Annons

Ät svensk ost på vinterturen

Christina Rönnberg reagerar på att Turist tipsar om brieost och parmesan att ta med på en stugtur på vintern. Det finns gott om god svensk ost att välja i stället, tycker hon.

Gott med ost i packningen. Men se till att den är gjord på svensk mjölk, tycker insändarskribenten.
Foto: Lena Hedman

Hej,

På sidan 60 – 61 i sista numret  2023 beskrivs en vintertur. Jag reagerar på att ni tipsar om brieost och parmesan.

Våra svenska kor blir färre.

De svenska korna mår bra och behöver knappt antibiotika.

De svenska korna äter numera inhemsk kraftfoder. De betar ute och gynnar biologisk mångfald

Den mjölk vi dricker kommer huvudsakligen från Sverige.

Mjölkproduktionen är kraftigt hotad i Norrland. Vi importerar mer och mer nötkött och ost.

Vi äter mer kött i Sverige nu än på 1970-talet. Det är rimligt att minska på köttmängden men då är det importen som ska minska.

Dessa kor neråt i Europa får antibiotika som förebyggande och på grund av att de blir sjuka. Några hundra gånger mer än våra svenska kor. De går sällan ut.

Det kraftfoder de äter består bland annat av soja från Brasilien . För att odla så skövlas regnskogen, kommer inte tillbaka. Urinvånare protesterar. Koldioxidutsläpp.

Vi bör inte köpa sånt som gör att regnskog skövlas. Soja från Brasilien och palmolja från Malaysia, Indonesien.

Vi har många bra ostar i Sverige.

Västerbottensost är godare än parmesan, tycker jag. Då gynnar vi Norrlands fina jordbruk och biologisk mångfald. Då vi kan vänta oss mer torka, kraftigt regn framöver i Europa kan sannolikt jordbruket i Sverige gå bättre.

Osten är dessutom billigare än parmesan. Kvibille mögelosten med mycket smak är bra i ryggsäcken.

Det vore bra om restauranger, skolor och vård måste visa ursprungsland. Så är det inte nu. På affären är det hyfsat med märkt ursprungsland.

Kaffe bör absolut vara ekologiskt och fair trade. Annat kaffe besprutat mycket. Arbetare saknar ofta skyddsutrustning. Bekämpningsmedel som är förbjudna i Europa används ofta i fattigare länder.

På fotot på sida 58 är det fair trade kaffe. Bra.

Vi måste tänka hållbart. Det finns mer än ost att tänka på.

Jag jobbar inom lantbruk. Jag har läst mycket, till exempel boken 50 myter om hållbarhet av Jessica Cederberg Wodmar. Den är mycket lätt att läsa och rimlig text. Författarens har arbetat med hållbarhet i över 20 år.

Tack för en fin tidning och att STF är en så härlig förening

Medlem sen länge.

Christina Rönnberg

SVAR: 

Jag håller med om allt som insändarskribenten skriver. Är själv bonddotter från en liten gård i Jämtland där vi bland annat hade fjällkor – de bästa korna av alla! I kylskåpet finns fortfarande alltid mjölk, grädde, fil och ost (ofta från Östersunds mejeri). Brukar använda Västerbottensost i matlagningen, som är en favorit.

Att det tipsas om parmesan i artikeln i Turist var nog resultatet av en slimmad packning. Det var en lagom stor bit parmesan som var lätt att bära med. Men helt rätt är det bättre att ta med Västerbottensost. Svensk brieost tillverkas också, inte minst här i Jämtland. Bruka ta med sådan ost till fjälls, men osäker på vilken ost som var i matpåsen på skidturen.

Jag gör även mattester för andra tidskrifer och har där bland annat skrivit om svensk halloumi, alternativ till ris med bland annat svenska korngryn, svenskt matvete och svenskt havreris. Dessutom om problem med palmfett och annat.

Skidartikeln i Turist handlade främst om utrustning med kläder, säkerhetsprylar och annat för stugturen – därför blev mattipsen mer knapphändiga. Men något som förgyllde turen var rökt renkött, bröd från lokala bageriet och hemgjorda chokladbollar. Gott på tur!

Fjällhälsningar

Lena Hedman

frilansskribent för Turist, baserad i Undersåker, Jämtland.

Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.

Logotyp Svenska Turistföreningen Kom med som medlem

Som medlem i STF är du en del av arbetet att göra det möjligt för fler att komma ut och upptäcka Sverige. Som tack för att du är med och bidrar får du flera fina förmåner, bland annat tidningen Turist hem i brevlådan och bo till medlemspris på våra boenden.

Bli medlem i STF