Annons

Fjällvandra med barn: 8 tips för att lyckas med familjeäventyret

Det är inte alltid en självklarhet att få med barnen på äventyr som äger rum i det fria. En fjällvandring kan kräva både en och annan morot för de yngre i familjen.

Fjällvandra med barn tips för att lyckas

Vissa barn har spenderat många timmar i naturen, både med skola och familj. För andra är otänkbart att röra sig på platser utan tillgång till en väl fungerande internetuppkoppling. Turists Håkan Wike har samlat tipsen för hur du kan lyckas få till en harmonisk tur för hela familjen.

8 tips inför fjällvandring med barn

1. Lägg ribban på en rimlig nivå

Sänk ambitionen och var flexibel. Stanna ofta. Drick och ät ofta. Ta en vilodag vid behov. Pröva dagstur i stället för långtur. Är vädret dåligt, byt tält mot tak.

2. Gör upp en plan som passar just er familj

Du känner dina barn bäst. Det finns ingen mall för hur långt en tolvåring kan gå eller en femtonåring orkar bära. Utgå från barnens lust och ork och hitta det som funkar för er.

3. Planera för smidig övernattning

Ett tält som rymmer alla är mysigast, men två mindre tält är lättare att placera än ett stort. STF:s större fjällstationer, som Kebnekaise, Abisko och Storulvån, hyr ut tält och annan friluftsutrustning. Även på andra håll växer utbudet för tält att hyra.

4. Nyttja fjällstugor

Utnyttja stugorna dagtid, speciellt om vädret är grinigt. STF:s medlemmar får, mot en mindre kostnad, använda kök och toa ett par timmar. En långlunch, i torr och varm stugmiljö, kan göra underverk för orken.

5. Undvik högsäsong

Undvik värsta högsäsong (mitten av juli till slutet av augusti) i de mest välfrekventerade delarna av fjällen (främst norra Kungsleden och delar av Jämtlandsfjällen). Försommar är ofta lite blötare och kallare, men bjuder å andra sidan på midnattssol. Mitt i veckan är bättre än helg.

6. Fjällskog har många fördelar

Vandra gärna i fjällskog. Den ger bättre skydd och det händer mer i skogslandet än på kalfjället. Här finns också bättre eldningsmöjligheter för brasmys och grillning.

7. Bjud till med något oväntat

Spar en överraskning. När familjens sammanlagda humör är som lägst och frustrationen som störst är det dags att plocka fram den där extra godbiten eller vad det nu kan vara.

8. Skippa mobilen

Koppla ner! Utmana familjen att våga lämna mobilerna hemma (utom möjligen en i reserv).