Annons

"Jag vill påverka vad som sker i fjällen"

Lugnet och vidderna på fjällen och en vilja att påverka vad som sker, ledde Tomas Roos till att engagera sig i STF.

Tomas Roos, medlemsombud på Riksstämman
Foto: Helena Giertta

Tomas Roos, boende Örnsköldsvik, sitter sin andra period, som medlemsombud men är samtidigt på sin första riksstämma.

– Jag missade helt enkelt den förra.

Varför har du valt att engagera dig som medlemsombud?

– För mig handlar det om att vara med och påverka, men också att vara delaktig i beslut och att få en fördjupad kunskap om STF.

Det var fjällverksamheten som var vägen in för Tomas. När det gäller stämmans stora fråga om det nya arrendeavtalet som STF slutit med Länsstyrelsen Jämtland som innebär en neddragning av service och verksamhet i just fjällen, så ser han det som en naturlig utveckling.

– Det är nya förutsättningar som går i linje med samhällsutvecklingen. STF måste ju ställa sig frågan vad man vill och man har valt att ta ett steg tillbaka i Jämtlandsfjällen.

Tillgängligheten och att möjliggöra för andra att upptäcka naturen och fjällen har varit en drivkraft i engagemanget och han och hans familj har en stuga i Jämtlandsfjällen.

– Lugnet och vidderna där är magiska. Jag är också fjälledare i Friluftsfrämjandet och som jag ser det gör STF det möjligt att ta nybörjare ut på fjället.

I den aktuella frågan om arrendet och neddragningarna i fjällen, är han pragmatisk.

– Vi har valt en styrelse som har det här mandatet och nu får vi anpassa oss efter det nya läget.

Vad som händer framåt vet han inte, men han tänker på hur det kommer att vara på 10-15 års sikt.

– Kopplingen till omvärlden, inflationen, hur har pandemin påverkat. Vi har ju ingen aning, men måste ändå planera och tänka på vad vi vill.

På årets riksstämma blev han vald till suppleant i representantskapet och kommer därmed också kunna vara med även på nästa riksstämman om två år.

Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.

Logotyp Svenska Turistföreningen Kom med som medlem

Som medlem i STF är du en del av arbetet att göra det möjligt för fler att komma ut och upptäcka Sverige. Som tack för att du är med och bidrar får du flera fina förmåner, bland annat tidningen Turist hem i brevlådan och bo till medlemspris på våra boenden.

Bli medlem i STF