingår. Främst handskar i getskinn och nötnappa mår bra av läderfett, men älg- och hjortskinn kan bli flammigt.
  • Impregnera syntethandskar regelbundet. Miljövänligt utan fluorkarbo-ner från Fibertec och Nikwax. Om handskarna har membran, i till exempel Gore-tex, ska du undvika att impregnera med silikon som täpper igen porerna och ger sämre andningsförmåga.
  • • Tvätta inte skinnhandskar så ofta. Om det krävs gör det för hand med ljummet vatten och tvål eller skinntvättmedel. Krama försiktigt ur vattnet. Handskar i syntetmaterial kan tvättas i maskin i max 40 grader.
  • Torka inte skinnhandskar i hög värme. De ska lufttorka utsträckta i rumsvärme. Syntethandskar kan torkas i samma värme som rekommenderad tvättemperatur. Om du har skalhandskar ska innervanten tas ut och torkas separat.
  • Undvik onödigt slitage. Tänk på att handskar kan skadas av vassa stålkanter och pjäxspännen. Vantar i enbart ull är inte så tåliga, men kan lätt lagas med en grov nål och ullgarn.
Läs också

Läs också 8 tips: Så väljer du rätt underställ

Läs också Välförtjänta svängar på topptur i Storulvån

Läs också Anoraken genom tiderna, från järnåldern till modernt trendplagg

Läs också 13 fjällturer: Hitta vinterns bästa skidäventyr

Läs också Kittelfjäll har vandrarhemmet mitt i backen

Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.

Logotyp Svenska Turistföreningen Kom med som medlem

Som medlem i STF är du en del av arbetet att göra det möjligt för fler att komma ut och upptäcka Sverige. Som tack för att du är med och bidrar får du flera fina förmåner, bland annat tidningen Turist hem i brevlådan och bo till medlemspris på våra boenden.

Bli medlem i STF