Annons

Pite-Rönnskär får första kuststugan

Kuststuga – som fjällstuga fast vid havet. På ön Pite-Rönnskär i Bottniska viken öppnar STF i sommar en välbeprövad variant av boende, i en ny miljö.

Bo i STF:s kuststuga på skärgårdsidyllen Pite-Rönnskär.
Foto: Visit Skellefteå

Den 24 juni öppnar STF i det tidigare lotshuset på Pite-Rönnskär, tre mil söder om Piteå. Ön har ett förflutet som fyrplats, fiskeläge och lotsstation.

Lotshuset har tidigare varit vandrarhem med restaurang, men när den privata värden la ner verksamheten förra året frågade ägaren, kommunen, om STF var intresserad av att kliva in.

För föreningen blev det en möjlighet att prova det mångåriga och välfungerande konceptet med fjällstugor och ideella stugvärdar, i en annan del av Sverige.

Även på Pite-Rönnskär kommer stugvärdar att svara för gästkontakt och övergripande skötsel, och gästerna tar hand om stor del av sin egen service.  Här finns kök för självhushåll, men någon restaurang, som tidigare, blir det inte i STF:s regi, säger projektledaren Mats Jacobsson.

– Vi ska ha en butik med ungefär samma sortiment av matvaror som på våra fjällstugor. Det blir inte mycket färskvaror men vi kommer att sälja glass, det hör liksom till på ett sånt här ställe.

Lotshuset har 8 tvåbäddsrum och standarden är enkel. Men till skillnad från i de flesta fjällstugor finns här el och vatten. Pite-Rönnskär, känd från radions sjörapport, är en populär skärgårdsidyll med en anrik historia.

Hit kommer många båtgäster med egen båt. Övriga besökare bokar båttaxi från Kinnbäck på fastlandet. Öns stolthet är den 37 meter höga Heidenstamfyren, Sveriges högsta järnfyr.

– Fyren är häftig och våra gäster kommer att ha möjlighet att gå upp i den på guidad tur tillsammans med våra stugvärdar, berättar Mats Jacobsson.

Kuststugan kommer att vara öppet fram till 18 augusti i sommar. Boendet bokas enklast via STF:s webb.

Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.

Logotyp Svenska Turistföreningen Kom med som medlem

Som medlem i STF är du en del av arbetet att göra det möjligt för fler att komma ut och upptäcka Sverige. Som tack för att du är med och bidrar får du flera fina förmåner, bland annat tidningen Turist hem i brevlådan och bo till medlemspris på våra boenden.

Bli medlem i STF