Annons

Härligt inspirerade kokbok från Hävvi i Glen

I Jämtländska Tåssåsen har Elaine Asp på restaurang Hävvi i Glen skapat matupplevelser värda sin omväg. Nu finns hennes tolkningar av sydsamisk mat som färgsprakande kokbok.

BOKRECENSION: I samevistet Glen i södra Oviksfjällen nära Arådalen finns ett kök som lyft sitt hantverk till världens kulinariska höjder. Restaurang Hävvi i Glen med Elaine Asp i spetsen har i Tåssåsen skapat en matupplevelse väl värd sin omväg. Tidigare i år har hon på eget förlag gett ut sin egen stora receptbok. Ett färgsprakande och smakfullt praktverk fyllt av kärlek till renen, det sydsamiska köket, naturen och dess råvaror.

Elaine Asps kokbok från Hävvi i Glen är en kärleksförklaring till renen, naturen och det sydsamiska köket.

Här finns inte bara läckra och spännande recept som följer med årstiderna mot en mix av gamla och nya smaker. Det bjuds också fakta om Sápmi och samer, möten med matkreatörer och hantverkare. Många av rätterna är trots sin relativa enkelhet ganska exklusiva för dem som inte har tillgång till självhushåll med eget vilt, fisk och naturens råvaror. Men som inspiration för dig som på olika sätt vill resa till Sápmis smaker finns här mycket på menyn. Samtidigt För det härliga bildmaterialet står fotograf Bianca Brandon-Cox. Medförfattare är Anna-Britta Ståhl.

”Recepten utgår från min tolkning av traditionella sydsamiska rätter och jag hoppas att de både ska inspirera till att hämta fler råvaror i naturen och att leva mer hållbart”, säger Elaine Asp.

Bokens titel Hävvi = självklart. Sydsamisk mat tolkad av Elaine Asp är inte så kryptisk som den kanske upplevs. Hävvi betyder rätt och slätt självklart på samiska. Det här är en bok som i texter och närvaro lämnar en fin eftersmak av något äkta, rent och ärligt.•