Annons

185 ton skräp och 16 600 ideella timmar

185 ton skräp plockades upp från den svenska västkustens strandkanter förra året genom Västkuststiftelsens strandstädningsprojekt.

Strandstädarkartan är appen som underlättar för alla frivilliga skräpplockare på Västkusten. Förra året städades 185 ton upp, mest plast och främst i Bohuslän. Sammanlagt har ideella krafter under 2023 ägnat 16 600 timmar åt att plocka allt från kapsyler och topspinnar till fiskeredskap och inlandflutna gympadojor. I  Strandstädarkartan, en app som kan laddas ner kostnadsfritt, kan den som vill göra en städinsats markera en vik eller strand som behöver städas, rapportera att ett område har städats, bjuda in till gemensam städning, begära hämtning av uppsamlat skräp och även rapportera fynd av olja och annat miljöfarligt avfall.

Västkusten, framför allt Bohuslän, är en av Sveriges mest nedskräpade områden. Varje år driver flera hundra ton skräp in från Västerhavet. Så har det varit i alla tider, men förr bestod skräpet främst av organiskt material som förmultnade med tiden. I dag är skräpet till 90 procent av plats. Det stannar kvar i havsmiljön, ofta i form av allt mindre plastpartiklar, och utgör en stor fara för fåglar, andra djur och hela det marina ekosystemet.

Nu drar strandstädarsäsongen snart igång på allvar. Läs mer om Strandstädarkartan här.  Även organisationen Håll Sverige Rent stöttar frivilliga skräpplockare vid alla våra hav, sjöar och vattendrag.