Annons

Lär dig bajsa med hänsyn

Det började som ett skämt, i dag är STF:s bajsskola och diplomeringen ”Bruna kortet” verklighet.

Den första april lanserade STF det Bruna kortet, ett bevis på att innehavaren ”behärskar den ädla konsten att bajsa respektfullt i naturen”. Det var tänkt som ett aprilskämt men gensvaret blev positivt. Många hörde av sig och tyckte det var bra att STF lyfte en angelägen fråga, på ett lättillgängligt sätt.

Det är förstås inte första gången STF berättar hur man på bästa sätt uträttar sina behov utomhus. Det är en del i föreningens kontinuerliga arbetet med att informera om allemansrätten, de skyldigheter den för med sig och den hänsyn som krävs av alla som vistas i naturen, konstaterar STF:s hållbarhetsansvarige Daniel Skog.

Men en bajsskola?! Ett Brunt kort! Jodå, nu finns den på STF:s webbsida, både information om vad du bör tänka på när du blir nödig bortom närmaste dass – och ett test där du visar att tagit till dig av kunskaperna och är värdig ett Brunt kort. Men vi tar det i korthet redan här: Så bajsar du bra i naturen:

  • Gå undan ordentligt från vandringsled, vindskydd och stugor.
  • Välj en plats som ligger långt från vattendrag. Bakterier kan spridas med vattnet.
  • Ha med en liten spade i packningen, gräv en grop som du täcker över ordentligt.
  • Gräv ner eller ta med använt toapapper (bajspåsar för hund fungerar bra som avfallspåsar). Släng inte våtservetter i naturen!
  • Passa på att uträtta dina behov när du har tillgång till dass eller toa. Det är bästa alternativet för naturen!

Läs mer om bajsskolan, och gör Bruna kortet-testet här.