Mellan havet och den skogklädda Hallandsåsen skymtar ett vitt kapell och vattenfall som störtar nerför rasbranterna. Längre bort, en pagod med skuggande loggia och cypresser på rad. Inte långt härifrån vindlar Italienska vägen, en verklig ”scenic route” – men nej, detta är varken Amalfikusten eller Capri även om likheterna ibland är slående.
”Nu kan besökarna åter blicka ut över Kattegatt, precis som på Abelins tid”
Mannen bakom denna sydländskt inspirerade trädgårdsoas på Bjärehalvön i nordvästra Skåne hette Rudolf Abelin. Han var en förmögen hortonom och pomolog (växt- och äppelkännare) som 1906 förälskade sig i platsen och flyttade hit. Strax utanför Båstad, redan då en populär badort, hittade han det perfekta läget för sitt storslagna projekt. Här, där havet bidrar med fuktighet och åsen ger lä för vinden, är odlingsklimatet ovanligt gynnsamt.
Rudolf Abelin anlade en äppelodling som med tiden blev en av Nordens största. Ur den kuperade terrängen skapade han samtidigt en rad spektakulära trädgårdsrum. 1920 öppnade Norrvikens trädgårdar för allmänheten. Efter många år av oklara framtidsutsikter har nu stora satsningar gjorts för att återskapa och utveckla området.
”Norrviken är en fascinerande blandning av kultiverat och vilt”
Rudolf Abelin reste mycket och hämtade gärna trädgårdsinspiration på kontinenten. Väl hemma omsatte han sina idéer på Norrviken där han också bodde med hustrun Signe och tre barn. Av Abelins många projekt har det blivit ett pärlband av trädgårdar som fortfarande slår besökaren med häpnad – och som i år hundraårsjubilerar som turistattraktion.
I en brant dal vilar den japanska trädgården med porlande bäckfåra, exotiska trädslag och knotiga vresbokar som Abelin hämtade hem från skogen för hundra år sedan. Vi vandrar mellan japanska lönnar, körsbärsträd och katsura och korsar bäcken på en liten välvd bro eller på stadiga trampstenar. På en avsats bakom oss, högt ovan träden, ligger den österländska terrassen med orientaliskt tempel och mosaiker.
Runt pampiga Villa Abelin breder barock- och renässansträdgårdarna ut sig med häckar och ornament i formklippt avenbok och buxbom. De tuktade trädgårdskvarteren mynnar ut i en spegeldamm där himmel och hav strålar samman. Makalöst vackert!
För att inte tala om Vattenträdgården med sitt kapell högt uppe på åskanten. Vattnet letar sig nerför branterna via forsar, fall och dammar, precis som i Italiens historiska trädgårdar. Här finns rhododendrongrottan och den avslutande dammen med massverkan av blå och rosa hortensior.
”Bokskogen är en integrerad del av trädgården och här passerar Skåneleden bland mossklädda trappor och fjolårslöv”
Vattenträdgården blev Rudolf Abelins sista stora anläggning. Tanken var att äppel- och hasselnötsodlingar skulle finansiera de övriga trädgårdsanläggningarna, men det storstilade projektet drabbades snart av ekonomiska problem. De kalla krigsvintrarna tidigt 1940-tal förstörde fruktodlingarna och 1942 tvingades Rudolf Abelin sälja sitt verk.
Sedan dess har Norrviken varit med om en hel del öden och äventyr. Under några decennier fick anläggningarna förfalla och flera försök att få fart på verksamheten misslyckades. 2013 köptes så området, efter många turer, av ett privat bolag och ägs nu av samma intressen som utvecklat tennisområdet och hamnen i Båstad.
De senaste åren har ett digert restaureringsarbete pågått. Trädgårdarna har renoverats och många av de igenvuxna siktlinjerna och utsiktsplatserna har tagits fram; gamla träd har beskurits och fått sänkt kronhöjd. Nu kan besökarna åter blicka ut över Kattegatt, precis som på Abelins tid.
