Annons

Hälsingskt osthantverk: "Halloumin kom mest till av en slump"

Aldrig mandel, inte sötad, mer ostig och lite gnisslig i strukturen. Hälsingeostkakan skiljer sig från den mer kända småländska varianten, konstaterar mejeristen Johanna Hildingsson.

Hälsingsk ostkaka Forsa gårdsmejeri

Näsviken: – Det började med hälsingeostkaka hemma i mormors kök, och ett familjerecept som går många generationer tillbaka. I dag driver Johanna Hildingsson egna Forsa gårdsmejeri vid Ystegårn i Hillsta, mellan Hudiksvall och Delsbo. Det ligger bara ett stenkast från där hon växte upp, en gård som funnits i familjen i 16 generationer.

– Jag känner ett stort ansvar att förvalta traditionen kring hälsingeostkakan. Det är superviktigt för mig att hantverket finns kvar.

Läs också Falafel och andra smaker i Mellanösterns Malmö

Kring den kulturminnesmärkta hälsingegården Ystegårn samsas i dag ett gäng lokala hantverkare. Här finns också Ystegårn kafé & bistro som säljer Johannas ostkaka – och halloumi.

– Halloumin kom mest till av en slump när jag testade lite. Sen började de sälja den i kaféet och den blev jättepopulär.

I mejeriet är det full fart och Ystegårns besökare kan se rakt in i tillverkningen genom ett stort fönster.

– Att göra ost på det här sättet är ett riktigt hantverk. Det finns inga hemligheter. Jag använder lokal mjölk, inga tillsatser och jag har mina recept, men sen handlar det bara om fingertoppskänsla.

Hitta på karta
Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.

Logotyp Svenska Turistföreningen Kom med som medlem

Som medlem i STF är du en del av arbetet att göra det möjligt för fler att komma ut och upptäcka Sverige. Som tack för att du är med och bidrar får du flera fina förmåner, bland annat tidningen Turist hem i brevlådan och bo till medlemspris på våra boenden.

Bli medlem i STF

info

Turist.se använder Cookies Läs mer här