Annons

Nödvändig förändring i Jämtlandsfjällen

Överenskommelsen om markupplåtelsen i Jämtland innebär stora och viktiga förändringar för fjällturismen
i Jämtland/Härjedalen redan nästa år, skriver Turists chefredaktör Helena Giertta.

Turists chefredaktör Helena Giertta. Foto: Jonas Eng

Detta är en åsiktstext där innehållet är avsändarens egen uppfattning.

Fjällstugan vid Gåsen kommer att stängas helt, restaurangen i Blåhammaren stängs samtidigt som antalet bäddar där dras ner med hälften. Dessutom kommer fjällstugorna och stationerna i området att få kortare säsonger. Sedan kommer ytterligare förändringar till 2028, då bland annat Sylarnas och Helags restauranger ska stängas.

Många av Turist läsare kommer att sakna det som varit; Gåsen har varit en favorit för många, och middagarna på Blåhammaren en efterlängtad lyx. Men jag tror  att överenskommelsen innehåller nödvändiga förändringar för att fjällturismen i Jämtland/Härjedalen ska bli långsiktigt hållbar och minska störningen på rennäringen. Genom
den nedskalning som görs nu kommer fjällen i Jämtland att vara fortsatt tillgängliga, med fjällstugor och fjällstationer och vandringsleder, om än i mindre skala.
STF:s generalsekreterare Maria Ros Hjelm menar att föreningen nu skriver historia och påbörjar ett nytt kapitel för STF i fjällvärlden. Det är stora ord, men det känns också stort att STF tar ansvar för kultur och natur. Jag blir stolt över att föreningen går före och visar att man menar allvar i den omställning som måste till. Våra barn och barnbarn kommer även i fortsättningen ha tillgång till fjällen – och renarna också.

Läs mer om neddragningarna här

Helena Giertta
Kontakta redaktionen

Vill du veta mer? Undrar du över något? Skicka ett mejl.