Annons

Anders är bäst på Hittaut

KALMAR: Allt började 2020 med en karta i ortens gratistidning. Kartan var en del av Orienteringsförbundets landsomfattande Hittaut-projekt och visade checkpunkter i Kalmar.

För Anders Mellblom skulle Hittaut gå från ett kul sätt att ta sig runt i hemorten, till en hård tävlingsinsats med målet att ta flest punkter av alla i Sverige. 2023 vann han efter att ha prickat av otroliga 6060 punkter.
Foto: Malin Gustavsson

För Anders Mellblom skulle Hittaut gå från ett kul sätt att ta sig runt i hemorten, till en hård tävlingsinsats med målet att ta flest punkter av alla i Sverige. 2023 vann han efter att ha prickat av otroliga 6 060 punkter.
Vanlig orientering har aldrig lockat honom. Löpning passar inte hans kropp. Men att cykla och, när det behövs, gå till fots sista biten till en
markerad punkt är en perfekt sysselsättning, tycker Anders Mellblom.

2023 vann Anders Mellblom efter att ha prickat av otroliga 6060 punkter på Hittaut. Foto: Malin Gustavsson

– Det är härligt att vara utomhus och jag älskar att trycka på ordentligt med cykeln. Det känns som en frihet för hjärnan och är berikande med alla naturbilder jag får i huvudet. När en bild dyker upp kan jag fundera … javisst ja, det var ju där utanför Ljusdal!
Hittaut går ut på att med hjälp av karta leta rätt på markerade punkter. Resultatet kan registreras digitalt och då jämföras med andras. Punkterna placeras ut av ideella krafter, ofta lokala orienteringsklubbar, och varje vår blir det nya punkter.
6 060 punkter. Det låter nästan galet?
– Om någon frågar om jag är inte är riktigt klok, så är väl svaret – nej, det stämmer.
Är du klar med Hittaut nu?
– Nej, det är så roligt. En del punkter kommer jag inte kunna låta bli, alla i Kalmarområdet förstås, men även andra. Det ska bli spännande att se
var de ligger i år.
TEXT: HELENA GIERTTA
FOTO: MALIN GUSTAVSSON

Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.

Logotyp Svenska Turistföreningen Kom med som medlem

Som medlem i STF är du en del av arbetet att göra det möjligt för fler att komma ut och upptäcka Sverige. Som tack för att du är med och bidrar får du flera fina förmåner, bland annat tidningen Turist hem i brevlådan och bo till medlemspris på våra boenden.

Bli medlem i STF