Annons

Vinterguide: Här är fjällens bästa turområden

Planera för en stugtur i vinter. Men vilka fjäll ska du välja? Högalpin terräng eller mjuka sluttningar, vida vyer eller skyddande skog? Se vår guide över fjälltrakter med olika karaktär.

Skidglädje vid Saltoluokta.
Foto: Mårten Leo

Svenska fjällen bjuder en härligt varierad topografi. Här finns allt från vilda fjällmassiv med höga toppar till lite rundare fjäll omgivna av skog. Veckla upp kartan på köksbordet och se hur fjällterrängen växer fram. Spana in höjdkurvor, ledsträckningar, vindskydd, stugor och fjällstationer, planera och dröm.

Ofta går det att åka tåg med anslutande buss till turens startpunkt, och med nattåg ”tjänar du in” en stor del av restiden. Men låt fjälläventyret få ta sin tid; många stugturer är anpassade för minst en vecka. Lägg också in en extradag, om du blir inblåst i en stuga, vill gå en topptur eller bara ha en vilodag.

Turer som nämns går på kryssmarkerad vinterled om inget annat anges. För boende föreslås STF:s fjällstugor och stationer. Även länsstyrelsen har stugor och en del går att boka i förväg. Från Abisko i norr till Grövelsjön i söder – hitta det fjällområde som passar dig bäst, den här gången.


Från Tarfaladalen med Tarfalastugan syns Kebnekaise nord- och sydtopp. Foto: Claes Grundsten Foto: Claes Grundsten

1. KIRUNAFJÄLLEN
De högsta topparna i en vild fjällnatur

Mäktig högalpin terräng med vassa fjällmassiv, glaciärer och djupt skurna dalar. Fina fjäll för topptursåkare. STF har sina två största fjällstationer i området, Abisko och Kebnekaise, som är en bas för kortare och längre turer. Området nås lätt i norr med tåg till Abisko. Starta turen här på klassiska Kungsleden som går söderut invid välformade fjäll, över höga pass och genom vidsträckta dalar. Snön ligger ofta djup tidigt, men på vårvintern kan dalarna snabbt tina fram. Varmt väder kommer hit från Norge och havet.

Läs också 13 fjällturer: Hitta vinterns bästa skidäventyr

Passar för: Även den som är mindre van vid vinterfärder kan skida turen Abisko–Nikkaluokta vilket tar minst en vecka. Mer skidvana krävs söder om Kebnekaise och Kaitumjaure där Kungsleden är mer kuperad och sträckan TeusajaureVakkotavare saknar markerad vinterled.
Kändis: Sveriges högsta fjäll Kebnekaise reser sig 2097 meter. På fjällstationen trivs och trängs bestigare och turåkare. Utgå från Nikkaluokta (buss från tåget i Kiruna).
Doldis: Tarfalastugan i hjärtat av massivet, en dagstur från Kebnekaise.
Fjällkarta: BD6 och BD8, 1:100000.


Vid Saltoluokta fjällstation öppnar sig vyn över sjön Langas mot Stora Sjöfallet. Foto: Mårten Leo.

2. JOKKMOKKSFJÄLLEN
Tre nationalparker med storslagna fjäll

Vidsträckta nationalparker med högalpin terräng och glaciärer där flera av Sareks toppar reser sig 2000 meter över havet. Rundare är fjällen västerut i Padjelanta och i norr ligger Stora Sjöfallet och vattenmagasinet Áhkájávrre. Skotertransport går en dryg mil över sjön från Ritsem vid vägs ände till Akkastugan vid magiska fjället Áhkká. Fina dagsturer härifrån. De flesta kliver av bussen i Kebnats och åker skidor eller skoter till Saltoluokta fjällstation. Kungsleden går söderut i fjäll och skog till Kvikkjokk.

Passar för: Nybörjare bor i Saltoluokta och gör dagsturer. Mer skidvana går Kungsleden (kan vara vatten på isar vårvintertid). Avsluta på Kvikkjokk fjällstation, buss till tåget i Murjek. Stor erfarenhet krävs för tältturer i Sarek, inga leder eller stugor finns. Padjelanta har främst sommarleder.
Kändis: Rapadalen – se vyn från Kungsleden vid fjället Njunjes. Bo sen i Aktsestugan i dalen vid Sareks östra port.
Doldis: Kutjaurestugan nära Padjelanta (obemannad i vinter).
Åk hit från Akkastugan, delvis oledat.
Fjällkarta: BD10, 1:100000.


Aigertstugan i Vindelfjällen ligger bara en dagsetapp från Ammarnäs. Foto: Calle Bredberg / Johnér.

3. VINDELFJÄLLEN
Varierade fjäll och kulturmark

Vindelfjällen i Västerbotten, är ett av Europas största naturreservat. Mest högalpint vid Norra Storfjället med glaciärer och branta dalen Syterskalet. Fina topptursfjäll. Ammarfjällets massiv inramas i nordöst av Vindelälven. Rennäringen är aktiv och kulturspår finns från nybyggare. Södra Kungsleden mellan fjällbyarna Ammarnäs och Hemavan är en fin veckotur, delvis vindutsatt som mellan stugorna i Aigert och Serve. Ta buss hit från tåget i Umeå eller Östersund.

Läs också Laponias bästa vandringstur

Passar för: Stugturare som vill åka i varierad fjällnatur. Nybörjare och toppbestigare hittar en lätt tur från Hemavan till Viterskalstugan, med skidlift första biten. En del skotertrafik i området.
Kändisar: Cirka 15 000 renar – ett av landets rentätaste.
Doldis: Vindelvaggileden med länsstyrelsens stugor vid älven.
Fjällkarta: Calazo Vindelfjällen, 1:100000.


