Annons

Varm helg bland frusna rankor

Vi ville njuta av vintern – även utan snö. Så vi begav oss till skånska Ivön för en stilla weekend. Den bjöd på frostnupna vinrankor, lokalt mat­hantverk och gårdens eget bubbel.

Ivöns läge i nordöstra Skåne lämpar sig väl för vinoodling. Sjön jämnar ut temperaturen och bergen runt ger skydd.

Bara att ta en gul vägfärja (Skånes enda) till ön, är en uppiggande start på vårt vingårdsäventyr. Färjan tar oss snabbt från Barum, tvärs över Ivösjön och över till Ivön, nordost om Kristianstad. Knappt två kilometer från färjeläget ligger STF-anslutna Ivögården Mat & Vin där krögarparet Petter och Therese Jeppsson tar emot. 

Det var kocken och matkreatören Petter som tillsammans med några barndomsvänner hittade pastoratets före detta kursgård redan 2012, och slog till. Men bakom helhetsupplevelsen kring mat och vin står även Therese Jeppsson som är gårdens första sommelier och vinmakare. Fast detta är ett verkligt familjeföretag, och även Petters pappa Bo är viktig i sammanhanget. 

Efter pensionen ville han plocka upp en gammal dröm om att bli vinbonde i Italien eller Frankrike. I stället blev det på Ivön och vid sonens gårdshotell hittade han den perfekta platsen – en södersluttning med intressant terroir – och planterade de första vinstockarna. 

Petter Jeppsson står för maten till vinet.

När Therese och Petter gifte sig för snart tio år sedan tog vinproduktionen fart på riktigt, med en särskild vinkollektion framtagen till bröllopet. Den har lett fram till dagens fulltaliga utbud av vitt, rosé, rött samt mousserande. 

När vi installerar oss på rummet ligger varsin olivgrön badrock och ett par tofflor prydligt hopvikta på sängen. Omgivna av mossbelupna stengärdsgårdar och hasselsnår finns nämligen rykande varma badtunnor och en jacuzzi att sjunka ner i, före kvällens trerätters. Men det får bli senare. Nu väntar en guidad tur i vingården – en del i vårt övernattningspaket. På vägen ut passerar vi loungen där en brasa sprakar i den öppna spisen och gäster kopplar av med ett glas bubbel i sofforna eller ett parti biljard. 

Utanför möter Therese Jeppsson upp för att berätta om hur allt startade och om de 900 vinstockarna som ger omkring 1 500 liter vin varje år. På gården odlas främst tre druvsorter, Regent, Rondo och Solaris, anpassade efter det svenska klimatet, och som ger fruktiga viner med hög syra.

– De påminner lite om vulkanviner med Ivöns leriga och kalkrika jordmån och berggrunden som går i dagern på många ställen, berättar Therese.

Pappa Bo Jeppsson förverkligade drömmen om att bli vinbonde.

Efter svärfaderns första stockar 2013 har vingården utökats bit för bit, med Ivöns vitkalkade 1200-talskyrka som fond. Senaste tillskottet är tre rader Léon Millot med mörka druvor i täta klasar. Therese berättar om skörden i månadsskiftet september-oktober när familj, vänner och andra volontärer hjälps åt att plocka. 1,5 ton brukar det bli. 

Visningen fortsätter till källaren där det mousserande vinet står på en andra flaskjäsning i speciella ställ. Nu ska flaskorna vändas under ett antal veckor enligt den särskilda champagnemetoden, innan jästproppen avlägsnas. Det mesta görs för hand. Först avstjälkas druvorna och pressas i närliggande Åhus, därefter lagras vinet här på Ivögården i fat av ungersk ek. Framåt april är det dags för årligt vinsläpp av de viner som inte fortsätter lagringen på fat. 

Det börjar dofta från husets övre regioner där köket är i full gång med att förbereda kvällens meny, speciellt anpassad efter de som viner som serveras. Krögare Petter Jeppsson står lugnt mitt i stöket och monterar förrätten i blå skålar: högrevschili med tomatsalsa, crème fraiche och rostad tortilla. 

– Vi serverar ett rustikt skånskt kök här, utan krusiduller, fast med inspiration från Italien och Frankrike och med genuina råvaror från trakten, förklarar han. 

Bra för aptiten.

