Annons

Nytt utsiktstorn i Hälleskogsbrännans naturreservat

Utemiljön vid Grävlingberget i Hälleskogsbrännan nominerades till Sienapriset, svensk landskapsarkitekturs finaste utmärkelse.

Grävlingsberget Hälleskogsbrännan torn

Västmanland: Hälleskogsbrännan heter naturreservatet skapat i en del av det område som drabbades av den stora skogsbranden sommaren 2014. Vid Grävlingberget, mitt i naturreservatet, har informationstavlor, en ramp, utsiktsplatser och ett utsiktstorn byggts för att underlätta för besökaren att komma närmare den förödda skogen. Tanken är att bjuda på en dramatisk promenad genom ett område som inte rörts sedan branden.

Utsiktstornet uppe på berget ska, enligt ansvariga byrån PS Arkitektur, i form och yta förstärka känslan av ett drabbat landskap: vridet och staplat runt en mittaxel, grånande fasad och med detaljer i svartmålat stål och förkolnat trä.

Hälleskogsbrännan ligger till större delen i Sala och Surahammars kommuner. Syftet med naturreservatet är att bevara och bedriva forskning kring men också tillgängliggöra den unika miljö som ett brandhärjat område utgör där natur och djurliv sakta återhämtar sig.

Läs också Stockholms slott restaureras – beräknas vara klart 2036

Här kan du läsa mer om naturen vid Hälleskogsbrännan.