De vassa topparna kring Sylarnas fjällstation är Jämtlandsfjällens mest alpina område. Foto: Kjell Ljungström / Johnér.

4. JÄMTLANDSFJÄLLEN
Sylvasst och rundat med gammal skog

I Västjämtland reser sig Sylmassivet med glaciärer och högsta toppen i Norge. En fjällplatå bort i Härjedalen står Helags 1797 meter över havet – högst söder om polcirkeln och med landets sydligaste glaciär. Rundare i öster är Oviks-, och Anarisfjällen och kring Vålådalen finns viltrik, gammal skog där snön tinar tidigt. Mäktiga u-dalar som Lunndörrspasset. Lätt att åka hit med tåg. Buss från Undersåker till Vålådalen och transfer från Duved/Enafors till Storulvån.

Passar för: Mindre fjällvana gör stugtur i Vålådalsfjällen delvis i skog. Lätt dagstur till Helags fjällstation från Ljungdalen (buss från tåget i Östersund). Mer vindutsatt från Helags via Fältjägarstugan till Ramundberget. Fjällvana åker från Vallbo till Anariset – eller runt Sylmassivet till norska hytter. Toppturare bor i Storulvån och Sylarna.
Kändis: Jämtlandstriangeln mellan fjällstationer i Storulvån, Sylarna och Blåhammaren. Delvis vindutsatt.
Doldisar: Snösäkra är Skäckerfjällen och Frostviksfjällen norrut.
Fjällkarta: Calazo Jämtlandsfjällen, Z4 (Skäckerfjällen), Z1 (Frostviken), 1:100000.

Läs också I Hemavan kan du göra nya toppturer varje dag


Dalafjällen har både leder på fället och fint preparerade spår. Foto: Mikael Svensson / Johnér.

5. ROGEN och DALAFJÄLL
Åsar och urträd i gränslöst land

I södra fjällen finns ett vilt och okänt naturområde invid norska gränsen. Rogens naturreservat bjuder på vindlande åsar och flikiga sjöar. Töfsingdalens nationalpark i Dalarna har blockterräng och 500-åriga silverträd.

Passar för: Kort nybörjartur till Rogenstugan från Käringsjövallen dit vägen plogas. (Ta taxi från Tännäs, buss från tåget i Östersund.) Mer fjällvana är bra på turen söderut till Storrödtjärnstugan, vindutsatt först längs sjön och en lång etapp till Grövelsjöns fjällstation. Nybörjare och andra gör sköna dagsturer kring Grövelsjön. Ta buss hit från tåget i Mora.
Kändisar: Vilda myskoxar, landets enda fasta stam finns i norra Rogen.
Doldis: Gealta (Storvätteshågna) 1204 meter över havet. Dalarnas och Svealands högsta, nära Grövelsjön.
Karta: Calazo Grövelsjön & Rogen, 1:50000.


9 tips för bättre tur
  1. Planera dagsetappen: Spana in karta och terräng innan du skidar iväg. Planera in etappmål för rast och fika – men låt kroppen styra, stanna när du blir trött. Ha snabb energi (nötter, choklad, torkad frukt) och vatten nära till hands.
  2. I pandemitider: Särskilda regler och omständigheter råder inom STF:s hela verksamhet under coronapandemin – inte minst i fjällstugor och på stationer. Håll dig uppdaterad på Svenskaturistforeningen.se.
  3. Val av skidor: Med vallningsfria skidor är det bara att kliva i och åka iväg. De glider dock sämre utför och belagen ger ett vinande ljud. Vallade skidor kan ge bra fäste och glid, men det tar tid att fixa – speciellt om väder och skidföre växlar under turen. Stighudar fungerar bra vid långvariga uppförslut, och tas av för att få fart utför. Stavar ska ha rejäla trugor för att inte gå igenom snön.
  4. Ta hand om fötterna: Smörj in torra fötter i god tid före turen – och klipp naglarna. Tejpa gärna hälarna varje morgon. Packa leukoplasttejp och skavsårsplåster.
  5. Håll mobilen varm: Bär mobilen varmt nära kroppen, och torr i plastpåse. Ta med ett extra batteri – att ladda mobilen går sällan i fjällstuga. Tänk på att det ofta är dålig täckning i fjällen.
  6. Investera i en vindsäck: Vindsäcken förgyller en blåsig rast, men är också en viktig säkerhetspryl om du behöver stanna i svårt väder. Ta även med liggunderlag i cellplast, extra värmekläder och nödproviant. Testa vindsäcken hemma så att du kan hantera den i blåst. 
  7. För säkerhets skull: Fjällstugor har ett rum som är olåst året runt – för övernattning vid nödläge. I rummen finns oftast kamin och ved. Ibland även nödtelefon.
  8. Skydda mot solen: I gnistrande snö och strålande sol är det lätt att bränna sig. Ta med solkräm och solglasögon så att du inte blir snöblind.
  9. Ombokningsbart hem: Vintervädret rår ingen skidturare på. Även med en bonusdag inplanerad är det ibland inte möjligt att ta sig till hemresans tågavgång på rätt dag eller rätt tid. Ombokningsbar returbiljett är en smart reseförsäkring. 
Hitta på karta
Läs också

Läs också Skidor på snövidder söder om Kebnekaise

Läs också Nya "Lapplandsleden" länkar samman fjällen

Läs också Bevara vinterns vackra ord

Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.

Logotyp Svenska Turistföreningen Kom med som medlem

Som medlem i STF är du en del av arbetet att göra det möjligt för fler att komma ut och upptäcka Sverige. Som tack för att du är med och bidrar får du flera fina förmåner, bland annat tidningen Turist hem i brevlådan och bo till medlemspris på våra boenden.

Bli medlem i STF