Annons

"STF är en riktig folkrörelse"

För medlemsombudet Ellinor Pettersson från Göteborg, står  STF för mycket mer än boende, fjäll och guidade turer.
– Det är en förening som står upp för sina värderingar, som visar vägen.

Ellinor Petersson, medlemsombud från Göteborg

– STF har betytt mycket för mig genom åren När jag såg uppmaningen om att bli medlemsombud, kände jag att jag ville ge tillbaka något till föreningen.

Ellinor Pettersson kommer från en ”STF-familj” i Vagnhärad och när hon fyllde 18 år skaffade hon sitt eget medlemskap. Men det var först när pandemin kom som hon verkligen förstod hur mycket STF betydde för henne.

– Då fanns en känsla av meningslöshet, vad skulle jag göra med livet?

Att  engagera sig ideellt, hjälpte henne igenom de tuffa åren. Och engagemanget har fortsatt.

Vad har det betytt för dig att vara medlemsombud?

– Bara att få hänga med på vandringar och lyssna på andra som har så spännande saker att berätta är givande. STF är så mycket mer än vad många tror, mer än boenden och fjäll och guidade turer. Det är dugnadsarbete, stugvärdar, medlemskapet i en demokratisk organisation, en riktig folkrörelse där vi träffas och gör meningsfulla saker tillsammans.

Som medlemsombud har hon deltagit i workshops, lärt sig mer om organisationen och fått veta mycket hon aldrig kunnat annars.

– Den här rollen blir vad man gör den till. För mig är det att man möter fantastiska människor från hela Sverige och i alla åldrar.

Inför stämman är hon nominerad att bli ordförande i nomineringsgruppen , det organ som vaskar fram de runt hundra ombudskandidater från vilka medlemmarna sedan väljer 50 nya medlemsombud. De medlemsombuden som utgör nomineringsgruppen väljs av stämman, så om inget oförutsett händer kommer hon att delta även på riksstämman 2026.

– I den tid vi lever är det är viktigare än någonsin att vi har föreningar, rörelser som samlar en bredd av människor. Bara det att vi får trevliga erfarenheter tillsammans, som vid en lång vandring, är viktigt i det sammanhanget. Vi träffas och utbyter erfarenheter.

Viktigaste frågan för Ellinor på Riksstämman är den om Jämtlandsfjällen, där STF efter en överenskommelse med samebyarna, ansökte om ett neddraget markarrende vid årsskiftet.

– För mig personligen är det viktigt att människor möts i ömsesidig respekt. Demokratin är under press i samhället och dialogen mellan människor måste vi slå vakt om. Det handlar om att stå upp för sina värderingar, det handlar inte alltid om fakta utan just vad man står för som förening. STF är en förening som visar vägen, säger Ellinor Pettersson.

Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.

Logotyp Svenska Turistföreningen Kom med som medlem

Som medlem i STF är du en del av arbetet att göra det möjligt för fler att komma ut och upptäcka Sverige. Som tack för att du är med och bidrar får du flera fina förmåner, bland annat tidningen Turist hem i brevlådan och bo till medlemspris på våra boenden.

Bli medlem i STF