Annons

Femman kommer tillbaka

KLIMATFÖRÄNDRINGARNA fortsätter och det verkar svårt att få oss människor att göra vad som krävs för att minska vår klimatpåverkan.

Detta är en åsiktstext där innehållet är avsändarens egen uppfattning.

Särskilt på politisk nivå där vi varken har fått smidigare beslutsgångar eller effektiva morötter för omställ­ningen från fossilt till fossilfritt.

På sina håll är klimatförändringarna mer påtaglig än andra. Turist besökte Tarfala forskningsstation i Kirunafjällen i hös­tas. Där kan man visa hur glaciärerna i Sverige smälter meter för meter. När våra barn och barnbarn växer upp kan glaciären på Kebnekaises sydtopp vara helt borta.

Det är uppenbart att avsmältningen beror på människans utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser.

Men vi är också många som vill ta ansvar, som gör så gott vi kan. Och jag vågar påstå att Turists läsare tänker lite mer än genomsnittssvensken på vad de kan göra för att motverka klimatbelastningen. Hållbarhet är viktigt för oss och våra läsare är generellt lite mindre intresserade av att shoppa och mer intresserade av att aktivera sig än genomsnittet.

Ja, faktum är att läsare av Turist är mycket mer aktiva än genomsnitts­svensken. Nästan varje aktivitet som mäts av Orvesto är vanligare hos Turists läsare än hos genomsnittet.

Cyklar gör 72 procent av våra läsare någon gång per månad, jämfört med 51 procent av genomsnittssvensken. Utövar powerwalks gör 52 procent mot 44 procent av svenskar i gemen, springer gör 41 procent jämfört med 30 procent av genomsnittssvensken och yoga utövar 25 procent av Turists läsare mot 12 procent i genomsnitt av svenskarna. Allt detta har med någon form av fysiska aktiviteter att göra och kanske inte förvånar så mycket.

MEN LITE ÖVERRASKANDE är att Turists läsare också lagar avancerad mat oftare än medelsvensson (48 procent mot 38), bakar (47 mot 35), läser mer (77 procent mot 50 procent) går på konserter oftare, museer, guds­tjänster och sjunger i kör, snickrar i högre ut­sträckning än andra. Och går på café/konditori oftare (51 mot 36 procent).

Dessutom läser Turists läsare långt mer tidskrifter än genomsnittssvensken.

JUST DET SISTA är vi på redaktionen särskilt gla­da för. Särskilt som vi nästa år kommer ut i fem utgåvor igen. Turist fick dra ner på utgivning­en i samband med pandemin, som drabbade STF hårt ekonomiskt.

Nu kommer femman tillbaka. Vi passar också på att göra några andra förändringar också från och med nummer 1 2024. Hoppas ni kommer att gilla det. Väl mött då.

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR

  • JAG SER FRAM EMOT: Krispiga vinterdagar med korvgrillning vid något vindskydd
  • LÄNGTAR EFTER: Julen
  • NÄSTA VANDRING: Delar av Roslagsleden
  • ÖNSKAR MIG: Ett bättre debattklimat i Sverige – tolka din menings­motståndare välvilligt.