Väninnorna Ingela Schortz och Monica Danielsson, som i halmhatt och med parasoll mot solgasset följer en av dagens många rundvandringar, intygar att det verkligen har tagits krafttag på Norrviken sedan deras senaste besök för några år sedan.
– Det är fantastiskt fint här, säger de med en mun.
I nysatsningen har även ingått två nya stora växthus i viktoriansk stil med tillhörande glaspaviljonger för utställningar och event, samt köksträdgård där mangold, kål och salladssorter odlas i upphöjda bäddar.
Nya trädgårdsrum har det också blivit, inspirerade av profiler från bygden. I fjol invigdes en trädgård, till minne av Ulla Molin (1909–1997), pionjär och banbrytande inom svensk trädgårdskonst. Hon bodde i intilliggande Höganäs och var nära vän med trädgårdsarkitekten Heidi Palmgren som skapat trädgården i hennes anda.
”Trädgårdarna sträcker sig i öst-västlig riktning mellan strand och skogklädd ås”
Barnen har fått sin egen Hasses glada trädgård, inspirerad av Bjäre-musikern Hasse Andersson, känd i barnkretsar efter sin medverkan i såväl Melodifestivalen som barnteveprogram. Barnen går på skattjakt, samlar ”busfrön” och springer i gångarna mellan solrosor, majs och pumpaplantor. Strax intill hittar de hönsgården och lite längre bort en bigård med mängder av fjärilar och kupor bland fjärilsbuskar och växter som bina kan göra honung av.
Norrviken är en fascinerande blandning av kultiverat och vilt. Jämte pyramidklippta träd och formstarka stilträdgårdar finns annat som är betydligt mera otuktat. Bokskogen är en integrerad del av trädgården och här passerar Skåneleden bland mossklädda trappor och fjolårslöv. Här finns också en särskild promenadstig i skogsbrynet, där man kan lära sig om naturens vilda skafferi av stensöta, rönn, ramslök och mycket annat.
”Av Abelins många projekt har det blivit ett pärlband av trädgårdar som fortfarande slår besökaren med häpnad”
De sammanlagda trädgårdarna är väldiga, hela 14 hektar, och sträcker sig i öst-västlig riktning mellan strand och skogklädd ås. I centrum ligger Villa Abelin, ursprungligen en liten bondgård som Abelin lät bygga om till ståndsmässig villa i italiensk stil för sig och sin familj. Den hyser i dag restaurang och ett fåtal exklusiva hotellsviter för de många par och sällskap som väljer att fira bröllop här.
Trädgårdsgrindarna står öppna mellan april och december – och Norrviken är värd ett besök året runt. Om våren är höjdpunkten blommande träd och buskar som magnolior, körsbärsträd, rhododendron och alla lökväxter. Sommaren lockar med doftande liljor, biväxter och Vattenträdgårdens hortensia. Hösten bjuder på bladfyrverkeri bland exotiska och svenska trädslag – och även därefter är det vintervackert när dimman sveper in från Kattegatt.
Förutom trädgårdarna finns ett digert program med utställningar, botaniska installationer, temadagar, konserter, hantverksmässa och trädgårdsinspiration. Plus julmarknad, julbord och mycket mera. Därtill kommer förstås hundraårsjubileet att firas alldeles särskilt.
Pierre Nestlog är ansvarig trädgårdsmästare på Norrviken. Han förklarar att det är en balansakt att ta trädgårdarna in i framtiden.
–I Sverige finns inte så många anläggningar som denna och vi är väldigt måna om vår historiska särart, vårt DNA. Samtidigt måste vi våga förändring.
Pierre Nestlog rekryterades härom året från Sollidens slottsträdgård på Öland för att fortsätta utvecklingen. För honom handlar Norrviken mer om det speciella läget mellan hav och bokskog än om personen Rudolf Abelin. Målet, säger han, är snarare att lyfta fram och förstärka de särdrag som gjorde att Abelin valde och älskade just den här platsen. •
Fotnot: Observera att förändringar i utbud, öppettider med mera kan ha förändrats sedan reportaget publicerades.