Annons

Kebnekaise öppnar igen efter utbrott av magsjuka

Det var vinterkräksjukan som slog till på Norra Kungsleden i början av augusti. Nu öppnar Kebnekaise fjällstation igen efter sanering – men inte för alla.

Ett stort utbrott av vinterkräksjuka vid Kebnekaise fjällstation, och på andra ställen längs norra Kungsleden, gjorde att stationen tvingades stänga helt under några dagar i början av augusti. Runt 200 gäster fick evakueras och stationen sanerades.

Det var till en början oklart vad som låg bakom magsjukan, men region Norrbottens smittskyddsenhet har nu konstaterat att den beror på norovirus, även kallat calicivirus, vilket orsakar det vi brukar kalla vinterkräksjuka.  Det är mycket smittsamt och stora mängder virus utsöndras vid kräkning och diarré.

– Vi tror att en stor del av smittspridningen kan tillskrivas indirekt smitta mellan människor på provisoriska toaletter och att denna smittkedja brutits genom fjällanläggningarnas åtgärder, skriver Region Norrbotten i ett pressmeddelande där man påminner om vikten av att noga tvätta händerna efter toalettbesök.

Det aktuella utbrottet beror alltså inte på någon bakterie. Men region Norrbotten konstaterar att det inte går att utesluta att vatten taget från vattendrag och sjöar också kan föra med sig smittsamma viruspartiklar. Vattenprover från jokken vid fjällstationen har också lämnats in, rapporterar STF. Fjällbesökare i området uppmanas att koka dricksvatten som tas från jokkar och sjöar före användande. ”Detta som en extra försiktighetsåtgärd”, skriver Region Norrbotten.

Kebnekaise fjällstation öppnade igen den 10 augusti, men enbart för gäster som redan har bokat. Inga tältande gäster tas heller emot – i normala fall tältar många besökare i anslutning till stationen och kan då använda service som toaletter och kök. Även STF:s fjällstugor längs norra Kungsleden tar under en period nu enbart emot redan inbokade gäster och håller kök och dass stängda för tältare.