Innan Petter flyttade till Ivön hade han hunnit jobba som kock på klassiska danska krogar i Köpenhamn, som Sommerskov och Skipperkroen, och även drivit lunch- och cateringfirma i Malmö. Nu är det Ivön och familje-företaget som gäller. Längre bort i disken jobbar nästa generation, William 14 år, och döttrarna Wilma 21 och Tilde 18. Även Petters 75-åriga mamma är engagerad i etablissemanget. Hon och maken Bo reser ofta hit från Malmö för att delta i arbetet, vare sig det gäller att beskära i vingården eller plocka in blommor och göra fint i salongerna. 

Nu tänds de första stjärnorna över oss och matsalen öppnar för middag. Till huvudrätt blir det tre varianter kyckling, till det potatis- och jordärts-kockspuré med brysselkål och lingon från andra sidan sjön. Till efterrätt vankas en sharing-tallrik där vi får dela på hemlagad glass, olika slags marinerad citrus med hallon och stjärnanis. 

Redan före maten serveras middagens tre viner samtidigt, som ett slags egen provning där vi kan jämföra. Tidigare under vingårdsvandringen har Therese berättat att gårdens egen produktion inte räcker för att hålla gästerna med eget vin under hela året. Därför samarbetar de även med andra skånska vingårdar som Skepparp i Kivik, Åhus och Kullaberg på Bjärehalvön. Fast i kväll blir det idel eget: Ivögårdens mousserande, husets röda och det stilla vita.

Redo för bad och sömn.

– Jämför det fatlagrade röda vinets violtoner och märk skillnaden mot det vita vinets ståtliga syra, tipsar kvällens servitris medan hon fyller glasen. 

Den som vill kan avsluta middagen med gårdens egenproducerade grappa, eller Avstjälkat som det kallas här. Men vi avstår, somnar gott ändå och vaknar till strålande sol och en vingård som är alldeles silvrig av frost! Mot himlen avtecknar sig två jättelika valnötsträd som ger rikliga skördar och så här på vintern glimtar vi sjön mellan avlövade träd. Den ligger alldeles spegelblank i soluppgången och den hugade kan enkelt ta sig ett morgondopp från Kyrkvikens brygga. Andfåglar och gäss passerar över vattenytan och nyfikna talgoxar tjattrar i snåren. 

Före frukost botaniserar vi i gårdsbutiken bland marmelader och geléer. Här finns valnötter från höstens skörd och gårdens hembakta småkakor. I hyllorna hittar vi även de snygga blå skålarna som Petter monterade går-dagens förrätt i.   

Vi tittar i gästboken där någon har tackat för en lyckad gåsamiddag i november ”dekorerad med vitkindade gäss och sidensvansar”.  Under olika tider på årets erbjuds varierande paket-lösningar, alla med vinet och maten i centrum. I grundpaketet ingår alltid en trerätters middag. För den som vill stanna fler dagar finns även alternativ som att grilla eget på utegrillen eller värma mat i ett allmänt kök, fast Petter och Therese undanber sig att gästerna lagar egen mat från grunden. 

Morgondopp året runt.
Petter Jeppsson hittar lugnet inför en hektisk dag i köket.

– Vi vill helst inte blanda matos med gästerna, om du förstår vad jag menar, säger Petter. 

En färdigpackad picknickkorg erbjuds, att ta med upp till Ivö Klack, några kilometer bort, med milsvid utsikt. Här finns ett museum över de gamla kalk- och kaolinbrotten, som också bjuder på rikliga mängder fossillämningar, från bland annat dinosaurier. Bara en sån sak. 

STF Ivögården Mat & Vingård
  • Ligger på Ivön i nordöstra Skåne.
  • Öppet året runt.
  • 15 rum fördelade på familje- och dubbelrum, alla med dusch och toalett i korridoren.
  • Halvpension där trerättersmiddag ingår.
  • Utegrill och kök att värma mat i finns.
  • Möjlighet till guidad tur i vingården.
  • Vedeldad badtunna.
  • Cyklar, kanoter och båt finns att hyra.
Ta dig hit

Till Ivön går Skånetrafikens Närtrafik som måste förbeställas. Läs mer på Skanetrafiken.se.

Mer att göra
  • Bestig Ivö klack 134 meter över havet
  • Boulderingklättring på Kjuge Kull
  • Besök Bromölla med dinosauriemuseum och Iföverkens industrimuseum
Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.

Logotyp Svenska Turistföreningen Kom med som medlem

Som medlem i STF är du en del av arbetet att göra det möjligt för fler att komma ut och upptäcka Sverige. Som tack för att du är med och bidrar får du flera fina förmåner, bland annat tidningen Turist hem i brevlådan och bo till medlemspris på våra boenden.

Bli medlem i STF