Annons

Nytt vindskydd i Unna Reaiddávággi

Nu har den anrika och äventyrliga Unna Räitastugan mitt inne i Kebnekaisemassivet ersatts av ett helt nytt vindskydd på samma plats högt upp i Unna Reaiddávággis dalgång.

Nytt vindskydd vid Unna Räita
Nya Unna Räitastugan med fjället Vaktposten i bakgrunden.

Sedan 1946 har STF haft en raststuga i Unna Reaiddávággis dalgång i Kebnekaisemassivet, ett dramatiskt område med djupa, smala dalgångar och branta fjällsolitärer. I somras byggdes ett nytt vindskydd i stället för det gamla från 1961. Arbetet gjordes ideellt av STF-medlemmar, i ett så kallat dugnadsprojekt. Nybygget är en likadan trekantig prismastuga som den förra, som i sin tur ersatte den ursprungliga torvkåtan. Prismastugan var en populär modell i mitten av 1900-talet och har funnits på många av STF:s stugplatser.

Unna Räitastugan ligger vackert, intill en glaciärsjö med tillhörande vattenfall och vid stupet av den klipptröskel som avdelar dalen. Den är obemannad och snarare för rast än övernattning (annat än i nödläge). Där finns britsar och bord men ingen kamin.

–Problemet med kamin på en sådan plats är vedtillgången, förklarar STF:s stugchef Johan Påve. När man som mest behöver elda, vintertid och kanske i en nödsituation, är risken stor att vedförrådet är insnöat och svårt att nå. I stället planeras en nödtelefon.

Från vindskyddet leder den krävande och storslagna Jojoleden, eller Trepassleden, som slutar (eller börjar) i Tarfaladalen. Unna Räitastugan kan också nås genom Visttasvággis dalgång eller västerifrån från Nallostugan. •

Hitta på karta
Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.

Logotyp Svenska Turistföreningen Kom med som medlem

Som medlem i STF är du en del av arbetet att göra det möjligt för fler att komma ut och upptäcka Sverige. Som tack för att du är med och bidrar får du flera fina förmåner, bland annat tidningen Turist hem i brevlådan och bo till medlemspris på våra boenden.

Bli medlem i STF