Annons

Beträdelseförbud: Fortsatt oro för äggplundrare i Stekenjokk

Äggplundrare hotar fortfarande i Stekenjokk. Förbudet att kliva av Vildmarksvägen  kan förlängas.

För att motverka äggplundring och skydda kalfjällets känsliga djurliv vill länsstyrelsen i Jämtland ha fortsatt förbud för besökare att röra sig utanför den populära turistvägen i Stekenjokk.

Det skulle betyda att mellan 10 juni– 10 juli får besökare enbart stanna på utmärkta parkeringar och inte gå ut i naturen bredvid vägen på sträckan i den allra nordligaste delen av Jämtland. Förbudet infördes 2018 kan nu alltså förlängas i ytterligare sex år

Vägsträckan över Stekenjokkplatån är en av landets högst belägna och gör det möjligt att med bil nå kalfjället 876 meter över havet. Den är enbart öppen mellan den 6 juni och 15 oktober. Vägen är vältrafikerad och naturbevakare, renskötare med flera har varnat för att det höga besökstrycket stör djurlivet. Dessutom är det tillgängliga området drabbat av systematisk boplundring från tjuvar som plockar ägg från sällsynta fjällfåglar och säljer dem vidare på en internationell marknad.

Tidigare har äggplundrare dömts för att ha stulits tusentals ägg, från bland annat Stekenjokk och enligt länsstyrelsens naturskyddsfunktion kvarstår riskerna. Förra året minskade bevakningen i området när Länsstyrelsen fick mindre pengar för naturvård. Men i ska kontrollerna öka igen, säger länsstyrelsens Annelie Johansson till Sveriges radio Jämtland.

Läs mer om Stekenjokk och Vildmarksvägen här