Annons

Nya rutiner för fjällstugorna i sommar

För att undvika trängsel i fjällstugorna kräver nu STF att alla gäster bokar sin stugbädd i förväg. Men andra fjällaktörer väljer andra vägar – stänger helt eller kör på som vanligt.

STF Unna Allakas fjällstuga Foto: Pär Englund

I sommar blir det nödvändigt att i förväg boka, och betala, sin bädd i fjällstugorna. Därmed frångår STF sin traditionella platsgaranti i fjällstugorna – den som säger att alla som kommer till en stuga åtminstone ska kunna räkna med en madrass på golvet. Enbart i nödsituationer kommer icke bokade besökare att i sommar kunna ges tak över huvudet.

”Hos STF måste du i sommar förboka din plats i fjällstugorna.”

Antalet använda bäddar per stuga kommer också att minska – allt för att det ska bli mer plats och lättare att hålla avstånd.

– Detta är en av föreningens åtgärder för att göra det möjligt att hålla stugorna öppna i coronatider och minska risken för smittspridning, konstaterar STF:s fjällchef Niklas Winbom.

Andra inskränkningar är att stugköken i första hand ska användas för matlagning och inte, som i normala fall, även som sällskapsrum. Kökets öppettider för tältande gäster regleras också.

Förbättrande handtvättmöjligheter liksom nya rutiner för vattenhantering och städning införs på alla stugplatser och öppettiderna i stugbutikerna minskar för att stugvärdarna ska få mer tid att till praktiska sysslor och att hjälpa gästerna.

I sommar blir det alltså extra viktigt att uppdatera sig på vad som gäller inför fjällresan. Mer och aktuell information finns på Svenska Turistföreningens hemsida.

”I Västerbotten kommer länsstyrelsen hålla sina egna uthyrningsstugor utmed Vindelvaggileden stängda tills vidare.”

Även fjällstugor utanför STF:s regi påverkas av pandemin. I Vindelfjällen har länsstyrelsen i Västerbotten beslutat att uthyrningsstugorna utmed Vindelvaggileden endast hyrs ut till ett sällskap åt gången.  Däremot kommer övriga stugor i området att hållas öppna, men med råd om hänsyn och eget ansvar. För mer info – läs här.

”Länsstyrelsens stugor i Dalafjällen hoppas kunna öppnas.”

I Dalafjällen är länsstyrelsens uthyrningstugor nu stängda. Det berör bland annat stugorna i Fulufjällets nationalpark, och i Långfjällets och Städjan-Nipfjällets naturreservat med flera. Preliminärt ska stugorna öppna för bokning den 6 juni. Även här är öppna rast- och vandrarstugor fortsatt öppna. För mer info – läs här.

”Laponia Turisms stugor i Padjelanta hålls öppna som vanligt.”

De fjällstugor i Padjelanta nationalpark, som drivs av tre samebyar genom Badjelánnda Laponias Turism, fortsätter enligt normala sommarrutiner. Ingen förbokning krävs eller är möjlig, men gästerna uppmuntras att betala i förväg. För info – läs här.

För senaste information om fjällstugor och fjällstationer i STF:s regi – se STF:s hemsida.