Annons

Fortsatt torrdass på Kebnekasie fjällstation

Kraftiga regn och höga smältvattenflöden runt midsommar bröt sönder avloppssystemet på STF:s fjällstation, strax nedanför Sveriges högsta topp. Duschar och vattentoaletter fick stängas, och utedass snabbt flygas upp med helikopter. Reparationer pågår men beräknas ta flera månader.

Höga vattenflöden runt Kebnekaise fjällstation fick pumphuset, och därmed hela avlopssystemet, att haverera.

 Hallå där! Hur går det nu med avloppet, platschef Björn Topplänt?

Björn Topplänt är platschef på Kebnekaise fjällstation.

– Ganska bra med tanke på förutsättningarna. Vi har en tillfällig avloppslösning på plats som innebär att vi kan jobba på som vanligt i köket och att det går att duscha och använda handfat och vaskar, men i begränsad omfattning. Toaletterna är fortfarande avstängda. Vi har fått flyga upp ganska många utedass och byggt några mer permanenta på plats och det fungerar det bra, tycker jag.

Hur blir resten av sommaren?

– Vi här uppe siktar på att jobba på tills vidare, med de begränsningar vi har nu. Det viktiga är ju att verksamheten kan pågå utan vi äventyrar säkerheten, både vad gäller miljön och människors hälsa, och där har STF en dialog med Kiruna kommun.

Vad säger gästerna?

– Vi har haft fullt hus hela juli och dessutom många tältare, men folk tar det bra och accepterar läget. Jag är väldigt glad att vi har kunnat ha full service i restaurangen med frukost, lunch och middag.

 Hur har vädret varit? Mer regn?

Nej, i juli har vi haft ganska mycket bättre väder än i juni, vilket ju också underlättat.