Annons

Rött ljus på berget Bläsen

Med ett trafikljus mitt i naturen hoppas Dalslands turistorganisation rikta blickarna mot det glesbefolkade landskapet i väster. Funkar det? Tja, du läser ju om det här.

På berget Bläsen, med utsikt över sjön Rönn, står i sommar Dalslands enda trafikljus.

Dalsland har fått sitt allra första trafikljus. Men det står inte i någon hektisk fyrvägskorsning utan på berget Bläsen, ett vackert naturområde väster om Åmål. Det uppmanar inte bilar att lämna företräde, utan vill i stället uppmuntra  besökare att stanna upp och andas ut lite extra.

Att Dalsland bara har en tätort som räknas som stad (Åmål, med 12 500 invånare), och inte ett enda trafikljus, har blivit en del av landskapets identitet: oexploaterat och rofyllt. Det är detta som turistorganisationen Visit Dalsland nu spinner vidare på med den stoppsignal som kommer att lysa rött och grönt uppe på berget hela  sommaren.

På plats kan besökaren också ta del av en guidad andningsövning, som samspelar med trafiksignalerna. Det hela är förstås en kampanj för att marknadsföra Sveriges tredje minst folkrika landskap (bara i Härjedalen och på Öland bor färre).

– Genom att sätta upp Dalslands första trafikljus på fantastiska Bläsen hoppas vi att fler ska hitta till Dalsland, säger Julia Kvarnlöv, marknadschef på Visit Dalsland i ett pressmeddelande.

Bläsen ligger i ett område som turiststrategerna gärna kallar Ronjaland, eftersom scener ur Ronja Rövardotterfilmen från 1984 spelades in här. I området finns flera vandringsleder som kan kombineras, bland annat Ronjalandsleden, 19 kilometer, och Bläsenrundan, 3,8 kilometer.

Uppe på berget får besökaren en mäktig utsikt över sjön Rönn. Dalsland är för övrigt Sveriges sjörikaste landskap; 25 procent består av vatten och i många sjöar är vattnet så rent att det går att dricka. I Dalsland ligger också Tresticklan nationalpark som marknadsför sig som södra Sveriges största obebyggda och väglösa skogstrakt – helt utan trafikljus.

Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.

Logotyp Svenska Turistföreningen Kom med som medlem

Som medlem i STF är du en del av arbetet att göra det möjligt för fler att komma ut och upptäcka Sverige. Som tack för att du är med och bidrar får du flera fina förmåner, bland annat tidningen Turist hem i brevlådan och bo till medlemspris på våra boenden.

Bli medlem i STF